Titul ze zahraniční univerzity? Proč ne!

14. 12. 2011 | Studium v zahraničí

Mnozí maturanti již nyní přemýšlejí, na jakou vysokou školu podají v únoru přihlášku. Proč ale uvažovat jen o českých školách? A nejen maturanti, i bakaláři mohou získat magisterský titul jinde než v České republice. O tom, jaké možnosti zahraniční univerzity nabízí, co je potřeba pro přijetí udělat a jaké výhody vám takové studium přinese, se dočtete v následujícím článku. Pozn. Článek byl 16. 1. 2013 aktualizován (kav).

Jaké má studium v zahraničí výhody?

Ať už pojedete studovat do zahraničí na pár týdnů, měsíců, nebo let, zaručeně si s sebou domů přivezete spoustu zkušeností a zážitků. Především se však zdokonalíte v jazyce, ve kterém budete studovat. Pokud se do zahraničí nevydáte jen na výměnný pobyt, ale dokonce rovnou na celá studia, můžete si být téměř jisti, že v daném jazyce začnete i přemýšlet. Během studia mimo Českou republiku si získáte i nové přátele a nové dojmy a poznáte, že se dá žít i jinak, než jste byli doposud zvyklí. Především se pak ale zahraniční titul bude skvěle vyjímat ve vašem životopise, což by mělo být výrazným bonusem při hledání budoucího zaměstnání.

Kam se hlásit?

Pokud už jste začali přemýšlet o tom, že vaší vysokoškolskou volbou nebude naše republika, určitě jste si položili otázku, jak dlouho dopředu musíte začít vyřizovat formality. Především pak, do kdy je potřeba poslat přihlášku. Než však takovou přihlášku začnete vyplňovat, nezapomeňte si ujasnit, na jaké školy se chcete hlásit. Je potřeba provést výběr na základě několika kritérií:

  • V jakém jazyce jsem schopen studovat? (během studia budete muset v jazyce nejen poslouchat a mluvit, ale také číst odbornou literaturu, psát eseje, kriticky uvažovat, argumentovat atp.)
  • Požaduje po mě škola nějaký jazykový certifikát? (pokud ano a já ho nemám, musím zvážit, zda jsem schopen ho v daném termínu získat)
  • Vyučuje škola takový obor, na jaký se chci hlásit? (většina škol má dobře zpracovaný přehled studijních oborů, stačí si jen vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje)
  • Budou mi sedět tamní podmínky? (pokud nejste zimní člověk, asi nepojedete studovat do Grónska, naopak Španělsko asi nebude vyhovovat těm, kdo vzteky rozbíjejí teploměr, pokud jen trošku přeleze nad 20 stupňů Celsia)

V následujícím přehledu se dočtete podstatné informace ke studiu v dané zemi, tj. do kdy se podávají přihlášky či jaké jsou finanční náklady. Berte však v potaz, že samozřejmě každá škola může mít jiné podmínky, proto si pro jistotu vždy vše ověřte u daného studijního oddělení.

Německo

Do kdy se podávají přihlášky: na zimní semestr do 15. července, na letní semestr do 15. ledna

Finance: v průměru 500 eur na semestr, ovšem liší se podle spolkové země (například v Porýní-Falc činí školné 650 €, v Durynsku 500 €, v Hamburku 375 €)

Ostatní: stipendium od německé vlády nečekejte, spíše se obraťte na tyto organizace: Německá akademická výměnná služba (DAAD), Akademická informační agentura, Česko-německý fond budoucnosti

Rakousko

Do kdy se podávají přihlášky: na zimní semestr do 1. září, na letní semestr do 1. února

Finance: jako občané EU platíte za studium pouze tehdy, pokud více než o rok přesáhnete řádnou dobu studia, takový poplatek činí 364 € za semestr. Ať už studujete řádně nebo ne, musíte zaplatit „studentské unii“ 16 euro za semestr.

