Chceš být jaderný fyzik? Na vysoké školy se můžeš hlásit i v září

6. 9. 2021 | Pro uchazeče na VŠ

přihlášky na VŠ v záříPokud vám utekly všechny termíny, maturovali jste v září nebo jste se zkrátka nedostali na svůj vysněný obor, nezoufejte, máte ještě čas! Během září se můžete přihlásit na tři státní vysoké školy, kde nebudete muset hradit školné. Většina z nich navíc bere bez přijímacích zkoušek.

Budoucnost v jádru

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze přijímá přihlášky do bakalářského programu až do 6. září 2021. Pokud vás zajímá jádro a radioaktivita, máte tak stále šanci se přihlásit. Studovat zde můžete třeba jadernou a částicovou fyziku, ale i více specializované obory jako je radioaktivita v životním prostředí nebo radiologická technika. Na posledním zmíněném oboru se mimo jiné naučíte obsluhovat rentgeny v nemocnicích.

Od přijímacího řízení bylo kvůli pandemii upuštěno. Stačí jen vyplnit on-line přihlášku a uhradit administrativní poplatek 850 korun. Přihlášku i potvrzení pak odešlete na jedno z pracovišť v Praze nebo v Děčíně, podle toho, kde se váš vybraný obor vyučuje. Po dodání úředně ověřené kopie maturitního vysvědčení už jen očekávej dopis o přijetí!

Kvalifikovaný mistr

Až do 10. září 2021 se můžete hlásit také na Masarykův ústav vyšších studií ČVUT. Ten stojí na třech pilířích: ekonomii a managmentu (heslem ústavu je „Studuj byznys na technice“), jazykovém vzdělání a inženýrské pedagogice. Právě kolem pedagogiky se točí bakalářský studijní program Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku. Absolventi budou kvalifikovaní učit na technicky zaměřených středních školách a učilištích.

Po podání přihlášky, uhrazení poplatku (850 korun) bude vyžadován přijímací test. Ten bude zaměřen na studijní předpoklady a všeobecný rozhled se zaměřením na technické vědomosti. Test se bude psát 16. září.

Za inženýrem do Slezka

Také dvě fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava přicházejí s dalšími koly přijímacího řízení. Fakulta materiálově technologická nabízí v bakalářských programech celou řadu oborů: od Uměleckého slévárenství až po Chemické a environmentální inženýrství. Na Fakultě strojní VŠB-TUO si pak zájemci o bakalářské studium mohou vybrat ze tří programů: Aplikované vědy a technologie, Energetiky a životního prostředí a Strojírenství.

V obou případech je po elektronické přihlášce ke studiu potřeba doložit vedle maturitního vysvědčení i vysvědčení z předposledního roku střední školy. Výpočtem (5 – aritmetický průměr z předposledního ročníku střední školy) x 25 bude rozhodnuto o počtu bodů a následném přijetí. Administrativní poplatek na této univerzitě je 500 korun. Závěrečný termín pro přihlášení i dodání veškerých dokumentů je 12. září 2021.

Znalec obuvi i kontrolor šunky

Věříme, že studium na vysoké škole je ten nejlepší čas na odhalení talentů, které na střední nedostaly prostor. Součástí přijímacího řízení proto nejsou žádné zkoušky. Šanci ukázat svůj potenciál tak dostává každý, kdo má chuť společně s námi dělat na věcech, které lidstvu usnadňují život a přispívají celé společnosti,“ avizuje na svých stránkách Fakulta technologická Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Kromě toho, že fakulta nevyžaduje přijímací zkoušky, je zde možnost podat přihlášku do 15. září 2021.

Díky studiu na této fakultě se můžete stát třeba znalcem potravin a testovat domácí šunku, nebo odborníkem na plasty i jiné materiály. Také můžete pokračovat v tradici jmenovce univerzity a vybrat si obor Výroba a konstrukce obuvi.

I zde platí:

1. podejte on-line přihlášku

2.  zaplaťte poplatek (430 korun)

3. pošlete úředně ověřenou kopii maturitního vysvědčení

Hodně štěstí!

Zdroje: FJFI ČVUT, MUVS ČVUT, FS VŠB – TUO, FT UTB

 

Další články k tématu

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ruská agrese na Ukrajině, dramatický nárůst cen energií, inflace a doznívající dopady koronavirové pandemie – i kvůli tomu mají letos studenti problém sehnat ubytování. Koleje i priváty jsou dražší a není jich dost. Studenti, kteří se se začínajícím akademickým rokem plánují stěhovat, se tak musí připravit na komplikace. Situace se navíc v průběhu roku může ještě …

Ještě není pozdě na přihlášku aneb které VŠ ještě berou

Ještě není pozdě na přihlášku aneb které VŠ ještě berou

Mysleli jste si, že už to nestihnete? Omyl! Ten správný čas na podání přihlášky uzrál právě teď. Řada vysokých škol po celém Česku totiž stále přijímá přihlášky zájemců o studium. Výběr už sice není tak široký jako v březnu, přesto je v nabídce spousta oborů, které stojí za pozornost. Takže zbývá zodpovědět otázku: Kam to …

Jak nadchnout mladé pro techniku? Ukažme jim ji!

Jak nadchnout mladé pro techniku? Ukažme jim ji!

Elektromobilita, umělá inteligence, 5G sítě, internet věcí nebo kyberbezpečnost. S tím vším se mohli v březnu seznámit studenti středních a základních škol v rámci vzdělávací akce o moderních technologiích. Součástí akce byla i prohlídka dvoupatrového výzkumného a experimentálního zázemí Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT. Dvoudenní akci pořádalo Národní centrum Průmyslu 4.0 ve spolupráci se …