Na vysokou školu se mohou zapsat i studenti, kteří maturují na podzim

22. 8. 2021 | Pro uchazeče na VŠ

maturita na podzimPodzimní maturitní termín není pro úspěšný zápis na vysokou školu nutně překážkou, ale vyžaduje to iniciativu ze strany studenta, který si musí zjistit, jak k této problematice přistupuje škola, na niž je přijat. Obecně vysoké školy v tomto směru k zájemcům o studium přistupují vstřícné.

Nemoc nebo jednoduše smůla na otázku. Důsledek? K maturitě musíte na podzim. Pokud jste úspěšně složili přijímací zkoušky na vysokou školu, ale nemáte ještě v ruce maturitní vysvědčení nejlepší postup je, kontaktovat univerzitu a dohodnout se přímo se studijním oddělením. Většina škol umožňuje doložit maturitní vysvědčení v pozdějším termínu, protože počítá s tím, že ne každý může maturovat na jaře anebo maturitu složit na první pokus. Informace s konkrétním postupem najdete také většinou přímo na stránkách školy.

„Ke studiu na vysoké škole nemůžete být zapsáni, dokud neprokážete složení maturitní zkoušky. To zpravidla proběhne tak, že předložíte úředně ověřenou kopii maturitního vysvědčení. Pokud maturujete až v září, zeptejte se na studijním oddělení příslušné fakulty, jak máte postupovat,“ stojí na webu Masarykovy univerzity.

Některé školy pak automaticky vycházejí studentům vstříc a termín zápisu posunují tak, aby se na něj stihli včas dostavit i maturanti skládající závěrečnou zkoušku až na podzim. Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové například umožňuje doložit maturitní vysvědčení až po začátku akademického roku.

„Pedagogická fakulta UHK přijímá uchazeče, kteří budou skládat část maturitní zkoušky (…) v září. Tito uchazeči se mohou zapsat ke studiu a maturitní vysvědčení (…) je třeba předložit nejpozději do 31. 10. 2021,“ uvádí škola na svých webových stránkách s tím, že výuka začíná už v druhé polovině září.

Zdroje: Jindřichohradecký deník, Masarykova univerzita, UHK

Další články k tématu

Podcast Pod čepicí prozradí vše důležité o Univerzitě Karlově

Podcast Pod čepicí prozradí vše důležité o Univerzitě Karlově

Zájemci o studium na Univerzitě Karlově by si neměli nechat ujít novou podcastovou sérii Pod čepicí UKa!. Série si klade za cíl zodpovědět všechny otázky středoškoláků o Univerzitě Karlově. Posluchači se tak například dozví, která lékařská fakulta je nejlepší či jak se naučit na vysoké škole efektivně učit. Podcast vznikl v rámci besed o studiu na …

Na jaký obor máte největší šanci se dostat

Na jaký obor máte největší šanci se dostat

Termíny příjímacích zkoušek na vysoké školy se blíží. Vedle toho, jaké požadavky je třeba k přijetí ke studiu splnit a co všechno se musí naučit, zajímá budoucí vysokoškoláky také to, jakou mají vůbec šanci na úspěch. Podívali jsme se na čísla z minulých let a zjistili jsme, na jaké obory máte největší šanci se dostat. Nejvíc studentů …