Nechci jít na VŠ, jaké mám možnosti?

3. 6. 2011 | Rady maturantům

Možná vás unavovala školní rutina, ale pamatujte, pracovat budete dalších několik desítek let. Jste na to připraveni? Nicméně postavit se na vlastní nohy, omezit závislost na rodičích je lákavá představa. Proto tu pro vás máme několik postřehů do startu nové životní etapy. (pozn.: článek byl 23. 2. 2014 aktualizován (lč))

Zaměstnání

Statut středoškolského studenta ztrácíte posledním dnem letních prázdnin. Pokud do té doby nenajdete uplatnění, je možné se zaregistrovat na pracovním úřadu. Stát za vás bude hradit sociální a zdravotní pojištění (více informací hledejte v tomto článku).
Ekonomická krize pomalu doznívá, ale najít uplatnění není snadné. K zorientování se na trhu práce vám pomohou personální agentury. Též hledejte na jobs.cz, prace.cz, sprace.cz nebo careerjet.cz. Případně využijte nabídky trainee programů určených absolventům. Praktické rady věnované ústnímu pohovoru pak najdete v našem speciálu.

Práce v zahraničí

Jste dobrodružná povaha? Vycestujte na zkušenou do zahraničí. Procvičíte si jazyk, seznámíte se s odlišnou kulturou a vyděláte peníze. Oblíbenou profesí (především mladých žen) je au pair, neboli péče o děti a domácnost zahraniční hostitelské rodiny. Au-pair pobyty nabízí například Student Agency nebo COOLAGENT , německý au pair server aupair-index.de, nabídka práce v Anglii a Irsku nannyjob a mezinárodní weby aupair-world.net. Zkušenosti českých au pair z Německa a Skotska.
V České republice je řada agentur zprostředková­vajících práci v zahraničí. Namátkou eurostaff.cz, ajob.cz aj. Druhou možností je si zajistit vše sami. Budete muset vynaložit více úsilí, ale na druhou stranu se obejdete bez zbytečných poplatků agenturám. Mnoho užitečných rad a tipů najdete na webové prezentaci EURES neboli Evropského portálu pracovní mobility. Účelem sítě EURES je poskytovat informace, poradenství a služby v oblasti náboru a vyhledávání pracovních míst (zprostředkování) pracovníkům, zaměstnavatelům i všem občanům, kteří by chtěli využít výhod zásady volného pohybu osob. Nabídku práce hledejte na inzertních serverech, například ve Velké Británii na gumtree.com.

Mnoho Čechů nachází v cizině uplatnění v pohostinstvíMnoho Čechů nachází v cizině uplatnění v pohostinství

Jazyková škola

Pokud vám po dokončení střední školy zbyla aspoň částečná touha po vzdělávání se, je jazyková škola ideální volbou. Kromě logických výhod, jako je zdokonalení se v cizím jazyce a získání mezinárodně uznávaného certifikátu, zůstanete úředně studentem. To znamená, že stát za vás nadále hradí sociální a zdravotní pojištění. Studium jazykové školy není časově náročné, můžete si najít brigádu či práci na poloviční úvazek. Výuka probíhá hlavně v dopoledních hodinách (cca 20 hodin týdně). Školné za roční kurz přijde na necelých třicet tisíc korun. Více informací o studiu jazyků naleznete mj. v našem článku Aktuální trendy v pomaturitním studiu jazyků.

Vyšší odborná škola

Další možností, jak se vyhnout vysoké škole a přesto pokračovat ve studiu, jsou vyšší odborné školy. Vzdělání na VOŠ je zaměřeno na získávání praktických pracovních dovedností v oboru. Neodmyslitelnou součástí výuky je odborná několikaměsíční praxe. Tříleté studium je zakončené absolutoriem. Úspěšný absolvent získá neakademický titul diplomovaný specialista (DiS.). Zřizovateli škol jsou stát, církev nebo soukromé subjekty. Na VOŠ je nutné platit školné. Veřejné školy mají zákonem stanovenu částku od 2.500 Kč do 5.000 Kč. Soukromé školy si určují výši školného samy, roční poplatek osciluje kolem dvaceti tisíc.

Druhá střední škola

Nestandardní volbou je studium druhé střední školy. Zde si můžete přečíst důvody, proč se vrátit do lavice střední školy.

Zdroj: www.sxc.hu

Další články k tématu

Matika trápila maturanty i na podzim. Neúspěšnost byla 70 procent

Matika trápila maturanty i na podzim. Neúspěšnost byla 70 procent

Na podzimní termín maturit se letos přihlásilo skoro 18 tisíc studentů. Společnou část maturity neudělalo celkem 38 procent studentů. Nejhůř dopadli maturanti z matematiky a němčiny. Maturitu nesložilo přes 70 procent z nich. Z českého jazyka v podzimním termínu skládalo zkoušku 8161 studentů a jejich neúspěšnost činila 27,8 procent. Téměř třem stovkám maturantů ke složení testu pomohlo zrušení sporné …

V Karlovarském kraji chybí absolventi univerzit

V Karlovarském kraji chybí absolventi univerzit

Firmy z Karlovarského kraje v poslední době stále častěji postrádají kvalifikované zaměstnance s vysokoškolským vzděláním a chybí jim také absolventi. Na problém poukazují samy firmy i Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje, která se zároveň snaží najít řešení, jak do kraje vysokoškoláky přilákat a jak je tam udržet. Letos se například zástupci komory zúčastnili veletrhu pracovních příležitostí v Plzni. …

Češi se zhoršili v angličtině. Slováci se naopak zlepšili

Češi se zhoršili v angličtině. Slováci se naopak zlepšili

Česko se letos propadlo v mezinárodním srovnání znalosti angličtiny. Mezi 113 zeměmi světa hodnocenými v rámci English Proficiency Index (EPI) skončilo na 26. místě. Ve srovnání s loňským hodnocením si tak o tři příčky pohoršilo. Zlepšení naopak zaznamenali Slováci, kteří předběhli Čechy a skončili 18. „Přestože se dlouhodobě diskutuje o nízké úrovni výuky angličtiny na základních školách, …