OSP, TSP, NSZ - v čem se liší a jak se na ně dobře připravit?

27. 10. 2010 | Přijímací řízení

Stále více vysokých škol přijímá studenty na základě výsledku v „testu studijních předpokladů“. Existuje ale více typů takových testů a každý z nich umí být pořádným strašákem v hlavě maturanta. Dobrou zprávou je, že je téměř vždy možné takové testy natrénovat a svoje výsledky tak zlepšit. Společností nabízejících příslušné přípravné kurzy je mnoho – jak mezi nimi vybrat tu správnou?

Rada na úvod

Test OSP (neboli „test obecných studijních předpokladů“) je test připravovaný společností Scio v rámci takzvaných Národních srovnávacích zkoušek (NSZ). Oproti tomu TSP (taktéž „test studijních předpokladů“) uplatňuje Masarykova univerzita na všech fakultách kromě Lékařské fakulty a Fakulty sociálních studí a připravuje si ho sama. S testy podobného typu se ale můžete setkat i na některých jiných univerzitách; zpravidla jde o zkoušku podobnou IQ testu. Dřív, než se začnete poohlížet po jakýchkoliv přípravných kurzech, ujistěte se, že víte, jak přesně vypadají přijímací zkoušky na váš studijní obor a co přesně se po vás bude vyžadovat. V každém případě si sežeňte příklady přijímacích testů z minulých let a projděte si je. Bude se vám lépe připravovat, když budete vědět, jak přesně testové otázky vypadají – nemluvě o tom, že pokud se přímo neopakují, bývají si v jednotlivých letech velice podobné.

Národní srovnávací zkoušky a společnost Scio

Národní srovnávací zkoušky neboli NSZ připravuje společnost Scio. Na její systém přechází postupně čím dál více univerzit. Sama společnost Scio nabízí velké množství přípravných kurzů. Můžete si přitom vybrat, zda se chcete osobně zúčastnit nějakého semináře nebo zda pro vás bude příjemnější objednat si kurz online, který si můžete postupně procházet každý večer z pohodlí domova. Prezenční kurzy jsou podstatně dražší, cenově vychází od 1500 Kč do 3400 Kč, internetové kurzy vás vyjdou kolem 600 Kč (a s osobním lektorem o 200 Kč dráž). Rozhodně je dobrý nápad koupit si nějaké ukázkové testy, abyste věděli, co vás u přijímacích zkoušek čeká.

Příprava na NSZ s ostatními společnostmi

Samotná společnost Scio samozřejmě není jedinou možností. Velmi známou společností, která poskytuje mimo jiné i přípravu na NSZ, je například Sokrates. Ten pořádá především dlouhodobé kurzy probíhající týdně, dohromady zpravidla o 96 hodinách za poměrně vysokou cenu 6990 Kč. Konkurentem je podobně obří společnost Tutor, u které se ceny pohybují v rozmezí 1700 – 2200 Kč za 18 až 24 lekcí v rozmezí jednoho až dvou měsíců. Na NSZ vás mohou velmi dobře připravit také menší a méně známé společnosti. S příjemným a osobním přístupem a možností kontaktovat lektory kdykoliv přes Skype, Facebook nebo ICQ se setkáte u společnost Kurzy-Fido.cz, která nabízí přípravu na testy obecných studijních předpokladů od Scia, ale také na testy studijních předpokladů používané Masarykovou univerzitou a na některé typy přijímacích zkoušek z matematiky. Pravděpodobně půjde o tři víkendová setkání po šesti hodinách za cenu kolem 2750 Kč, přičemž v ceně jsou mimo jiné také vzorové testy a doplňující internetový kurz. V nabídce společnosti Kurzy-Fido.cz jsou i navazující a rozšiřující kurzy a dále kurzy pro nematurující a zaměstnané.

Testy studijních předpokladů

Některé univerzity, například Masarykova univerzita, si samy vytváří takzvané TSP neboli testy studijních předpokladů. Nejvhodnější příprava bývá vyřešit co nejvíce testů z loňských let, testy pro MU je možné najít na jejích webových stránkách. S přípravou vám opět mohou pomoci společnosti jako je Tutor nebo Sokrates, z menších a studenty častěji chválených společností Aleph nebo opět Kurzy-Fido.cz. Menší společnosti mají výhodu flexibility a osobního přístupu, kdy vám lektoři mnohdy skutečně vychází vstříc. Můžete také vyzkoušet kurzy nabízené přímo univerzitami; bohužel se občas stává, že na takových kurzech dostanete pouze zadání testu z loňského roku, ten si máte individuálně řešit a s lektorem se radit jen tehdy, když vám něco není jasné.

Doučování

Poslední, ale někdy ne nejhorší možnost, je nechat se individuálně doučovat staršími studenty. Ve větších městech i na internetu jistě na nabídky doučování narazíte. V takovém případě sice nemáte garantovanou profesionalitu, zato budete mít „učitele“ jen sami pro sebe.

Další články k tématu

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Jednotné přijímací zkoušky Scio používá řada fakult na vysokých školách v Česku. Aby u nich zájemce o studium uspěl, někdy mu k tomu jeden termín nestačí. Za každý další pokus ale musí platit. Podle odborníků tento systém znevýhodňuje uchazeče z nízkopříjmových rodin. Například Veroniku Vávrovou, která se v loni hlásila na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, vyšly testy přibližně na …

Jednotné přijímačky prohlubují nerovnosti ve vzdělání, míní EDUin

Jednotné přijímačky prohlubují nerovnosti ve vzdělání, míní EDUin

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy by neměly být povinné. Uvedla to nezisková organizace EDUin. O podobě zkoušek by podle ní místo toho měli rozhodovat ředitelé, kteří by měli mít možnost vytvořit kritéria zkoušek s ohledem na charakter studia a podmínky školy. Dobrovolné konání jednotných přijímacích testů navrhl programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký v rámci představení Auditu …

Na jaký obor máte největší šanci se dostat

Na jaký obor máte největší šanci se dostat

Termíny příjímacích zkoušek na vysoké školy se blíží. Vedle toho, jaké požadavky je třeba k přijetí ke studiu splnit a co všechno se musí naučit, zajímá budoucí vysokoškoláky také to, jakou mají vůbec šanci na úspěch. Podívali jsme se na čísla z minulých let a zjistili jsme, na jaké obory máte největší šanci se dostat. Nejvíc studentů …