MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

9. 8. 2023 | Aktuality

české univerzity v QS rankingsMasarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci. 

Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto příček na 400. místo. Podle rektora univerzity Martina Bareše bylo dlouhodobým cílem univerzity dostat se mezi top 500 nejlepších vzdělávacích institucí. Letošní výsledky tento cíl násobně překonaly.

„Je to obrovský úspěch a zcela upřímně říkám, že jsem hrdý a zároveň i dojatý. Vždy jsme si přáli dostat se alespoň do první pětistovky nejlepších univerzit planety, snažili jsme se o to opravdu mnoho let. Takže umístění dokonce mezi 400 nejlepšími univerzitami světa, to je splnění velkého přání,“ uvedl na webu univerzity rektor Bareš a dodal: „Navíc s tak výrazným meziročním posunem, jakého nedosáhla žádná česká univerzita, to je opravdu skvělý výsledek.“

Tou nejlepší českou univerzitou se opět stala Univerzita Karlova, která si stejně jako brněnská škola v meziročním srovnání polepšila. Loni skončila 288., letos 248. “Těší mě, že reputace naší univerzity v celosvětovém měřítku roste, a to nejen mezi studujícími či akademičkami a akademiky, ale také ve vztahu ke sféře byznysu,” reagovala na výsledky rektorka nejstarší české univerzity Milena Králíčková.

Do pětistovky nejlepších se vešlo ještě ČVUT. To si ale na rozdíl od MUNI a Karlovky pohoršilo. Loni bylo na 378. pozici, letos už na 454. Škola částečně připisuje zhoršení výsledků nové metodice, kterou QS používá k sestavení žebříčku. I tak se chce v budoucnu v žebříčku posouvat výš. Třeba zvýšením počtu odborných citací. „Chápeme, že hodnocení musí odrážet komplexní svět vysokého školství. A hodláme pochopitelně zlepšit svou výkonnost i v nových ukazatelích a i v nich potvrdit pozici jedné z nejlepších technických univerzit na světě,” uvedl v tiskové zprávě rektor Vojtěch Petráček.

Z pětistovky nejlepších vypadla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT). Ta oproti loňsku spadla téměř o 200 příček. Do první tisícovky nejlepších škol se z českých zástupců vešli ještě Vysoké učení technické v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci, Česká zemědělská univerzita v Praze a Mendelova univerzita v Brně.

QS sestavuje žebříček na základě několika kritérií. Patří mezi ně akademická pověst, která se zjišťuje na základě výpovědi zaměstnanců a zaměstnankyň vysokých škol a vědců a vědkyň, dále pak reputace u zaměstnavatelů, poměr počtu vyučujících a studentů, citovanost nebo poměr zahraničních studentů a vyučujících. Nově se hodnotí také kritérium udržitelnosti, výsledky zaměstnanosti absolventů a mezinárodní výzkumná síť.

Právě v posledním zmíněném kritériu si vedla nejlépe nejlepší česká škola, Univerzita Karlova. Nejnižšího skóre naopak dosáhla v kategorii počtu citací jednotlivých fakult. Masarykova univerzita si zase vede nejlépe co se udržitelnosti týče, v poměru zahraničních studentů pak dokonce překonala Univerzitu Karlovu. Nejhoršího skóre dosáhla univerzita v poměru počtu vyučujících a studentů. Top trojku českých univerzit v žebříčku uzavírá ČVUT, která má naopak nejlepší poměr počtu studentů a učitelů. Skóre pouhých 1.6 pak technická škola dosáhla v kategorii udržitelnosti.

 

Zdroje: QS ranking, weby univerzit

Další články k tématu

Nejlepší univerzitou je Harvard, Univerzita Karlova si od loňska pohoršila

Nejlepší univerzitou je Harvard, Univerzita Karlova si od loňska pohoršila

The Center for World University Rankings (CWUR) vydalo žebříček nejlepších univerzit světa. Na první příčce se v konkurenci 25 tisíc univerzit z celého světa umístila Harvardova univerzita. Nejlepší českou univerzitou je pak podle CWUR Univerzita Karlova, která obsadila 238. pozici. Všechny univerzity z vrcholku žebříčku se nacházejí ve Spojených státech nebo ve Spojeném království. Vedle Harvardovy …

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Hned čtyři české vysoké školy se umístily v top 1000 prestižního žebříčku Times Higher Education World University Rankings. Univerzita Karlova, nejúspěšnější česká škola, se vešla dokonce do první pětistovky. V žebříčku už tradičně dominovaly univerzity z anglofonních zemí. Nejstarší česká univerzita byla loni mezi nejlepšími šesti stovkami institucí. Letos si tak polepšila hned o sto příček. „Z …

Někteří studenti si kvůli zdražování v menze odpírají teplé obědy

Někteří studenti si kvůli zdražování v menze odpírají teplé obědy

Až 20 korun navíc za jednu porci. I o tolik podražily obědy ve vysokoškolských menzách. Kvůli tomu si někteří studenti začali odpírat teplé obědy, často jediné teplé jídlo, které za den snědli. Ke zdražování přistoupila například studentská jídelna Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Tu vedle budoucích právníků navštěvují i studenti filozofické fakulty univerzity. „Několik mých kamarádů už …