Kultura na univerzitách se probouzí. Přinášíme osm tipů, kam vyrazit

11. 6. 2021 | Studentský život

Kultura na univerzitáchProtikoronavirová opatření polevují a život se začíná vracet do normálních kolejí. Kultura už tak pomalu přestává být pouze doménou monitorů počítačů a telefonů. Přinášíme osm typů, kam vyrazit a po dlouhé době zažít na vlastní kůži pomalu se probouzející kulturu.

Praha: poezie, hudební impro i renesanční party

V Kampusu Hybernská, pár kroků od Náměstí republiky, probíhá každou středu od šesti hodin veřejné čtení v rámci akce HYB4: Čítárna. Doporučujeme večer věnovaný současné ruské literatuře a politicky komponované próze (16. června). O týden později se pak veřejnosti představí studenti a zaměstnanci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se svou autorskou poezií. Akce Básníci na FF UK se koná již po třetí.

Literatura vás nezajímá? Nevadí, do Hybernské můžete vyrazit také třeba na improvizovaný hudební večer Hybernská Sessions. Každou „session“ zahajují zkušení improvizátoři z různých zázemí, tentokrát to budou dva houslisté Jana Havláková a Milan K. Jakeš. Večer plný jamu je otevřen všem hudebníkům a bude se konat 15. června.

24. červen pak budou prostory kampusu hostit Pražský renesanční festival. Pořadatelé na facebookové události slibují přednášky a workshopy, na kterých okusíte renesanci všemi smysly i večerní renesanční party.

Brno: městská hra o hrachu a absurdní drama

Brnu hrozí invaze nebezpečné odrůdy hrachu, který ohrožuje zásoby pitné vody. To není realita, ale téma nové městské hry, které má připomenout významnou brněnskou osobnost, otce genetiky Gregora Johana Mendela. Hru připravilo Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity v Brně a zájemci si ji mohou zdarma zahrát do 23. července.

Hra vás provede po brněnských místech spojených s Mendelem. Na každém stanovišti musíte vyluštit hádanku, která vás navede k dalšímu stanovišti. Na úspěšné řešitele čeká na konci odměna a můžou se také zapojit do slosování o další ceny. Vítězové budou vylosováni na konci hry, kdy také odstartuje Festival Mendel.

Podpořit absolventský ročník činohry brněnské JAMU, můžete pak na nové letní brněnské scéně divadla nezávislé tvorby Buran Teatr. Ta poskytla prostory absolventům pro inscenování dramatu od Václava Havla Vyrozumění. Lístky na konec června jsou ještě v prodeji.

Plzeň: koncert v katedrále

V nově zrekonstruované katedrále svatého Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky se uskuteční koncert k ukončení akademického roku. V prostorách katedrály se 16. června v sedm hodin rozezní smyčce komorního uskupení při Pedagogické fakultě Consortium musicum a hlasy smíšeného sboru Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy. Koncert je součástí mezinárodního festivalu duchovní hudby Šumava – Bayrische Wald. Kromě studentů a pedagogů ze Západočeské univerzity může dorazit i široká veřejnost.

Ostrava: figurální studentské umění

Na chodbách a v kreslírně Fakulty umění Ostravské univerzity až do 11. června budete moci obdivovat kresby, malby i sochy znázorňující lidská těla. Výstava s názvem Figurama 21 porovnává figurální tvorbu napříč vysokými uměleckými školami v Česku, Slovensku, Maďarsku a Polsku. Projektu se účastnili také někteří pedagogové – jejich tvorbu si prohlédnete v Galerii Student v budově Pedagogické fakulty Ostravské Univerzity.

Pardubice: historická výstava šlechtického rodu

Na zámku v Pardubicích si připomínají rod Pernštejnů, jeden z nejvýznamnějších renesančních šlechtických rodů. Jejich majetkem byl i Pardubický zámek, kde se nyní koná výstava s názvem Pernštejnské ženy a Evropa. Výstava ukazuje, jak se ženy z pernštejnského rodu podílely na formování evropské kulturní identity. Jedná se o společný projekt Pardubické univerzity a Východočeského muzea.

Zdroje: Kampus Hybernská, Studio Marta, Info ZČU, Filozofická fakulta UP, Fakulta umění OSU

 

 

Další články k tématu

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto je o tom vyzkoušet něco nového. Možná už si myslíte, že jste vyzkoušeli všechno. Omyl. Co se třeba nechat nést v rakvi, nebo přeskočit nemluvně? Vydejte se s námi na cestu po dvou kontinentech a zjistěte, jaké jsou ty nejpodivnější činnosti, kterým se v létě lidé věnují. USA Spojené státy byly vždycky osobitou zemí, kde se mísí …