Vysoké školy nemůžou přejít na on-line výuku bez nařízení hygieniků. Přišly by o akreditaci

20. 9. 2020 | Aktuality

online bez akreditaceNejistota a nedostatek informací v souvislosti s novým koronavirem – to jsou dva zásadní problémy, na které upozorňuje řada škol včetně vysokých. Místo toho, aby čekaly, jak se pandemie bude dále vyvíjet a na pokyny vlády, rozhodly se některé vysoké školy vzít celou věc do vlastních rukou a od října v některých oborech rovnou najet na on-line vzdělávání. Těmto školám ale úřady hrozí, že přijdou o akreditace.

Na čistě distanční výuku plánovala od nového akademického roku přejít i Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. “Považuji to za rozumnější a z hlediska předvídatelnosti průběhu zimního semestru za zodpovědnější. Vyhneme se tím značné nejistotě, která by prezenční výuku neoddělitelně provázela,” vysvětlil před časem děkan fakulty Václav Stehlík.

Podle Národního akreditačního úřadu (NAÚ) by tím ale škola porušila podmínky, za nichž byl obor akreditován – tedy jako obor v prezenčním studiu. Podobně narazila také Univerzita v Opavě. “On-line výuku jsme chtěli zavést na Obchodně podnikatelské fakultě, kde máme především hromadné přednášky a jen do prvních ročníků nám nastupuje 960 studentů. Ptali jsme se NAÚ, zda je to možné, a sdělili nám, že v takovém případě by se jednalo o distanční formu vzdělávání a my bychom porušili pravidla akreditace,” vysvětlil pro Hospodářské noviny rektor univerzity Pavel Tuleja.

Univerzity ale považují tento přístup za porušování akademických svobod. “Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, ale trváme na tom, že si chceme o podobě výuky rozhodovat sami,” uvedl předseda České konference rektorů Petr Sklenička. Podle rektorky Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudové, nemohou kvůli tomuto nařízení NAÚ školy dostatečně chránit zaměstnance a studenty před nákazou.

NAÚ se hájí tím, že podobný postup není ze zákona možný. “Plošné rušení prezenční výuky v daném studijním programu není možné bez doporučení hygienických stanic, vlády či ministerstva zdravotnictví,” vysvětlil pro Hospodářské noviny předseda NAÚ Ivan Barančík.

Postoj NAÚ hájí i ministerstvo školství. „Vysoká škola musí zajistit kvalitu a rozsah akreditovaných činností v podobě, v jaké byly akreditovány. Způsob studia také musí být transparentní pro studenty – jde tu také totiž o jejich zájmy,“ řekla pro server CNN Prima News mluvčí ministra školství Aneta Lednová. Sám ministr školství Robert Plaga přitom před několika dny vyzval vysoké školy, aby omezily velké přednášky a přechod na on-line výuku dokonce doporučil, uvádí dále CNN.

Školy se tak musí s pandemií vypořádat jinak. Podle aktuálně platných pravidel nesmí být v přednáškovém sále více než 50 lidí. To platí pro okresy, které jsou na vládní koronavirovém semaforu oranžové, tedy momentálně většina. Například Univerzita v Hradci Králové plánuje takzvanou hybridní výuku, kdy v přednáškovém sále bude 50 lidí a zbytek bude přednášku sledovat on-line.

Masarykova univerzita v Brně si vytvořila vlastní semafor, který její studenti mohou sledovat on-line a od nějž se budou odvíjet případná omezení. V celém Česku také od čtvrtka platí povinnost nosit v budovách všech škol roušky, které studenti nově nesmí odložit ani při výuce ve třídách.

Školy, které se už od začátku připravovaly na on-line výuku budou ale nyní pravděpodobně ve výhodě. Počet nakažených v Česku neustále stoupá a scénář, kdy se školy znovu zavřou a on-line výuka bude povinná, dostává opět reálné obrysy – v Praze, kde je aktuálně epidemiologicky nejhorší situace, se v pondělí vysoké školy zavřou. Informaci zveřejnil primátor hlavního města Zdeněk Hřib. Pražští studenti se tak od nového týdne budou opět vzdělávat distančně.

Zdroje:
iHNed.cz, CNN Prima News