Na jaký obor máte největší šanci se dostat

30. 3. 2023 | Pro uchazeče na VŠ

přijímačky na VŠTermíny příjímacích zkoušek na vysoké školy se blíží. Vedle toho, jaké požadavky je třeba k přijetí ke studiu splnit a co všechno se musí naučit, zajímá budoucí vysokoškoláky také to, jakou mají vůbec šanci na úspěch. Podívali jsme se na čísla z minulých let a zjistili jsme, na jaké obory máte největší šanci se dostat.

Nejvíc studentů míří do velkých měst

Praha, Brno a Olomouc. Na univerzity v těchto městech si podává přihlášku nejvíc studentů. To ale neznamená, že na tyto univerzity máte kvůli velké konkurenci nejmenší šanci se dostat liší se to totiž obor od oboru.

Šance na úspěch na největších českých univerzitách

Začneme s pražskou Univerzitou Karlovou. Loni si na ni podle statistik ministerstva školství podalo přihlášku skoro 41 tisíc zájemců o studium. Vůbec největší procento přijatých hlásily teologické fakulty. Přes 86 procent uchazečů se dostalo na Evangelickou teologickou fakultu, přes 70 procent pak na Katolickou teologickou fakultu a Husitskou teologickou fakultu. Hned za teologickými obory se s více jak 66 procenty úspěšných uchazečů umístila Matematicko-fyzikální fakulta.

Druhý nejvyšší počet přihlášek loni evidovala Masarykova univerzita v Brně.  Hlásilo se tam přes 33 tisíc lidí. Nejvyšší úspěšnost měli zájemci o studium na Farmaceutické fakultě, kam bylo přijato skoro 59 procent uchazečů. Druhá v pořadí byla Přírodovědecká fakulta s víc jak 55 procenty úspěšných zájemců o studium.

Trojici největších českých škol uzavírá Univerzita Palackého v Olomouci. Loni si tam podalo přihlášku přes 22 tisíc zájemců. I zde se na prvních příčkách, co se úspěšnosti uchazečů týče, držely přírodovědné obory. Na Přírodovědeckou fakultu bylo přijato přes 83 procent uchazečů. Následovala Cyrilometodějská teologická fakulta s 54 procenty přijatých.

Kam berou bez přijímaček

Letos možnost přijetí ke studiu bez přijímaček nabízí celkem 19 veřejných vysokých škol po celém Česku, včetně těch v největších městech jako je Praha, Brno nebo Ostrava. Což samozřejmě může zvýšit vaší šanci na úspěch. Možnost přijetí bez přijímacích zkoušek nabízí jak bakalářské obory, tak i ty magisterské.

Mezi fakulty, které nabízí obory, kam se dostane bez přijímaček, patří již zmíněná Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy, nebo Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Mezi další školy, kam se na některé obory máte šanci dostat se bez přijímaček, patří například Západočeská univerzita v Plzni, nebo Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

A jak to přesně funguje? Obory, kde není nutné skládat přijímačky, mají stanovený počet studentů, který plánují přijmout, a zájemce přijímají, dokud tuto kapacitu nenaplní. Není to ale vždy úplně bez podmínek. Základem je samozřejmě úspěšné složení maturitní zkoušky.

Například na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně pak přihlížejí k prospěchu předchozího studia na střední škole. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze zase při stanovení pořadí ke přijetí zohledňuje známky z matematiky a chemie.

Největší šance na soukromé škole

Statisticky máte největší šanci dostat na soukromou školu. Za studium si ale musíte platit. Ne na všech soukromých školách pak platí, že nemusíte absolvovat přijímací řízení. Jeho součástí zpravidla bývá pohovor, a i zde platí, že musíte úspěšně složit maturitní zkoušku, než budete moct nastoupit ke studiu.

Zdroj: Kam po maturitě, MŠMT, weby vysokých škol