Zatočte s nervozitou před zkouškami

16. 4. 2012 | Rady maturantům

Projevy stresu a nervozity jsou velmi individuální, přesto existuje několik základních rad, které by mohly pomoci každému. Zvlášť teď před maturitou a zkouškami není na škodu si je zopakovat.Pozn. Pozn. Článek byl 16. 5. 2013 aktualizován. (kav)

Nervozita je běžný lidský projev, který se objevuje zejména v období životně důležitých situací, na jejichž zdárném vyústění člověku hodně záleží. Mezi ty bezesporu patří i důležité zkoušky ve škole – maturitní či přijímací zvlášť.
Nervozitu jde lépe zakrýt při písemných testech, kdy se projeví tak maximálně na čitelnosti písma nebo celkovém výsledku, ale horší už je to u zkoušky ústní. Míra nervozity je tu totiž umocněna tím, že je vidět, a to mnohdy i několika páry očí. Když ale dodržíte pár následujících rad, uvidíte, že nervozitě lze jít i navzdory.

Když do zkoušky zbývá ještě několik dní…

Rada číslo 1: Opozitum k nervozitě? Správný relax!

S blížícím se termínem zkoušky ve vás klíčí nervozita a vnitřní napětí, které nakonec mohou naplno eskalovat ve chvíli, kdy to nejméně potřebujete – u zkoušky samotné. I během přípravy na zkoušku si proto dopřejte aktivní, avšak ne příliš zátěžový odpočinek – pravidelně lehce cvičte, zajděte si na masáž, jógu nebo tai-chi a nebo vyzkoušejte některé z řady meditačních a dýchacích cvičení. Uvidíte, že vám to prospěje.

Rada číslo 2: Neuzavírejte se do sebe

Během učení se snažte pořád zůstat v kontaktu s vašimi nejbližšími. Vždy si najděte alespoň pár minut na nevázanou, se zkouškou pokud možno nesouvisející konverzaci. Přijdete na jiné myšlenky a pomůže vám to uvolnit vnitřní pnutí. Nezapomínejte se také tu a tam pomazlit s vaším domácím zvířátkem – nejenže je to ideální terapie, ale navíc je to úplně zadarmo!

Rada číslo 3: Omezte neřesti všedního dne

Pokud si myslíte, že litry kávy jsou to pravé pro učení a pár sklenek vína zase ideální cesta ke zdravému spánku, pak jste na omylu. Kofein i alkohol mohou zapříčinit nespavost a dokonce i úzkostné stavy, které nejsou správnému průběhu učení ani samotnému zvládnutí zkoušky zrovna nakloněny. Výše zmíněné a jim podobné tekutiny proto raději nahraďte čistou vodou, ředěným džusem nebo čajem – nejlépe zeleným, bílým, ovocným či bylinkovým.

Rada číslo 4: Babka kořenářka uvádí…

Ano, tato rada pojednává o bylinkách. Matka příroda nám jich nadělila celou řadu a jsou navíc dobře dostupné (ať už čerstvé, sušené nebo v podobě medikamentů). Stačí si tedy jen vybrat dle svých chuťových či konzumačních preferencí. Za nejúčinnější bojovníky proti stresu a nervozitě se odpradávna pokládá meduňka, třezalka, heřmánek, rakytník aj. Dopřávat si je můžete nejen v podobě čajů, ale i ve stravě a nebo dokonce během koupele.

Rada číslo 5: Vitamíny a minerály – to není jen jedna z maturitních o­tázek

Vitamíny a minerální látky nám pomáhají zvládat základní životní úkony a jejich nadbytek či nedostatek nám může způsobit vážné problémy. A jsou období, kdy přísun některých z nich potřebujeme více než kdy jindy. Takže tak, jako se například při chřipce klade důraz na vyšší přísun vitaminu C, v obdobích stresu se obecně doporučuje podpořit příjem vitamínů řady B, ale i vápníku nebo hořčíku.

Rada číslo 6: Nazeleno!

Lapete-li po všech radách, které by vám mohly pomoci v boji se stresem a nervozitou, proč nesáhnout i po těch z kategorie „babské“? Pokud jde o stres, pak se traduje, že velmi účinná je proti němu zelená barva. Zelené tapety, zelené zápisníky, zelené rostliny, zelené povlečení, zelený hrníček na čaj – tím vším se tedy můžete (třeba jen dočasně) ve svém pokoji během učení obklopit. Neméně prozaickým a „zaručeně fungujícím“ balzámem proti stresu jsou prý (živé) rybičky. Otázkou je, zda se vám během svatého týdne nebo zkouškového období bude chtít běžet do obchodu pro všechny propriety a zakládat akvárko. Za (úspěšně složenou) zkoušku to ale třeba stojí.

… a když už nastal den D

Rada číslo 7: Léčba kyslíkem

Nervózní člověk často zapomíná správně dýchat. A to je chyba. Důkladné prokysličování mozku je přitom nejen před samotnou zkouškou, ale i během ní velmi důležitý úkon. Dýchejte proto zhluboka. Na škodu není ani drobný pohyb – procházka na vzduch, vyšlápnutí schodů, posilování s antistresovým balónkem nebo třeba jen pár dřepů a protažení těla. Vaši spolužáci toto vaše dočasně nestandardní chování určitě pochopí.

Rada číslo 8: Zatloukat zatloukat zatloukat!

… a pořádným kladivem. Snažte se svou nervozitu co nejvíce skrýt a působit sebejistě (samozřejmě ve zdravé míře). Dopomůže k tomu i vnitřní motivace a dodávání sebevědomí ve formě neustálých připomínek o svých vlastních kvalitách a o tom, co vše umíte a v čem jste si pro potřeby zkoušky sami sobě užiteční – ať už by to byla třeba jen vrozená schopnost skvělé artikulace či spisovné mluvy.

Rada číslo 9: Vnímejte své tělo

Ať už by byl váš mozek sebevíc zatemněn a oči zaslepeny, nezapomeňte stále vnímat svůj celkový fyzický projev. Ne nadarmo se říká „Hlavu vzhůru!“ Vzpřímená záda a zvednutá hlava jsou dalším ze signálů, které vašemu okolí mimoděk napoví vaše sebevědomí. Nemněte si ruce, snažte je udržet v klidu. Nejlépe je položit je do klína, případně na stůl – ale tehdy myslete na to, abyste dlaně udrželi otevřené, protože jedině tak vyjadřujete svému protějšku svou vstřícnost a sobě opět dodáváte sebevědomí. Za žádnou cenu si nehrajte s tužkou ani s poznámkami před vámi, nekřižte ruce na hrudi a už vůbec nežmoulejte v dlaních kapesník nebo nelupejte klouby, byť by si to vaše kamarádka nervozita přála sebevíc!

Rada číslo 10: Hezky z očí do očí

Snad ani není třeba připomínat důležitou poučku, kterou musíte dodržovat, ať se děje cokoli: dívat se do očí tomu, s kým právě konverzujete. Doplníte-li váš pohled ještě o společensky přijatelnou míru úsměvu, určitě to nebude na škodu. Ale nepůjde-li to, nenuťte se do něj, ať v závěru nepůsobíte zbytečně křečovitě.

Rada číslo 11: Argumentujte!

Máte-li k věci co říci, je správný čas vytasit další důležitou zbraň proti nervozitě. Protože co pomůže člověku více než moci přesvědčit komisi o vlastních vědomostech? Pojednání o něčem, o čem toho víte hodně, ať už z knížek, nebo z vlastní zkušenosti, může pomoci uvolnit vnitřní napětí a vy se zas budete chvíli cítit jako na koni. Ale pozor! V žádném případě neskákejte mluvčímu do řeči, vyčkejte, až domluví, a teprve pak ve vší slušnosti opravte jeho chybu nebo doplňte, co sám neřekl, a co s tématem podle vás velmi úzce souvisí.

Rada číslo 12: Neúspěch neznamená konec světa!

A naše závěrečná rada zní: říkejte si, že když to zvládla taková řada studentů před vámi, zvládnete to taky. A pokud ne, svět se nezboří. Od toho tu přeci jsou opravné termíny a další možnosti náhrady…

Foto: StockXCHNG

Další články k tématu