VELKÉ SROVNÁNÍ: Jak si vedou české univerzity ve světové konkurenci?

10. 1. 2020 | Stojí za přečtení

critic-puts-fifth-star-concept-rating-hotels-restaurants_72572-1201V průběhu roku jsme vám přinesli výsledky několika mezinárodních žebříčků, které podle různých kritérií hodnotí univerzity po celém světě. V některých si české vejšky polepšily, v jiných se naopak o několik příček propadly. Jaká je tedy skutečnost? Cross ranking srovnává ty nejznámější žebříčky – QS ranking, šanghajský Academic Ranking of World Universities (ARWU) a Times Higher Education (THE) – aby poskytl co nejobjektivnější pohled na to, kde jsou ty nejlepší univerzity na světě. Sestavují ho odborníci z Univerzity Karlovy, v jejichž hledáčku jsou samozřejmě i tuzemské univerzity. A na co v Cross ranking přišli? Jejich závěry ukazují, že se úroveň českého vysokého školství postupně zlepšuje – potvrdit to však musí výsledky v následujících letech.

Prvenství v letošním žebříčku Cross ranking obhájila Univerzita Karlova, která si navíc oproti loňsku polepšila o sedm míst na 269. pozici. „Stříbrnou“ pozici obsadila Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, které na 535. příčku pomohlo její vůbec první umístění v žebříčku QS. Třetí místo opět patří škole z české metropole. České vysoké učení technické v Praze skončilo na 544. místě a polepšilo si hned o 47 pozic.

Celkově je v žebříčku za rok 2019 17 českých vysokých škol, což je – jak uvádí autoři – dosavadní rekord. Zároveň však autoři upozorňují, že se české školy umisťují spíše na nižších pozicích. Přesto však ve srovnání s minulými lety lze pozorovat zlepšení. Kromě toho, že je v žebříčku více českých škol, jsou také na lepších pozicích. Budoucnost ukáže, zda tento trend bude pokračovat.

Top 10 vysokých škol v ČR podle Cross ranking 2019

1. Univerzita Karlova (celkové umístění v žebříčku: 269.)

2. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (535.)

3. České vysoké učení technické v Praze (544.)

4. Masarykova univerzita (548.)

5. Palackého Univerzita v Olomouci (555.)

6. Česká zemědělská univerzita v Praze (893.)

7. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (926.-928.)

8. Brněnské vysoké učení technické (1082.)

9. Technická univerzita v Liberci (1135.)

10. Ostravská univerzita (1170.)

Žebříček Cross ranking na Univerzitě Karlově poprvé sestavili v roce 2012. Od roku 2016 ho akademici vydávají pravidelně. Čelo žebříčku zůstalo za tu dobu prakticky neměnné. Opanují mu hlavně školy z USA a Velké Británie. Do top 25 se dostala pouze jedna škola z Evropy, jedna kanadská a jedna japonská. Prvenství si stabilně drží americký Harvard. V aktuálním Cross rankingu za rok 2019 přibila mezi 25 nejlepších škol čínská Tsinghua University, jinak se čelo vedoucích škol neměnilo.

Top 10 nejlepších škol světa podle Cross Ranking 2019

1. Harvard University, USA

2. Stanford University, USA

3. University of Cambridge, Velká Británie

4. Massachusetts Institute of Technology (MIT) , USA

5. University of Oxford, Velká Británie

6. California Institute of Technology, USA

7. University of California, Berkeley, USA

8. Princeton University, USA

9. Columbia University, USA

10. University of Chicago, USA

Čínské univerzity si celkově polepšily. Pokud sečteme celkové hodnocení 821 hodnocených škol a podíváme se na to jakou měrou se na něm podílely konkrétní země, zjistíme, že Čína svůj podíl od roku 2012 zdvojnásobila a se 6,2 procenty přeskočila Německo. Tomuto žebříčku taktéž vládnou školy z USA následovány Velkou Británií a právě Čínou. Česko se letos na celkovém bodování podílelo 0,59 procenty, nicméně ve srovnání s rokem 2012, kdy náš podíl činil pouze 0,22 procent je možné vidět pokrok i v tomto ohledu.

Zdroje:

https://www.universitas.cz/

http://www.strediskovzdelavacipolitiky.info/