Au-pair: živě ze Skotska

17. 7. 2008 | Studium v zahraničí

„V prvních dnech se může zdát, že koště nezametá, vysavač nevysává a žehlička je nesnesitelně těžká a nežehlí. Ale zvyknout se dá skutečně na všechno. Chce to pouze čas a pevnou vůli a občas také slovník,“ říká opavská studentka Michaela Černá, která v současné době pracuje jako au-pair ve skotské vesničce Balfron.

Jak zdokonalit znalosti cizího jazyka bez toho, aniž byste museli trávit slunečné letní dny nad učebnicí gramatiky? Au-pair nabízí možnost spojit potřebné s příjemným. Poznáte novou zemi, nové tváře, navážete nová přátelství. O tom, jak probíhá pobyt au-pair v zahraničí, co mu předchází a čeho lze v rámci zahraniční cesty využít se dozvíte více v následujícím rozhovoru s absolventkou Střední pedagogické školy v Opavě Michaelou Černou, která v současné době pracuje jako au-pair ve skotské vesničce Balfron.

**Kdy tě prvně napadla myšlenka pracovat v Anglii jako au-pair? ** Vzhledem k zaměření celého mého středoškolského studia a také aktivního zájmu o anglický jazyk pro mě byla práce au-pair vždy jakousi samozřejmostí. Chtěla jsem zkusit jaké to je postavit se na na vlastní nohy, žít v cizí zemi, nabrat zkušenosti v práci s dětmi a přitom si přirozenou cestou zdokonalit cizí jazyk. Práce au-pair toto všechno nabízí a navíc je to příjemná cesta jak si přivydělat.

Cesta do zahraničí s sebou přináší mnoho zařizování – kdy je nutné začít s přípravou? Když jsem se počátkem roku 2007 začala poprvé rozhlížet po au-pair agenturách, byla jsem v deziluzi z faktu, jak složité je se stát pouze uchazečkou. Formuláře, které je nutno vyplnit, materiály, které je nutné zaslat (reference pro práci s dětmi, charakterové reference, fotografie, výpis z rejstříku trestů atd.). Neskutečně mnoho vyřizování a mnohdy i plateb, přičemž výsledek není vůbec jistý. Toto všechno mě na první pokus naprosto odradilo. Avšak letošní rok se v mnohém lišil. Pomaturitní téměř čtyři měsíce volna a rok zkušeností navíc, to už je něco, s čím se dá pracovat. Nehledě na to, že jsem našla agenturu blízko mého bydliště, kterou vede pán, jehož znám osobně, takže jsem se nemusela obávat žádného podvodu a informace jsem měla z první ruky. Mimo jiné, jedná se o menší agenturu, takže konkurentek nebylo mnoho.

Jak probíhá vyřizování au-pair pobytu v praxi? Materiály nutné k vyřízení au-pair pobytu je nutno zaslat s předstihem, aby mohly být agenturou pečlivě zpracovány, popřípadě ověřeny, a poté předloženy rodinám. Každá agentura má své vlastní formuláře a požadavky. V zásadě se však liší pouze forma, nikoliv obsah. Celé vyřizování bylo poměrně příjemné, protože agentura byla velmi vstřícná, informovala mě o všech svých krocích, se vším mi pomohla. K mému velkému překvapení se asi týden po „vypuštění mých materiálů do světa“ ozvala první rodina, která měla zájem. Bohužel se však rodina se mnou nezkontaktovala, a proto mi byly předloženy další dvě rodiny, v jedné z nichž už druhý měsíc pracuji jako au-pair.

Skotská vesnice Balfron – výhled z okna au-pair

**Narazila jsi přitom na nějaké překážky? ** Nemůžu říct, že bych narazila vyloženě na překážku. S nějakými komplikacemi či vyřizováním člověk počítat musí. Vzhledem k členství České republiky a Velké Británie v EU a relativně krátké době pobytu nebylo potřeba žádné zvláštní povolení. Avšak informovat o tomto všem je věcí agentury. Pravdou je, že před samotným vycestováním do zahraničí je nutno sáhnout do peněženky. Poplatky agentuře, cesta, pojištění, počáteční výdaje, dárky pro rodinu a jiné drobné, avšak podstatné maličkosti.

Vyžadovala rodina zvláštní potvrzení praxe nebo znalosti angličtiny? Požadavky rodiny jsou velmi individuální. Každá rodina je jiná a podle toho také vypadají požadavky. Jsou rodiny, které si život bez au-pair neumí představit a také rodiny, které mají au-pair poprvé a sami neví, co pořádně očekávat. Důležité však je, že do dívky vkládají určité očekávání a kladou požadavky, na které musí být au-pair připravena a pokud jsou v rozumných mezích, měla by je akceptovat. S tím souvisí i zkušenosti dívky. Rodina si proto vybere nejlepší a nejadekvátnější uchazečku. Většinou dívku s většími zkušenostmi, lepší angličtinou… Pravděpodobně záleží na možnostech výběru, které se jim naskytnou. Aby byl výběr jednodušší, vyplňuje jak rodina, tak au- pair formulář, kde stanoví své požadavky. Agentura pak vybere největší shody a předloží informace obou stranám, které se pak svobodně mohou rozhodnou, zda-li jim vše vyhovuje. Pokud tedy dívka nemá řidičský průkaz, nebude jí předložena rodina, která od au-pair vyžaduje řízení. Pokud má au-pair zájem starat se pouze o dvě děti, nebude jí nabídnuta rodina se čtyřmi dětmi apod. Samozřejmě, čím více kladných referencí a čím více je dívka flexibilní, tím větší šanci na umístění má. Takže každá praxe, certifikát, kurz první pomoci aj. jsou velikou výhodou.

Co obnáší každodenní práce au-pair, komu bys ji doporučila? Tuto práci může dělat jenom někdo, kdo na to má povahu. Mám spoustu přátel o kterých vím, že by pro ně tato práce byla jako stvořená a také mám spoustu přátel o kterých vím, že dostat se do takové situace, byli by naprosto ztraceni. Vše záleží na povaze člověka a předpokladech pro práci s dětmi a také pro práci v domácnosti. To už však musí každý posoudit sám a určit si své hranice, protože dělat au-pair není jednoduché. Člověk má zodpovědnost za děti, které jsou mu svěřeny a vykonává „lehké“ domácí práce. Po měsíci tady jsem však nabyla dojmu, že domácí práce jsou vlastně lehké všechny… Krom hlídání dětí vytírám, vysávám, žehlím, umývám nádobí, utírám prach, venčím psy, vařím dětem večeře. V zásadě si však nestěžuji. Fyzicky se dá vše zvládnout, psychicky jsem člověk mírný a vyrovnaný a časový plán je velmi dobře udělaný, takže zatím není nic, co bych nestíhala. V podstatě záleží vše na rodině. Zda-li je tolerantní a rozumná, nemá příliš velké nároky a dokáže se vcítit do situace dívky, která se najednou ocitla v naprosto cizím prostředí, s naprosto odlišnými zvyky, daleko od rodiny a přátel. Takže v prvních dnech se možná může zdát, že koště nezametá, vysavač nevysává a žehlička je nesnesitelně těžká a nežehlí. Ale zvyknout se dá skutečně na všechno. Chce to pouze čas a pevnou vůli a občas také slovník.

Nedaleké jezero Loch Lomond

**Po pracovních dnech přichází chvíle oddechu – jak trávíš svůj volný čas? ** Chvílí oddechu se pro mě stává víkend, kdy mám volno. Někdy se však naskytne babysitting, který mám v popisu práce, ale není to pravidelně každý víkend, takže někdy si skutečně můžu užít naprosto nerušené dva dny volna, které trávím všelijak. Záleží na počasí, financích, náladě. Vesnice, ve které pracuji, neposkytuje mladým lidem moc možností k zábavě či nákupům. Proto ve volném častě jezdím do okolních měst – Stirling, Glasgow, které naopak poskytují všeho dostatek. Samozřejmě mám v plánu i jiné výlety, ale stále je spousta času přede mnou. Nicméně, pro milovníky přírody je Skotsko tou pravou volbou. Samozřejmě to vše nemusím podnikat sama, protože i když je vesnice malá, v současné době tu pracují další čtyři au-pair.

Doplňuješ si své znalosti angličtiny i jiným způsobem – například jazykovým kurzem? Když jsem přijela, neměla jsem v nejmenším úmyslu navštěvovat jakýkoliv jazykový kurz. Jedna z au-pair ve vesnici mě však přesvědčila, že kurzy nejsou špatné už jenom z toho důvodu, že je to příležitost dostat se alespoň jednou týdně pryč z vesnice a potkat nové přátele. Navíc většina jazykových škol nabízí nejrůznější druhy programů pro au-pair dívky. Většinou si au-pair platí pouze dopravu a kurz je zdarma. Proto jsem neváhala a v nedalekém Stirlingu se přihlásila na 6ti-týdenní letní školu. Šest lekcí po 120 minutách mě, vzhledem k letnímu období, bude stát 10 liber. Rodina, která s tím původně vůbec nepočítala, mi vyšla vstříc a pozměnila můj program tak, že budu moci jednou týdně do školy dojíždět. Toto považuji ze strany rodiny za veliký ústupek a jsem jim za to velmi vděčná.

Nová země, nové tváře, nová přátelství. Zatím tu nejsem tak dlouho, abych mohla říct, že se na obzoru rýsuje nějaké velké přátelství. Samozřejmě jsem v kontaktu s ostatními au-pair z vesnice. Půjčujeme si filmy, vzájemně se navštěvujeme, sdělujeme si své dojmy a nové zážitky. Pracovní vytíženost a rozdílné pracovní hodiny nám však nedovolují se vídat příliš často, nehledě na to, že ne s každým si prostě máte co povídat. Jinak můžu říct, že místní lidé jsou velmi příjemní a vstřícní. Rodina mě už představila velkému množství svých přátel a zatím se ke mně všichni chovají velmi mile.

Angličtina v Anglii – co ti po příjezdu do Velké Británie činilo největší problém? Angličtina v Anglii je velmi anglická. Angličtina ve Skotsku je skotská. Zásadní problém je tedy přízvuk a zřídka také dialekt. I přes svou pokročilou znalost angličtiny, mám stále problémy s porozuměním. Je to však velmi individuální. Někteří jsou ochotni vám větu zopakovat i stokrát, když je potřeba, jiní jsou rozladěni už jenom, když nasadíte nechápavě zoufalý výraz člověka, kterému se najednou hroutí dokonalá iluze jeho úžasné angličtiny. Avšak není důvod k zoufalství. Stejně jako člověk přivykne na elektrickou zástrčku se třemi otvory, tak časem přivykne i na přízvuk, ne-li jej dokonce pochytí a začne praktikovat ve vlastní mluvě. Zatím jsem však vděčná komukoliv, kdo na mě mluví pěkně pomalu, artikuluje, popřípadě je více než ochoten mi vše zopakovat, nebo vysvětlit znovu. Avšak doufám, že v září budu Skotsko opouštět s vědomím, že jsem pro svou angličtinu udělala co bylo, v rámci možností, v mých silách.

Doslov redaktorky: Po rozhovoru se studentkou Michaelou Černou jsem se zamyslela nad pracovními povinnostmi au-pair a výhodami, které pobyt v zahraničí nabízí. Zajímal mě především poměr hodin zahrnující práci v domácnosti a péči o děti versus volný čas. Odpovědi se mi dostalo záhy. Povinná práce činí 25 hodin týdně s tím, že rodina může dívku dvakrát týdně požádat o tzv. babysitting – hlídání dětí ve večerních hodinách, kdy si chce zbylá část rodiny zajít například za kulturou. Zbytek dne, spolu s víkendy je dáván au-pair prostor, aby se věnovala osobním záležitostem. Jak dívka s darovaným časem naloží, zda-li ho využije k důkladnějšímu studiu cizího jazyka, nebo k poznání okolní přírody, zůstává pouze na ní samotné. A odměna za práci? V případě oslovené studentky se jedná o 55 liber týdně. To už se za námahu vyplatí, nemyslíte?

//POZN.: Veškeré informace uveřejněné v doslovu redaktorky se týkají konkrétního případu au-pair //

//VYSV.:// BABYSITTING – hlídání dětí v průběhu večera, kdy má au-pair pracovní volno

Další články k tématu