Pikantnosti ze jmenování rektorů: Podvod s daty i satirický kabaret

13. 2. 2022 | Aktuality

jmenování rektorůPo pěti měsících zdravotních indispozic se prezident Miloš Zeman ujal ceremonií na Pražském hradě. Minulý týden jmenoval 11 nově zvolených rektorů českých veřejných vysokých škol. Kteří z nich povedou univerzity poprvé a kteří jsou rektorští matadoři? Komu prezident odmítl podat ruku? A kdo odstoupil jen pár dní po svém jmenování?

Staronoví rektoři

Petr Sklenička opět povede Českou zemědělskou univerzitu (ČZU) v pražském Suchdole. Tento muž je odborníkem na krajinné plánování a zacházení s vodou a půdou. Pokud byste se s ním chtěli setkat osobně, zapište si na „hnojárně“ předměty jako Land managment nebo Pozemkové úpravy II.

Na Českém vysokém učení v Praze (ČVUT) byl i pro druhé funkční období zvolen Vojtěch Petráček. Tento vlasu prostý jaderný fyzik vyučuje na katedře Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI). Jeho specializací jsou fyzika ultra-relativistických jaderných srážek (ta sleduje chování jaderné hmoty v extrémních podmínkách, například v urychlovačích částic) a částicová fyzika.

I Technická univerzita v Liberci (TUL) má v čele již známou tvář. Rektor Miroslav Brzezina je matematikem a pedagogem. A co slibuje do dalších let? Dobudování kampusu, udržení hodnocení výsledků vědy a výzkumu nebo dobré vztahy na univerzitě. Jako velkou hrozbu vnímá úpadek etiky a morálky, chce také bojovat proti plagiátorství, jak uvedl při svém zvolení.

Také Alois Nečas už podruhé povede Veterinární univerzitu Brno (VFU). Tento rektor je veterinárním odborníkem na malá zvířata. Ať už se jedná o ortopedii (např. když si vaše želva zlomí nohu) nebo neurochirurgii (např. když má vaše morče nádor na páteři). Nečas jako první v Česku zavedl operace páteře u malých zvířat, stejně jako artroskopicky asistované operace kloubů.

Nové tváře

„Milá paní rektorko, v případě Univerzity Karlovy je slabý argument, že jste o něco lepší než univerzita v Oregonu, a bylo by dobré, kdyby prestiž slavné Karlovy univerzity pod vaším vedením vzrostla,“ apeloval při jmenování prezident Zeman na novou rektorku nejstarší české univerzity. Milena Králíčková je česká lékařka a o jejích plánech jsme informovali v říjnovém článku.

Akademického malíře Tomáše Vaňka vystřídala na pražské Akademii výtvarných umění (AVU) architekta Maria Topolčanská. Co je její specializací? Publikování a pedagogika v umění i architektuře a bydlení v současných městech. Podepsaná je například pod projekty veřejného bydlení v Barceloně.

Na Univerzitě Pardubice (UPCE) zůstalo rektorování v oboru. Fyzikálního chemika Jiřího Málka vystřídal fyzikální chemik Libor Čapek.

Do vedení brněnské techniky (VUT) byl jmenován vášnivý sportovní střelec a klavírista Ladislav Janíček. „Narodil jsem se v Kutné Hoře. Moje profesní působení je spojeno takřka 30 let s Vysokým učením technickým v Brně, mojí alma mater. Jsem původem vystudovaný letecký inženýr,“ píše nový rektor na svých stránkách. Je nástupcem specialisty na betonové a zděné konstrukce Petra Štěpánka.

Nová tvář v čele Vysoké školy ekonomické (VŠE) je Petr Dvořák, mimo jiné znalec v oblasti komerčního bankovnictví. V pozici rektora vystřídal ekonomku Hanu Machkovou, expertku na mezinárodní marketing.  Na VŠE vedl kurz Investice do nemovitostí.

Ten, kterému nepodal ruku

Jediný člověk, kterému prezident Zeman odmítl při jmenování podat ruku, byl nový rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU) Petr Michálek. Důvodem byl pravděpodobně „nekorektní kabaret“ Ovčáček čtveráček a jeho další pokračování hrané v Městském divadle Zlín. Michálek je autorem a režisérem této satirické divadelní hry, která se trefuje do mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka a dalších Zemanových spolupracovníků, či zpěváka Daniela Hůlky, kterému Zeman v minulosti udělil státní vyznamenání.

Michálek také patří mezi neúspěšné kandidáty ve volbách do Poslanecké sněmovny nebo Senátu. Tento fakt nezapomněl Zeman při ceremonii okomentovat. Prohlásil, že Michálkovou motivací pro funkci rektora mohl být právě volební neúspěch.

Ten, co ani nenastoupil

Největší kontroverze se však pojí s rektorem Mendelovy univerzity Vojtěchem Adamem. Na ceremonii na Pražském hradě nemohl kvůli nemoci dorazit a jmenování dostal poštou. Ještě před nástupem do funkce však rezignoval.

Důvodem bylo obvinění z manipulací s obrázkovými daty ve vědeckých článcích. V textech měly být například použity dva totožné obrázky zpod mikroskopu, které byly jen mírně pootočené a vydávaly se za dvě různá měření. Údajně se v nich také objevovaly obrázky z úplně jiných laboratorních pokusů (tzv. fabrikace dat). Adam z počátku rezignovat nechtěl, po nátlaku však z funkce odstoupil. Stále si ale stojí za tím, že se jednalo o omyl. Adamův tým však nebyl schopný dodat relevantní data, aby byl očištěn před komisí, kterou pro tuto příležitost nechala svolat odcházející rektorka Danuše Nerudová. Školu teď dočasně vede bývalý ministr školství Robert Plaga.

Zdroje: ČT24.cz, iRozhlas.cz, Studio N

 

 

Další články k tématu

Ruští a čínští informátoři mohou být i mezi českými studenty

Ruští a čínští informátoři mohou být i mezi českými studenty

Studenti z totalitních zemí jako Čína nebo Rusko mohou z univerzit vynášet citlivé informace. Podle odborníků však není správné takovýmto studentům zavírat dveře. Důležité je bedlivě sledovat nejen jejich výzkum, ale i to odkud přišli, nebo kdo financuje jejich bádání. Vysoké školy by v každém případě měly být obezřetné. Podle serveru Aktuálně.cz jsou podezřelými uchazeči o …