Speciál O OBORECH: Meteorologie a klimatologie

23. 12. 2013 | O studijních oborech

Větru, dešti neporučíš, praví jedno známé pořekadlo. I když i to se dnes někteří vědci a politici snaží změnit, pravdou je, že příroda si do své vlády příliš mluvit nenechá. Člověk se tak alespoň učí počasí předpovídat, analyzovat a pokud možno ho i maximálně využívat. Nejen na tyto, ale i na mnohé další oblasti studia počasí a klimatu se zaměřují také některé obory na našich vysokých školách. (článek byl aktualizován 7. 12. 2013)

Náplň studia

Studijní obory zaměřené na studium počasí a klimatu najdete na našich školách zpravidla pod hlavičkou meteorologie a klimatologie. Středem jejich zájmu jsou zejména hydrodynamické a termodynamické procesy v atmosféře, ale věnují se i dalším blízkým oborům, především fyzikálního charakteru (například atmosférická optika, akustika a elektřina, záření v atmosféře, fyzika oblaků a srážek apod.).
Další větev vzdělávání v tomto oboru pak směřuje k výuce nejrůznějších statistických a výpočetních metod a jejich uplatnění v prognostické a analytické praxi. Opomenuta ovšem není ani ekologie, zejména pak problematika znečištění ovzduší a vlivů lidské činnosti na zemskou atmosféru, klimatické změny, působení stratosférického i přízemního ozonu atd.
Znalost meteorologických a klimatických jevů lze však dobře uplatnit také v rámci vojenství. Je si toho vědoma také Univerzita obrany (UO), která této oblasti věnovala samostatný bakalářský obor nazvaný Vojenská geografie a meteorologie. Cílem takového oboru je vybavit posluchače znalostmi o metodách sběru, zpracování a analýzy geografických a meteorologických jevů a naučit je získané informace následně správně prezentovat. To vše v kontextu využívaných postupů při geografickém a meteorologickém zabezpečení ozbrojených sil ČR.

Výsledky práce meteorologů a klimatologů se dají využít v celé řadě oborů, nejen pro předpověď počasí foto: Stock.XCHNGVýsledky práce meteorologů a klimatologů se dají využít v celé řadě oborů, nejen pro předpověď počasí (foto: Stock.XCHNG)

Předměty

V rámci studia oboru Meteorologie a klimatologie na Matematicko-fyzikální fakultě UK se můžete setkat například s takovými předměty, jako je Dynamická meteorologie, Dynamika atmosféry, Synoptická meteorologie, Metody zpracování fyzikálních měření, Meteorologické přístroje a pozorovací metody, Všeobecná klimatologie apod. V prezentaci oboru Vojenská geografie a meteorologie na UO pak lze najít mimo jiné Vojenskou geografii a ekologii, Geografické a meteorologické zabezpečení, Klimatologii, Leteckou meteorologii a mnoho dalších.

Profil absolventa

Častým cílovištěm absolventů oborů zaměřených na klimatologii a meteorologii bývají součásti Akademie věd ČR a další výzkumné ústavy, ale uplatňují se například i v Českém hydrometeorolo­gickém ústavu, na vysokoškolských pracovištích a také v řadě odvětví národního hospodářství ovlivňovaných atmosférickými procesy (doprava, energetika, zemědělství atd). Absolventi oboru Vojenská geografie a meteorologie na UO se mohou uplatnit na odborných i manažerských pozicích, na kterých mohou využít své znalosti o správném poskytování geografických a hydrometeorolo­gických informací a služeb vedoucích k zabezpečení potřeb obrany teritoria a zájmů ČR.

Kde lze obor studovat

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

UNIVERZITA OBRANY V BRNĚ

Předměty zaměřené na meteorologii a klimatologii lze studovat také například na:

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

  • Přírodovědecká fakulta
  • Katedra geografie
  • Studijní obory: Geografie-geoinformatika, Ochrana a tvorba životního prostředí, Systematická biologie a ekologie (vše pouze Bc.)
  • Web: geography.upol.cz

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

  • Fakulta dopravní
  • Ústav letecké dopravy
  • Studijní obory: Profesionální pilot (pouze Bc.)
  • Web: uld.fd.cvut.cz

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Katedra agroekologie a biometeorologie
  • Technická fakulta
  • Katedra vozidel a pozemní dopravy
  • Web: meteorologie: wp.czu.cz, klimatologie: wp.czu.cz

Zdroj: webové stránky zmíněných univerzit

(autoři: vondr, čer)

Další články k tématu

ČZU má nový pavilon. Studenti si v něm vyrobí i vlastní značku potravin

ČZU má nový pavilon. Studenti si v něm vyrobí i vlastní značku potravin

Česká zemědělská univerzita postupně uvádí do provozu nový specializovaný pavilon. V prostorách s názvem Výukové centrum zpracování zemědělských produktů si studenti budou moci osahat celý proces výroby potravin, od jejich zpracování až po distribuci k zákazníkům na pultech obchodu. I ten v novém centru najdou. Nový pavilon spadá pod Fakultu agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. “Chceme, aby studenti, …

Konec fosiliím! Studenti v rámci „sametového“ týden chystají stávku

Konec fosiliím! Studenti v rámci „sametového“ týden chystají stávku

V týdnu před 17. listopadem se někteří studenti plánují sejít k okupační stávce v prostorách svých univerzit. Chtějí tím upozornit na klimatickou krizi a další přidružené celospolečenské problémy, jako je válka na Ukrajině, energetická krize, polarizace společnosti nebo nárůst popularity krajní pravice. Stávka má být hlavně apelem na vedení univerzit a vládu, aby v těchto oblastech podnikly razantnější kroky. Je …

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto …