Kdo je nová rektorka Univerzity Karlovy?

31. 10. 2021 | Aktuality

Univerzita Karlova má novou rektorkuV čele nejstarší české univerzity stane historicky poprvé žena. Milena Králíčková, která se funkce ujme příští rok v únoru, ve volbách navíc získala víc hlasů než oba její předchůdci. Kdo je nová rektorka Univerzity Karlovy a jaké má s univerzitou plány?

Králíčková je s UK spjatá už od svého vlastního vysokoškolského studia. Na Lékařské fakultě v Plzni vystudovala obor všeobecné lékařství. Svůj profesní život zasvětila gynekologii. Rok svého postgraduálního studia strávila na jedné z nejlepších škol světa, americkém Harvardu. Ve Spojených státech také pracovala, konkrétně v Massachusettské všeobecné nemocnici v Bostonu, kde se věnovala genetickým příčinám poruch plodnosti.

Od roku 2011 vede na plzeňské lékařské fakultě Ústav histologie a embryologie. Od roku 2014 pak na UK působí na pozici prorektorky pro studijní záležitosti. V roce 2016 byla jmenována profesorkou histologie a embryologie UK.

V roce 2019 se také stala jednou z vůdčích osobností evropské univerzitní aliance 4EU+, již koordinuje pařížská Sorbonna a tvoří ji kromě Univerzity Karlovy také univerzity z Heidelbergu, Kodaně, Milána a Varšavy. Působí též jako ambasadorka Fulbrightovy komise. Právě stipendium od této komise ji v 90. letech umožnilo studovat na Harvardu.

Devětačtyřicetiletá profesorka je vdaná a má dvě děti.

Plány nové rektorky 

„Mým velkým cílem je moderní a uplatnitelný absolvent. Abychom dokázali na Univerzitě Karlově tak, jak se mění společnost, proměňovat i vzdělávání a abychom našim absolventům dávali znalosti a dovednosti, které jim pomohou na trhu práce nejen ve chvíli, kdy absolvují, ale i za deset či za dvacet a dále let,“ popsala své plány po zvolení nová rektorka.

Jedna z prvních změn, kterou Králíčková plánuje stihnout do sta dní od nástupu do funkce, je zavést institut ombudsmana pro zaměstnance i studenty Univerzity Karlovy. Dohlížet bude také na stavbu vědeckého a vzdělávacího kampusu v centru Prahy na Albertově, který by měl být dokončen v roce 2025.

Králíčková se chce zaměřit mimo jiné i na posílení elektronizace a digitalizace, snížení administrativní zátěže a zefektivnění čerpání peněz z evropských fondů. Plánuje také modernizaci informačního studijního systému a rozvoj ekologické udržitelnosti v provozu školy.

První žena na pozici rektorky UK

„Nikdy jsem se v kampani nesnažila akcentovat nějakým silným způsobem, že jsem první žena, která kandiduje. Chtěla jsem, aby opravdu vyhrál ten silnější a schopnější kandidát,“ vysvětlila Králíčková. „Nejsem úplně příznivcem kvót, ale především těch opatření, která ženám pomáhají. Třeba podpora částečných úvazků, nebo dětských skupin,“ doplnila.

Pro Králíčkovou v rektorských volbách hlasovalo 55 ze 69 členů akademického senátu. Jejím protikandidátem byl bývalý děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík, který získal 14 hlasů. Zajímavostí je, že Králíčková dostala více hlasů, než předchozí rektoři univerzity Tomáš Zima a Václav Hampl.

Králíčková vystřídá Zimu v pozici rektora příští rok v únoru, kdy také oslaví své 50. narozeniny.

Zdroj: ČT24, Seznam Zprávy, České noviny

Další články k tématu

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Počet mediků loni poprvé překonal počet studentů technických věd. Technické školy sice zaznamenávaly úbytek studentů stabilně během uplynulých deseti let, ale teprve v loňském roce jich bylo méně než studentů zdravotnických oborů. Před dvaceti lety přitom budoucích techniků na českých školách studovalo téměř třikrát víc než potenciálních zdravotníků, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání …