Univerzity se utkají ve veslařském souboji na Vltavě

6. 6. 2019 | Aktuality

PrimatorkyJiž v pátek 7.června 2019 odstartuje na Vltavě souboj o titul akademických mistrů České republiky. Posádky osmiveslic s kormidelníkem jsou složené ze studentů českých i zahraničních vysokých škol, včetně olympijských medailistů Ondřeje Synka a Jiřího Prskavce.

Veslařské souboje na tisíc metrů vypuknou 1. rozjížďkou mužů v 15:30, finále ve čtyřech kategoriích odstartují v 17:15. V ženské kategorii vyplují posádky z Univerzity Karlovy, ČVUT, Masarykovy univerzity a VUT. Mezi muži se představí posádky z Univerzity Karlovy, ČVUT, ČZU, VŠE, Palestry, Univerzity Tomáše Bati, Mendelovy univerzity, Univerzity Palackého, VŠB a ETH Zurich.

O bednu budou usilovat i olympijští medailisté Synek a Prskavec, oba dva v posádce Palestry, což je vysoká škola tělesné výchovy a sportu v Praze. „Hlavním cílem zůstává jako loni postup do finále. Pokud se to podaří, plánujeme se zlepšit, takže bedna by mohla dopadnout. Zážitek je ale stejně vždycky nejvíc,“ těší se Synek.

Na video-medailonky všech posádek se můžete podívat v miniseriálu České televize, který byl k příležitosti blížícího se ročníku zaveden.

Pro diváky bude na Náplavce Rašínova nábřeží připraven doprovodný program včetně veslařských trenažerů, sportovního testu, fotoboxu a testovacích jízd automobilů. Po skončení závodů na Náplavce ve 20:00 začne koncert Radio Wave Stage. Od 22 hodin je pak připravena after party na lodi Cargo Gallery. Vstup na celou akci včetně after party je pro veřejnost zdarma.

Na Univerzitní osmy o víkendu navážou Primátorky AXA, ve kterých se utkají veslaři všech věkových i výkonnostních kategorií z celého světa. Letos se jedná již o 106. ročník tohoto tradičního závodu. Historicky první ,,Primátorský Závod Osmiveslic o čestnou putovní cenu městské rady královského hlavního města Prahy“ se odehrál 19. června 1910, pod záštitou Svazu Českých Veslařských klubů pak dal postupně vzniknout jedné z neznámějších soutěží v českém sportu.

Přijďte v pátek 7.června fandit svým spolužákům a užít si atmosféru této slavné veslařské soutěže, která v České republice nemá obdoby. Celý program akce naleznete na těchto webových stránkách.

Zdroj foto: www.nasepraha4.cz