Deset tipů, jak si vylepšit paměť

25. 10. 2019 | Stojí za přečtení

10 typů k vylepšení pamětiČím lepší paměť máte, tím lépe se vám bude studovat. V případě, že jste se nenarodili s dokonalou fotografickou pamětí, nezoufejte. Vyzkoušet totiž můžete řadu ověřených typů, které vám pomohou paměť vylepšit.

Vizualizace

Technika učení zvaná loci spočívá v tom, že si prostřednictvím vizualizace představíte dům a každý pokoj v něm si spojíte s určitými informacemi. Nové informace přijdou do nových pokojů, skříní, šuplíků… A když si daný fakt budete potřebovat vybavit, stačí se vrátit k místu jeho uložení.

Akronymy a mnemotechnické pomůcky

Ke snadnějšímu zapamatování vám mohou pomoci také různé slovní hříčky či zkratky. Při studiu si zkuste v mysli spojit informace s určitým slovem, frází nebo rytmem. Tato pomůcka se označuje jako mnemotechnická. Používá se už na základní škole, když se děti učí vyjmenovaná slova. Aby si zapamatovali b, f, l, m, p, s, v, z říkají si Be fe le me pes se veze. Podobně fungují i akronymy. Pokud se na příklad učíte seznam slovíček „dog, cat, horse, hippo“ zkuste se je do hlavy uložit pod počátečními písmeny D C H(o) H(i) a snáz si je pak vybavíte zpaměti.

Spojte obrázky a slova

Někteří lidé mají lepší paměť na slova, jiní na obrázky. Můžete ovšem tyto dvě oblasti spojit a cvičit paměť prostřednictvím asociací. Pokud se například máte naučit jména a dobu vlády významných králů a královen, naučte se je rozpoznávat podle jejich portrétů, abyste si konkrétní jméno mohli snáz spojit s konkrétní tváří a vybavit si tak, o koho jde.

Řetězová technika

Vytvořte krátký příběh nebo větu zahrnující informace, které se potřebujete naučit, abyste si je mohli později snáz vybavit. Naučit se tímto způsobem můžete takřka cokoliv, od pořadí planet ve sluneční soustavě až po jména československých prezidentů či prvky v periodické tabulce.

Mluvte nahlas

Statistika ukazuje, že máte o padesát procent větší šanci si něco zapamatovat, když to řeknete nahlas. Najděte si tedy na studium klidné místo, kde vás nebude nikdo vyrušovat a pusťte se do předčítání látky na zkoušku. Podobně funguje i to, když se pokoušíte své poznatky vysvětlit někomu jinému. Nejenže je slyšíte nahlas, ale také vám vysvětlování nezaujatému posluchači pomůže s utříděním vlastních myšlenek.

Font

Je dokázané, že texty psané v určitých fontech jsou snadněji zapamatovatelné než jiné. Nejzapamatovatelnějším fontům vévodí zejména klasický Times New Roman, který vám usnadňuje orientaci od začátku řádku až do konce. Naproti tomu Comic Sans může sice působit vesele, ale nenaučíte se z něj tolik.

Dělejte si pravidelné přestávky

Když váš mozek pracuje, pravidelné přestávky mu pomáhají zapamatovat si více informací. Zároveň vám také usnadňují soustředění a zvyšují motivaci k práci. Každý potřebuje jinak dlouhé a jinak časté přestávky. Ideální je však dodržovat alespoň pětiminutové pauzy po hodině studia.

Meditujte

Meditace je druh odpočinku ale zároveň přípravy na učení. Pomůže vám lépe čelit stresu během zkouškového a taky zlepší vaši schopnost soustředit se. Je přínosná jak z psychického hlediska, tak i z fyzického. Pokud nevíte jak na to, zkuste některou z meditačních aplikací pro mobily, které vás celým procesem provedou a pomůžou vám vybrat ty nejlepší způsoby a délky meditace.

Kategorizace

Když si studovanou látku rozdělíme do menších bloků přestane působit tolik obsáhle a lidská paměť ji snáz pojme.

V praxi můžete například rozdělit dějiny na jednotlivé časové období či událostí, nebo u cizích jazyků slovíčka do kategorií jako je cestování, domácnost, rodina, zvířata a další.

Pokud v dané látce nevidíte žádný vzorec, rozdělte si ji na několik stejně velkých bloků učte se je postupně, abyste paměť příliš nepřetížili.

Zdroj:

https://gradepowerlearning.com/8-memory-techniques-better-study-session/

https://www.goconqr.com/en/examtime/blog/study-hacks/

https://www.teachhub.com/