Univerzity nebudou vyžadovat složení nepovinných částí maturity

6. 4. 2021 | Aktuality

Univerzity nebudou po uchazečích vyžadovat složení nepovinných částí maturityMaturita letos kvůli pandemii dozná řady změn. Ústní část státní maturity bude nepovinná, didaktické testy nebudou muset psát studenti, kteří pomáhali v nemocnicích či sociálních zařízeních, stejně jako loni se nebudou psát slohovky. Jak na novou podobu maturity nahlížejí vysoké školy?

Univerzita Karlova nepovinné části zkoušky zohledňovat nehodlá. Zaměří se pouze na to, jestli student úspěšně složil maturitu jako celek. „Podmínkou zůstává dosažení středního vzdělání s maturitní zkouškou bez ohledu na to, v jaké podobě maturitu uchazeč podle březnových úprav maturitních zkoušek složil,“ vysvětlil stanovisko UK mluvčí univerzity Václav Hájek.

Vyžadovat úspěšné složení ústní zkoušky z českého jazyka a literatury a z cizího jazyka nebude ani ČVUT. K tomu, aby se studenti mohli na školu přihlásit a následně v případě úspěchu u přijímacích zkoušek nastoupit, jim bude stačit složit povinné části maturity.

Stejný přístup volí i Masarykova univerzita, kde bude opět stačit maturitní vysvědčení. Univerzita Palackého v Olomouci taktéž požaduje úspěšné dokončení středoškolského vzdělání bez ohledu na to, z čeho uchazeč maturuje či jakou formu maturity získá.

Ani Západočeská univerzita v Plzni nebude přihlížet k tomu, jestli si studenti zvolí možnost skládat státní ústní zkoušky nebo nikoliv. „Velká část fakult přijímá uchazeče na základě jiných kritérií. Výsledek maturitní zkoušky se do hodnocení nezapočítává,“ doplnila mluvčí ZČU Šárka Stará.

Jednoduší podobu maturit schvaluje také předseda České konference rektorů Petr Sklenička. Rektoři by však nepodpořili případnou úřednickou maturitu, kterou prosazuje premiér Andrej Babiš (ANO). V případě úřednické maturity by studenti neskládali žádné zkoušky a maturitní vysvědčení by získali na základě studijního průměru. „Dovedeme si představit, že (maturity) nebudou zcela stoprocentní a kompletní, jak jsme zvyklí, když není nouzový stav, ale určité prvky maturit musí zůstat zachovány. Na tom se shodujeme,“ vysvětlil Sklenička.

Proti úřednické maturitě se staví také zástupci z řad zaměstnavatelů. Viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy Milena Jabůrková uvedla, že někteří zaměstnavatelé by úřední maturitu nemuseli uznat jako plnohodnotnou.

Zdroj: Univerzita Karlova, ČVUT, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého, Plzeň Rozhlas, TV Barrandov