Další fakulta ruší bakalářské práce. V budoucnu se připojí další školy

4. 4. 2024 | Aktuality

umělá inteligence na VŠPo podnikohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) ruší bakalářské práce také Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity. Klasické „bakalářky“ tam nahradí závěrečný projekt. V budoucnu by nový koncept měla zavést i přírodovědecká fakulta, konkrétně pro obor chemie. Podle proděkanky ekonomicko-správní fakulty Marie Hladké nestojí za zrušením bakalářských prací pouze rozmach umělé inteligence.

„Umělá inteligence dokáže v současnosti vhodně zpracovávat rozsáhlé – nejen – teoretické pasáže či jiné dlouhé texty, ale nevykazuje schopnost generovat originální myšlenky, provádět hlubší analýzy a nedokáže se angažovat v kritickém myšlení a reflexi,“ vysvětluje proděkanka pro prezenční studium.  „Tyto klíčové dovednosti a schopnosti, zejména přínos studenta k danému tématu, budou nově stěžejní při jeho posuzování a hodnocení,“ doplňuje Hladká.

Co přesně to bude pro studenty znamenat? Závěrečný projekt bude mít ve své podstatě stále podobu textu, rozhodující ale nebude text jako takový, ale místo toho diskuze u zkoušky. K projektu už také nebude potřeba získat oponentský posudek jako je tomu u bakalářských prací.

„(Projekt) bude mít podobu krátkého dokumentu, ve kterém studenti představí a analyzují situaci, navrhnou řešení, budou argumentovat a odůvodňovat svá rozhodnutí a doporučení,“ upřesnil pro portál iDNES.cz děkan fakulty Jiří Špalek.

Nová podoba bakalářských zkoušek bude zaměřená na praktickou aplikaci znalostí studenta. To je podle ekonomicko-správní fakulty hlavní důvod pro změnu. „Student nebude hodnocen primárně za zpracování rozsáhlého textu, ale zejména za svoji prezentaci, schopnost adekvátně odborně reagovat, odůvodňovat svá rozhodnutí a předkládat své návrhy,“ popisuje proděkanka Hladká. Umělá inteligence je tak pouze dílčím důvodem pro změnu.

„Již delší dobu máme státní zkoušky postavené na diskusi o bakalářské práci. Praxe ukázala, že pro tyto potřeby je vhodnější kratší, úžeji zaměřený text,“ dodává děkan Špalek.

Nový koncept závěrečných zkoušek si vyzkouší studenti, kteří letos nastoupili na fakultě do prvního ročníku.

Přidají se i další školy

Umělou inteligenci (AI) jako hlavní příčinu zrušení bakalářských prací naopak v listopadu uvedla podnikohospodářská fakulta VŠE. AI totiž za pomocí správně položených dotazů dokáže sama zpracovat většinu práce. Její odhalení přitom vůbec není snadné. Fakulta VŠE k tomu původně chtěla využívat aplikaci.

„Nicméně po poradě s předními, nejen českými odborníky jsme došli k závěru, že zavést takový systém není reálné,“ uvedl v listopadu pro web E15 děkan fakulty Jiří Hnilica. „A protože je nereálné tuto skutečnost odhalit, je namístě nahradit bakalářské práce projekty, kde je více zřejmé, že se jedná o vlastní práci studenta,“ dodal Hnilica.

Klasickou bakalářskou práci nahradí na fakultě projekt, který může mít podobu odborné studijní stáže v zahraničí v kombinaci s podrobnou zprávou o ní, účasti na výzkumném projektu nebo podnikatelského projektu.

Zavedení bakalářských projektů plánují taky na oboru chemie na přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. V budoucnu pravděpodobně přibydou další školy. Už teď se o tom vedou debaty na dalších fakultách již zmíněné VŠE. Ke změnám směrem k většímu praktickému zaměření závěrečných výstupů přistupují také vyučující při zkouškách u svých předmětů. To se týká například právnické fakulty Masarykovy univerzity.

Cílem změn přitom není umělou inteligenci na českých vysokých školách úplně potlačit. Vyučují podle studentky Masarykovy univerzity Sofie naopak k jejím využívání ponoukají. Důležité však je, aby ji vždy správně ocitovali.

 

Zdroje: muni.cz, iDNES.cz, E15

Další články k tématu

Konec bakalářek v Česku? Některé fakulty je zrušily

Konec bakalářek v Česku? Některé fakulty je zrušily

Už více než rok jsou aplikace Chat GPT a Open AI přístupné širší veřejnosti. Za tu dobu stihly zásadním způsobem proměnit české školství. Na některých fakultách kvůli těmto aplikacím zrušily bakalářské práce. Jinde jejich používání tolerují, studenti ale umělou inteligenci musí uvést jako zdroj. Studenti Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého od letošního zimního …

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

Skoro 60 procent českých vysokoškoláků nedokončí bakalářské studium. Často končí už v prvním ročníku. Důvodů je více. Patří mezi ně příliš mnoho teorie bez spojení z praxí i chybějící motivace. Podle odborníků většina univerzit vysokou neúspěšnost svých studentů neřeší. Na problém upozornil server Seznam Zprávy. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že přes 58 procent bakalářských studentů, kteří začali …

Šest AI aplikací, které vám pomůžou při studiu

Šest AI aplikací, které vám pomůžou při studiu

Umělá inteligence může být šikovným pomocníkem při studuji, pokud ji používáte obezřetně a v souladu s pravidly vaší školy. Vybrali jsme pro vás šest aplikací, které vám pomůžou ať už potřebujete vypočítat matematickou úlohu, nebo napsat kvalitní text v angličtině. ChatGPT ChatGPT je univerzální nástroj, který vám může pomoct se vším od programování, psaní seminárních prací, až po …