Čeští studenti chtějí překonat rekord. Plánují největší výstavu v Česku

17. 8. 2023 | Aktuality

výstava AVU
Studenti a studentky pražské Akademie výtvarných umění (AVU) se chtějí zapsat do české knihy rekordů. V rámci projektu Je mi Ralsko plánují připravit necelou tisícovku grafických tisků, které si obyvatelé čtvrtého největšího města v Česku následně vystaví v oknech svých domů. Vernisáž se uskuteční v sobotu 23. září, kdy komise z české agentury pro zápis rekordů také vyhodnotí, zda byl rekord překonán.

Ačkoliv v Ralsku žije jen kolem dvou tisíc obyvatel svou rozlohou se řadí mezi největší česká města. Některé části Ralska jsou od sebe vzdálené i půl hodiny cesty autem. „Akademie věd nás oslovila s nabídkou stát se součástí projektu Odolné Ralsko, který se zaměřuje na specifické vlastnosti tohoto místa. My se tak skrz umění snažíme propojit obyvatele vzdálených částí Ralska,” vysvětluje Anna Poubová, jedna z vedoucích projektu. „Doufáme, že společný projekt lidi inspiruje například k procházce městem nebo i výletu do dalších částí Ralska.” dodává.

Unikátní díla vytvořili studenti a studentky přímo ve městě v rámci workshopů. Prostřednictvím uměleckého výzkumu měli za cíl prostřednictvím kresby zachytit současnou situaci, problémy a výzvy bývalého vojenského prostoru Ralsko.

„Rozhodli jsme se z té obří rozlohy, která obyvatelům komplikuje život, pro jednou udělat výhodu. Proto pořádáme Největší výstavu na světě. Ta navíc zapojuje všechny, takže nebudou jen koukat na něco, co jsme sem přijeli z Prahy udělat, ale vlastně jsou všichni spolupořadatelé,” říká student AVU Heřman Hůrka.

„Díla dorazí do Ralska na začátku září. V sobotu 23. září bude vernisáž, to bude taková malá slavnost. Chceme ji udělat na několika místech současně, tak, aby každý mohl přijít a oslavit s námi výstavu a pokus o rekord. Současně plánujeme kyvadlovou dopravu zdarma pro všechny, aby měli možnost zajet se podívat i do dalších částí Ralska,” vysvětlují studenti.

 

Zdroje: Deník.cz, AVU

Další články k tématu

Titul nejlepší designové diplomky má židle a džínové šaty

Titul nejlepší designové diplomky má židle a džínové šaty

Minulý týden proběhl 24. ročník Designbloku, mezinárodní přehlídky módy a designu. V rámci přehlídky vybírala porota také nejlepší diplomku v oborech produktového a módního designu v soutěži Diploma Selection. Vítězové byli vyhlášeni v pražské kapli Sacre Coeur a obdrželi cenu 1000 eur spolu s možností vlastní prezentace na příštím Designbloku. Jako vítěze v odvětví produktový design porota vybrala Matthiase Gschwendtnera. Ten oslovil …

V Praze se otevřou dveře do srdcí mladých umělců

V Praze se otevřou dveře do srdcí mladých umělců

Již po jedenácté bude Praha hostit výstavu mladého umění. Mezi 12. a 20. listopadem budete moci navštívit Palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy. Zde se ve 23 pokojích a chodbách ponoříte do světa architektury, volného umění a designu studentů z 13 českých vysokých škol, a letos poprvé také z několika zahraničních. Výstava je tzv. side-specific, to znamená, …

Studenti ze Zlína navrhli obaly pro legendární tyčinku

Studenti ze Zlína navrhli obaly pro legendární tyčinku

Čokoládová tyčinka Kofila slaví 100 let. Studenti Grafického ateliéru Univerzity Tomáši Bati ve Zlíně k tomuto výročí vytvořili nové designové obaly. Z osmdesáti návrhů odborná komise vybrala sedm, na každý den v týdnu jeden, které uvidíme na pultech obchodů. „Studenti se ve svých návrzích inspirovali nejen spojením typického prvku Kofily, kterým je káva a čokoláda, …