Chceš se stát učitelem? Studovat můžeš nejen na pedagogických fakultách

27. 3. 2023 | Pro uchazeče na VŠ

Den učitelůČesko se dlouhodobě potýká s nedostatkem učitelů. Pokud chcete mít po dostudování jistotu zaměstnání, pedagogika je jasná volba. Studovat ji můžete nejen na pedagogických fakultách. K příležitosti Dne učitelů jsme si pro vás připravili výběr nepedagogických fakult, na kterých se můžete stát učiteli.

Filozofické fakulty

Studium učitelství nabízí většina filozofických fakult veřejných vysokých škol. Tyto fakulty připravují budoucí učitele jazyků, společenských věd, historie nebo odborníky na vzdělávání dospělých. Tomuto oboru se říká andragogika. A můžete ho studovat třeba na Univerzitě Karlově v Praze nebo Masarykově univerzitě v Brně.

Teologické fakulty

Jak už název těchto fakult napovídá, mohou vás připravit na učitelství náboženství. Pedagogických oborů ale nabízí mnohem víc. Na teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích si můžete vybrat například studijní obor pedagogika volného času.

Přírodovědecké fakulty

Pokud bychom měli vybrat konkrétní obory, kde chybí nejvíc učitelů, tak jsou to fyzika a informatika. Učiteli těchto oborů se můžete stát právě na přírodovědeckých fakultách. Třeba na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Kromě toho zde můžete studovat i učitelství biologie. Zajímalo vás taky někdy, proč učitelka na chemii učí i fyziku? Je to proto, že některé učitelské obory se musí studovat dvouoborově. Studium je uzpůsobené tak, abyste zvládly oba obory najednou. A pokud absolvujete coby učitel informatiky a fyziky, školy se o vás porvou.

Umělecké fakulty

Učit herectví, zpěv nebo hru na hudební nástroj – na to všechno vás připraví učitelské obory na uměleckých fakultách. Obor Hra na klavír a klavírní pedagogika nabízí Janáčkova akademie muzických umění v Brně, dramatickou výchovu zase Divadelní fakulta v Praze.

Další články k tématu

Vysvědčení plné předsudků. Dívky dostávají lepší známky z matematiky

Vysvědčení plné předsudků. Dívky dostávají lepší známky z matematiky

Ve známkovacím systému napříč školami v Česku panují značné rozdíly. Známky za stejné výsledky se mezi jednotlivými školami průměrně liší o celý jeden stupeň. Vyplývá to z výzkumu think tanku IDEA. Podle výzkumu učitelé navíc hodnotí jinak dívky a chlapce a žáky z bohatých rodin. Subjektivní povaha známkování přitom odrazuje studenty od dalšího studia a ovlivňuje jejich kariérní …

Ne každý, kdo studoval „peďák“, učí. Absolventi najdou uplatnění i v IT

Ne každý, kdo studoval „peďák“, učí. Absolventi najdou uplatnění i v IT

V Česku dlouhodobě chybí učitelé. Pokud studujete nebo máte v plánu studovat na pedagogické fakultě, uplatnění ve škole najdete. V některých regionech dokonce lákají učitele na statisícové náborové příspěvky nebo obecní byty. S peďákem ale najdete uplatnění i mimo školství. Jaké je tedy uplatnění absolventů pedagogiky? Matematika a chemie nepatří mezi oblíbené předměty řady žáků i studentů. Právě učitelé …

Sedm tipů, jak vybrat vysokou školu

Sedm tipů, jak vybrat vysokou školu

Vybrat si tu správnou vysokou školu rozhodně není nic jednoduchého. Pokud se rozhodnete špatně, může vám to nepříjemně zkomplikovat život. Proto než odešlete přihlášku, zodpovězte si pár základních otázek. Kde chcete bydlet? Někteří studenti si záměrně hledají univerzitu poblíž svého domova, aby se nemuseli stěhovat. Jiným nevadí odejít na druhý konec republiky, nebo třeba do …