Kurz rychločtení v devíti krocích: Připravte si záložky a stopky

26. 2. 2021 | Stojí za přečtení

rychločteníŘíká se: Práce kvapná málo platná. O tom však rychločtení není. Techniky, díky kterým se naučíte přečíst více slov za minutu, vám totiž zároveň pomohou text lépe pochopit a také si ho zapamatovat. Takže si vezměte knihu a pusťte se do tréninku.

Kurz Rozečti se

Napadlo vás někdy, že rychlost čtení závisí na tom, kolik toho vidíte? Zní to logicky: čím větší množství textu zvládnete okem zachytit, tím rychleji zvládnete číst. Tuhle schopnost je ale třeba trénovat a dá se v ní zdokonalit. Pomůže vám s tím kurz na webu rozectise.cz, který můžete absolvovat on-line z pohodlí domova. Na kurzu se také naučíte číst plynuleji bez záseků na stránce i to, jak číst různé typy textů. Po absolvování kurzu lidé dokážou číst průměrně až o 165 procent rychleji. Zkušební verzi kurzu zdarma si můžete stáhnout zde.

Zastavte svůj vnitřní monolog

Vnitřní monolog, též nazývaný subvokalizace, patří mezi hlavní zpomalovače čtení. V praxi subvokalizace znamená, že čtenáři vyslovují slova v hlavě, zatímco je čtou. A tíhne k tomu většina čtenářů. Způsobuje to, že čtou stejným tempem, jako mluví. Zatímco určitá hranice toho, jak rychle může někdo mluvit, existuje – podle magazínu Forbes je průměrná rychlost mluvení 300 slov za minutu – rychlost čtení má tuto hranici mnohem výš. Pokud tedy svůj vnitřní monolog nezastavíte, číst rychleji se nenaučíte.

Subvokalizace je navíc zbytečná. Člověk totiž nemusí slovo vyslovit v hlavě, aby mu porozuměl. Takže jak se tohoto návyku zbavit? Můžete zkusit číst a zároveň poslouchat ve sluchátkách instrumentální hudbu. Další možností je žvýkat žvýkačku. To mozek dostatečně zabaví a budete se soustředit na porozumění textu, nikoliv na vytváření vnitřního monologu.

Nečtěte slova zvlášť

Čtení více slov najednou je klíčový krok k tomu, jak zvládnout rychločtení. Člověk je schopný číst několik slov najednou, i když ho učitelé učili louskat každé slovo zvlášť a žádné nevynechat. Na začátek se můžete soustředit na tři slova najednou.

Dalším krokem je vzít si tužku a zlehka nakreslit dvě vertikální rovnoběžné čáry, které text rozdělí do tří částí. Začněte číst v levém horním rohu a zakryjte všechno pod tímto řádkem kusem papíru nebo rukou. Soustřeďte se na čtení textu v každé části jako celku. Čtěte rychle, jako byste četli dopravní značky během řízení. Tímto způsobem se postupně naučíte číst mnohem rychleji.

Záložky

Někteří lidé čtou pomaleji kvůli tomu, že některá slova na stránce čtou vícekrát. Běžně čte člověk tak, že jeho oči přeskakují na stránce sem a tam, nepohybují se plynule vpřed, jak by měly. Řada čtenářů si ani neuvědomuje, že tento zlozvyk má. Jde se ho zbavit například tak, že při čtení budete využívat záložku nebo prst, kterým pojedete po řádcích. Po dočtení stránky se zamyslete nad tím, co jste právě přečtli, abyste se ujistili, že si myšlenku textu pamatujete.

Periferní zrak

Teď nastal čas zužitkovat všechno, co jste se dosud naučili. Zkuste číst více slov najednou, nepřeskakovat mezi řádky a zároveň číst tak, že se budete dívat do středu řádku. Periferním zrakem pak přečtete zbytek řádku. Jakmile se touto metodou dostanete na konec stránky, uvědomíte si, že jste ji tímto způsobem přelouskali v rekordním čase.

Zapněte časovač

Když už je řeč o rekordním čase, nyní nastala ta správná chvíle otestovat svou rychlost čtení. Stačí nastavit časovač na minutu a číst normálním způsobem. Poté zjistěte, kolik stránek/slov jste přečetli. Stránka WordstoPages vám pomůže zjistit, jaký počet slov za minutu přečtete. Dalším krokem je zkombinovat všechny výše zmíněné postupy a test zopakovat. Postupným tréninkem naučíte překonávat sami sebe a osvojíte si schopnost rychločtení.

Stanovte si cíl

Přesně stanovený cíl vám pomůže zdokonalit se v rychločtení. Můžete si například stanovit počet stránek, který chcete přečíst za den/týden/měsíc a držet se ho. Pokud uspějete, kupte si něco za odměnu.

Čtěte víc

Staré přísloví říká, že cvičení dělá mistra. V rychločtení to funguje taky. Čím více někdo čte, tím snáz si osvojí rychločtení. Existuje spousta skvělých knih, které čekají na to, až je přečtete a díky rychločtení se k nim dostanete dřív.

Pracujte na vylepšení své slovní zásoby

Když čtenář narazí na slovo, které nezná, zpravidla to zpomalí jeho rychlost čtení. Proto pomáhá kromě procvičování rychločtení také pracovat na rozšíření slovní zásoby, aby podobné záseky probíhaly co nejméně. Oblíbenou metodou, jak toho dosáhnout, je kromě čtení například luštění křížovek.

Čtěte nejdřív to nejdůležitější

Toto doporučení přijde vhod zejména studentům, kterým hoří uzávěrka seminárky. Pokud vážně nemají čas, mohou z učebnice napřed přečíst jen to nejdůležitější, jako je obsah, poznámky pod čarou, první, prostřední a poslední odstavec každé kapitoly. Když student navíc do čtení zapojí výše zmíněné postupy, nejenže bude číst rychleji, ale také si přečtené informace snáz zapamatuje.

Zdroj:
lifehack.org

Další články k tématu