10 tipů, jak se co nejlépe učit na zkoušky a testy

22. 4. 2021 | Studentský život

10 tipů, jak se co nejlépe učit na zkoušky a testyJako student určitě víte, CO se máte učit. Otázkou však je, JAK se to naučit. Přinášíme vám přehled deseti osvědčených tipů, díky kterým budete nejen schopni nacpat si všechny důležité znalosti do hlavy, ale také si je zapamatujete. A třeba i na delší dobu, než zabere napsaní testu nebo ústní zkouška.

Zapisujte si dobré poznámky

Zápisky je dobré oddělovat nejenom podle data, ale i předmětu. Zapište si všechno, co váš vyučující napíše na tabuli. Pokud si dal práci to ručně napsat, pravděpodobně to považuje za důležité. V případě, že si poznámky psát nestíháte, ať už ručně nebo na notebooku, zkuste si přednášky nahrávat a výpisky si udělat dodatečně.

Pročtěte si své poznámky každý den

Jakmile máte poznámky hotové, vyhraďte si každý den 30 minut, kdy si je budete pročítat. Při učení si čtěte nahlas anebo choďte po místnosti – jednoduše dělejte cokoliv, co vám pomůže si látku snáz zapamatovat.

Zálohujte

Nahrané přednášky, výpisky, poznámky, studijní materiály – bez toho se při učení neobejdete. Proto si vše zálohujte, abyste o nic nepřišli, kdyby se vám rozbil počítač.

Učte se na různých místech

Možná máte jedno oblíbené místo, kde se rádi učíte. Podle různých výzkumů byste se však neměli učit vždy na stejném místě. Odborníci uvádí, že tím, že budete střídat učební prostředí, zvýšíte šanci, že si látku zapamatujete.

Nevěnujte se jednomu tématu příliš dlouho

Paměti příliš nesvědčí, když se dlouho věnujete jedinému tématu. Učivo si lépe zapamatujete, když naopak budete mezi předměty či otázkami přeskakovat. Po 30 minutách učení si proto udělejte krátkou přestávku a začněte se učit něco nového. K původnímu tématu se pak vraťte až po nějaké době.

Nechte se vyzkoušet

Pokud máte někoho, kdo vás může vyzkoušet, požádejte ho o pomoc. Obzvlášť pokud vás čeká ústní zkouška. Snadno tím zjistíte, kde máte mezery a které tematické okruhy naopak ovládáte. A pokud není nikdo, kdo by vás mohl vyzkoušet, stoupněte si před zrcadlo a látku nahlas vysvětlete svému odrazu.

Vysvětlete to dítěti

Představte si, že látku vysvětlujete svému pětiletému příbuznému. To vás donutí zjednodušit, znalosti, které jste se naučili, snáze tak pochopíte klíčové koncepty a budete je schopní vysvětlit v praxi.

Najděte nejlepší čas, kdy se učit

Každý člověk má jiný biorytmus. Zatímco některý bude nejčilejší po ránu, jiný se toho nejvíc naučí, když se na studium vrhne večer. Zjistěte, co nejvíce vyhovuje právě vám.

Využijte křivku zapomínání ve svůj prospěch

Křivka zapomínání je už více jak sto let známý koncept. Ukazuje nám, že na první dobrou jsme si schopni zapamatovat až 80 procent informací. Podmínkou však je, že si nabyté znalosti zopakujeme během následujících 24 hodin.

Pokud si látku budete opakovat každý den – a to jen třeba pět minut – po týdnu už si zapamatujete 100 procent informací.

Založte si studijní skupinu

Osobním setkáním dnešní koronavirová doba nepřeje. Scházet se ale můžete on-line. Když se budete učit ve skupinách, můžete se vzájemně vyzkoušet a taky si navzájem vysvětlit látku, které nerozumíte.

Zdroj: Fremont College, Afterschool, Czech Universities, The Best Colleges, Zprávy z MUNI