Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

14. 5. 2024 | O studijních oborech

vé studijní obory na MoravěDostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené.

V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se tak i proto rozhodlo otevřít nový obor zaměřený právě na energii z jádra. Půjde o první podobný obor pro studenty na Moravě. Dosud museli místní studenti dojíždět do jiných částí republiky.

Obor bude zaměřený prakticky. Studenti prvního ročníku budou mít na výběr ze dvou dvoutýdenních stáží, kde si budou moct domluvit i téma diplomové práce. V nabídce bude i možnost účasti na zahraničních jaderných programech v Belgii, Korey či USA.

Mendelova univerzita v Brně zase reaguje na klimatické změny. Od nadcházejícího akademického roku otevírá obor školkařství a šlechtění dřevin. Obor bude prakticky orientovaný a studenti budou šlechtit dřeviny a sledovat vývoj stromů v průběhu celého roku. Další nový obor, Cirkulární horti-produkce, se zase zaměří na studium metod produkce potravin, které jsou šetrné k životnímu prostředí. V budoucnu se škola chystá otevřít i obor Cirkulární ekonomika.

Ostravská univerzita zase připravuje bakalářský program Cizí jazyk pro firemní praxi na filozofické fakultě. „Tento obor reaguje především na poptávku na trhu práce. Katedra sociologie naší filozofické fakulty udělala mezi podnikateli šetření a podchytila ty nejžádanější kompetence, které zaměstnavatelé očekávají od absolventů,“ uvedla kancléřka univerzity Monika Šumberová. Do budoucna by škola ráda otevřela i další obory, jako je aplikovaná chemie a data science na přírodovědecké fakultě a žurnalistika a aplikovaná humanitní studia pro pracovní trh na filozofické fakultě.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava už v letošním roce otevřela několik nových oborů. Letos se k nim na strojní fakultě přidá obor inteligentní doprava a logistika, který otevře strojní fakulta, nebo studijní program revitalizace posthornické krajiny.

Zdroje: iDNES.cz, Novinky.cz

Další články k tématu

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více