UJEP slaví 30. narozeniny. Jak se psala historie ústecké univerzity?

27. 9. 2021 | Aktuality

UJEP 30 letPředávání cen, festival hudby i soutěže – takové budou oslavy 30. narozenin Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Hlavní část slavností vypukne v příznačné datum – 30. září. „Třicítce“ bude ale na UJEP zasvěcen i celý zbytek roku.

„Srdečně zveme nejen naše zaměstnance a studenty, ale také ústeckou veřejnost, aby společně s námi všichni oslavili výročí 30 let od založení naší univerzity. Vstup do kampusu bude pro všechny zdarma,“ říká rektor univerzity Martin Balej.

První část čtvrtečních oslav proběhne ve formálnějším, akademické duchu. Rektor během ní předá pamětní medaile osobnostem, které se zásadně zasloužily o rozvoj univerzity v uplynulých letech. Druhá část se pak uskuteční v univerzitním kampusu, který rozezní festival hudby, zábavy, soutěží a her.

„Hlavní stage nabídne spoustu zajímavých hudebních vystoupení – Houpací koně, Endru, Lake Malawi, to vše zakončené afterparty v podání DJ Hrusha. Vedle toho poběží od dopoledne zábavný program plný soutěží a her v režii Studentské unie UJEP a spolku Erasmus Student Network Ústí,“ upřesňuje prorektor pro vnější vztahy Pavel Doulík. Kompletní program najdete na stránkách UJEP.

Kromě čtvrtečních oslav připravila univerzita také on-line projekt Příběh UJEP. Na https://pribeh.ujep.cz/ najdete už nyní příběhy zaměstnanců, studentů či absolventů zaznamenané prostřednictvím videí, podcastů, textů a fotografií.

UJEP 30 let

Z „pajďáku“ k největšímu zaměstnavateli kraje

Univerzita vznikla 28. září 1991. Tehdy měla tři fakulty – pedagogickou, sociálně ekonomickou a životního prostředí – a ústav slovansko-germánských studií.

„Z dnešního pohledu se existence univerzity v Ústeckém kraji jeví jako samozřejmost, ale za jejím vznikem stálo mnoho jednání a přesvědčování, že si náš strukturálně postižený region vlastní univerzitu zaslouží,“ vzpomíná na úplné začátky Doulík.

Při svém vzniku v roce 1991 studovalo na třech fakultách nové univerzity 2 082 lidí na 56 oborech. Letos je na UJEP okolo 8 500 studentů ve více než 110 studijních programech. Z původního nedostatku akademických i neakademických pracovníků univerzita dorostla na současných více než 1 100 pracovníků, a je tak jedním z největších zaměstnavatelů v kraji.

„Dlouho se o univerzitě v Ústí nad Labem mluvilo jen jako o pajďáku. Nyní máme osm fakult a UJEP se stala přirozeným centrem vědeckovýzkumných, uměleckých, a pochopitelně vzdělávacích aktivit v kraji. Zároveň si klade za cíl stát se jedním z hlavních aktérů při transformaci našeho kraje z uhelného na kreativní,“ uzavírá Balej.

Zdroj: UJEP