Přijímací zkoušky na vysokou školu očima studentů

25. 5. 2021 | Přijímací řízení

Přijímací zkoušky na vysokou školuPřijímací zkoušky na vysokou jsou opravdovou výzvou. Pomoci mohou ti nejzkušenější – samotní studenti vysokých škol, kteří mají celou tuhle náročnou zkušenost už za sebou. Na co nesmíte zapomenout a kde najít odpovědi za pět minut 12? Čtěte.        

Inspirujte se minulostí

Mnohé obory uveřejňují testy z minulých let. Díky nim si student může snáz udělat představu o tom, co by na něj na přijímačkách mohlo čekat.

„Mám doporučenou literaturu a podtrhávám jen to nejdůležitější. Jinak si zkuste najít testy přímo z univerzity z loňska třeba, abyste získali nějaký přehled,“ radí uživatelka diskuzního fóra Yasmine a dodává, že se vyplácí začít studovat s předstihem. “Začala jsem po Vánocích a termín je až přelom květen /červen.“

Uživatel s přezdívkou Kelt ale upozorňuje, že začínat s přípravou moc brzy se nemusí vyplatit. „Samozřejmě, čím dříve se začneš učit, tím si můžeš látku lépe zpracovat, rozložit na malé části. Nevýhodou je to, že teprve v posledním ročníku zjistíš, co budeš potřebovat, a tvé učení nebude ekonomické. Budeš se snažit pochopit něco, co ti nebylo vysvětleno. Ale když se budeš učit sám, tak možná budeš mít náskok. Nezapomeň na to, že zapomínáme. Takže čím déle se budeš učit a více, tím toho více zapomeneš.“

Studentka Fyzioterapie na Masarykově univerzitě pak radí, kde všude je možné staré testy najít. „Hodně otázek z fyziky bylo podobných testům, které se dají koupit v knihkupectví v univerzitním kampusu v Brně,“ popisuje svoji zkušenost s přijímačkami. Kromě sborníků z knihkupectví zveřejňují otázky z minulých let některé katedry on-line. Zásobárnou tipů a rad pak mohou být i studenti vyšších ročníků oboru, které můžete oslovit přes sociální sítě.

Bez práce to nepůjde

I ten nejchytřejší student se nemůže spoléhat na to, že přijímací zkoušky zvládne bez jakékoliv přípravy. V přijímačkách ho totiž můžou zaskočit otázky na věci, kterými se na střední škole nezabýval. „Některé otázky z filosofie mne překvapily, protože zrovna to jsme neprobírali,“ vzpomíná na svou zkušenost u přijímaček studentka Společenských věd se zaměřením na vzdělávání na Univerzitě Hradec Králové.

Administrativa je nudná, ale nutná

Zorientovat se v požadavcích k přijímacím zkouškám je test sám o sobě. Často jsou psané nesrozumitelnou úřednickou řečí. Přečíst (a pochopit) je ale musíte, jinak hrozí, že zapomenete na nějaký důležitý detail, který by vás mohl stát místo na škole.

„Nejtěžší pro mě bylo se prokousat nepřehlednými fakultními stránkami, abych zjistila, jaké jsou vlastně všechny požadavky pro přijetí. Dokázat se zorientovat ve strohé úřednické řeči při čtení požadavků jsem brala jako součást přijímaček. A to jako tu nejzákeřnější, protože některé podstatné detaily byly hodně nenápadné,“ doplňuje studentka z hradecké školy.

Přípravné kurzy něco stojí, ale pomáhají

Přípravné kurzy mohou být k nezaplacení (ač bývají placené). Zejména v případě, že se hlásíte na žádaný obor. Jejich cena se liší podle školy, ale nejčastěji se pohybuje v řádu několika stokorun.

Na dobrém přípravném kurzu proberete nejenom ty nejdůležitější poznatky z oboru, se kterými se můžete na přijímačkách setkat, ale i konkrétní otázky, které se v testech objevují pravidelně v různých variacích. Pomoci může i krátký rychlokurz. „Absolvovala jsem přípravný kurz, který trval pouze jeden víkend a velmi mi k přijímačkám pomohl,“ uvádí studentka ekonomiky na Technické univerzitě v Liberci.

Tip na závěr: Nejlepší je zkombinovat více zmíněných postupů. Záruka k přijetí to není, ale šance na úspěch se tím výrazně navýší.

Zdroj: eMimino, Kam po maturitě, Odpovědi