Speciál O OBORECH: Doprava

3. 12. 2008 | O studijních oborech

Doprava Kdyby byl Columbus věděl, že do Ameriky se jednou budeme moci dostat za pár hodin, a to ještě celkem pohodlně, a že už se nebudou přepravovat jen lidé a věci, ale zcela běžně také datové soubory a nekonečné proudy energie, určitě by se na svou slavnou cestu asi nikdy nevydal. Vlastně i ta Columbova zeměkoule už je dnes člověku malá – vesmírné družice, rakety, kosmické lodě, psi a konečně i všichni ti astronauti, kosmonauti, tchajkonauti i vesmírní turisté jsou toho dokladem. Jenže to vše se celkem pochopitelně neděje jen za pomoci přírodních zákonů, vděčíme tomu zejména odborníkům na dopravní či informační technologie, projektantům, stavebníkům a dalším pracovníkům, kteří se podílejí na optimalizaci dopravní infrastruktury a efektivity. A právě ty vzdělávají i některé naše univerzity.

Kde hledat „dopravní“ obory Ze všech českých škol se na problematiku dopravy zaměřují asi nejvíce ČVUT v Praze a Univerzita Pardubice. Obě nabízejí své vlastní Dopravní fakulty. Jeden přímo na dopravu zaměřený obor ale najdeme například i na České zemědělské univerzitě v Praze, konkrétně na tamní Technické fakultě (obor Silniční a městská automobilová doprava). Obor zaměřený na dopravu zajišťuje také Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU) v rámci Stavební fakulty (obor Dopravní inženýrství či Dopravní stavby).

Dopravně zaměřené obory lze studovat i v rámci oborů zaměřených na elektroniku, informatiku, stavebnictví či strojírenství. Takové najdete mj. na Západočeské univerzitě v Plzni v rámci Elektrotechnické fakulty (obor Dopravní elektroinženýr­ství), v rámci Strojní fakulty VŠB-TU (obor Dopravní stroje a manipulace s materiálem), na ČVUT v rámci Stavební fakulty (obor Konstrukce a dopravní stavby) a dalších.

Uplatnění absolventů Absolventi bakalářských programů a oborů zaměřených na dopravu – ať už z hlediska technologií, organizace, životního prostředí či ekonomiky – nalézají uplatnění mj. v oblasti dopravní a spojové infrastruktury, telekomunikací či dopravní telematiky, a to zejména na středních úrovních řízení, dále například v dopravně-inženýrských firmách u výrobců a distributorů automobilů, v servisních střediscích, logistických podnicích, ve zkušebnách, pojišťovnách dopravních prostředků apod. Absolvováním vybraných oborů v rámci programu Technika a technologie v dopravě a spojích na ČVUT se navíc mnozí mohou přiblížit svému dětskému snu a po dalším studiu se uplatnit jako profesionální piloti, pracovníci v oblasti řízení letového provozu, managementu letecké dopravy apod. Je však nutno dodat, že k těmto zaměstnáním vede – z hlediska financí i náročnosti – poněkud trnitější, přesto zvládnutelná cesta. Studijní obor Silniční a městská automobilová doprava na Technické fakultě ČZU zase absolventy připravuje mimo jiné pro práci v provozních, technologických a ekonomických sektorech v rámci silniční a městské automobilové dopravy (s výjimkou dopravy kolejové, na kterou se zase zevrubněji – mimo další oblasti – zaměřuje Dopravní fakulta Jana Pernera na Univerzitě Pardubice).

Předměty Jak lze asi očekávat, největší důraz je jak při přijímacích zkouškách, tak při následném studiu kladen na znalosti z matematiky a fyziky, ale studenti se zde setkají také s předměty vycházejícími z poznatků z oblasti informatiky, ekonomie, logistiky aj.

Webové stránky jednotlivých fakult

  • Fakulta dopravy ČVUT: www.fd.cvut.cz (více informací o jednotlivých oborech najdete zde)
  • Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice: www.upce.cz (více informací o jednotlivých oborech najdete zde)
  • Technická fakulta Zemědělské univerzity v Praze: www.tf.czu.cz (více informací o oboru Silniční a městská automobilová doprava najdete zde)
  • Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava: www.fast.vsb.cz (více informací o jednotlivých oborech najdete zde)

Další články k tématu

Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

Dostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené. V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se […]

číst více

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto […]

číst více

Podzim na Univerzitě Pardubice ve znamení akcí pro studenty a veřejnost

Všemi barvami podzimu bude od října hrát Univerzita Pardubice. Kromě toho, že tam startuje akademický rok, připravila škola také celou řadu akcí, a to nejen pro studenty. V plánu jsou besedy, přednášky a nebo třeba výstava obrazů. „Akademický rok vždy startujeme s novou energií a akcemi pro naše studenty i veřejnost. Univerzita Pardubice vzdělává zájemce všech […]

číst více