Ostatní: jako občané členské země EU můžete podávat přihlášku i v prodlouženém termínu (do 30. listopadu, resp. do 30. dubna), ovšem mějte na paměti, že pokud podáte přihlášku po řádném termínu, bude vaše školné o 10 % dražší.

Velká Británie

Do kdy se podávají přihlášky: na zimní semestr do 15. ledna

Finance: průměrný poplatek je kolem tří tisíc liber ročně (cca 85 000 Kč). Zdarma je možno studovat na některých univerzitách ve Skotsku.

Ostatní: Dluh, který vám během splácení školného naroste, začnete splácet až po ukončení studia a dosažení určité výše ročního příjmu; současně si můžete vzít studentskou půjčku na životní náklady.

Francie

Do kdy se podávají přihlášky: na zimní semestr do 31. ledna

Finance: studenti bakalářského programu platí cca 170 €, magistři přes 220 €, doktorandi kolem 340 €, medici nebo studenti techniky platí cca 500 €, na soukromých školách je poplatek za studium od 3 000 € až do 10 000 € ročně.

Ostatní: Pokud se hlásíte do prvního ročníku vysoké školy, budete muset projít pomaturitním přijímacím procesem na internetu („Admission post-bac,“ APB), stejně jako všichni francouzští uchazeči o studium.

www: www.ceskarepublika.campusfrance.org

Severské země

Do kdy se podávají přihlášky: Dánsko – do 15. března, Norsko – do 1. března, Finsko – do 15. února, Švédsko – do 16. ledna (zimní semestr) či 16. srpna (letní semestr)

Finance: v Dánsku, Norsku, Švédsku i Finsku studují studenti z EU zdarma

USA

Do kdy se podávají přihlášky: každá škola má jiné termíny, přihlášku byste však měli poslat cca 10 měsíců před termínem, aby se stihli vyřídit všechny formality

Finance: od 5 000 dolarů do 25 000 dolarů za rok

Ostatní: nezapomeňte na Fulbrightovo stipendium a ověřte si, zda vámi vybraná univerzita nepožaduje jazykové testy

www: USA Study Guide

Většinu informací, termínů nebo také třeba porovnání výše poplatků naleznete na této stránce.

Zdroje: Study in Europe, Eurodesk

Zdroj fotografíí: www.sxc.hu

Další články k tématu

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Zahraniční studenti mohou aktuálně ve Velké Británii studovat dva roky po dokončení studia. Nedávný průzkum však ukázal, že delší pracovní víza by do země přilákala více zahraničních studentů. Po změně nyní volají i britské školy. Pracovní víza na dva roky zavedla Británie po nátlaku univerzit teprve loni v červenci. Rektoři tamních škol ale chtějí, aby se …

Málo dobrých kaváren, moc dopisů, říká český doktorand v Mnichově

Málo dobrých kaváren, moc dopisů, říká český doktorand v Mnichově

Vít vyrazil za doktorátem do bavorské metropole na Mnichovskou univerzitu. Jako vystudovaný matematik zde zdokonaluje strojové učení. Pro doktorát u sousedů se rozhodl mimo jiné kvůli dobrému finančnímu ohodnocení na postgraduálním studiu. To přináší podle německého ministerstva zahraničí velkou míru svobody při výzkumu, což potvrdil i český doktorand. V rozhovoru pro VysokéŠkoly.cz se Vít podělil o …

Místo mekáče na pole. V Británii se děti učí pěstovat vlastní potraviny

Místo mekáče na pole. V Británii se děti učí pěstovat vlastní potraviny

Charitativní organizace Chefs in Schools (Šéfkuchaři ve školách) si klade za cíl nadchnout děti pro výrobu potravin a zdravé stravování a také je v tomto ohledu vzdělávat. Začala proto spolupracovat se základní školou Greenside v Londýně. Část tamní výuky se tak teď točí čistě kolem jídla. Místní děti začínají od základů, pracují na zeleninové zahrádce, kde se …