Studenti získali cenu Wernera von Siemense

23. 3. 2020 | Aktuality

Studenti získali cenu Wernera von SiemenseVědecká soutěž Wernera von Siemense každoročně oceňuje technologické a přírodovědné projekty. Letošní ročník ocenil průlomové objevy v léčbě nemocí i technické studie sportu.

První ročník soutěže proběhl už v roce 1998 a od toho roku společnost Siemens na odměnách úspěšným účastníkům vyplatila 12,5 milionu korun. Ocenění během 22 let konání soutěže dostalo 389 vítězů. Konkurence je postupně čím dál tím vyšší, což dokládá i letošní počet přihlášek, který se vyšplhal na 833.

Siemens udílí ceny ve čtyřech kategoriích

Patří mezi ně nejvýznamnější výsledek základního výzkumu, nejlepší diplomová práce, nejlepší disertační práce a nejlepší pedagogický pracovník.

Ocenění za nejvýznamnější výsledek základního výzkumu putovalo k týmu Pavla Plevky Masarykovy univerzity v Brně. Tým se ve své práci věnoval struktuře viru klíšťové encefalitidy a mechanismu jeho neutralizace monoklonální protilátkou.

Úspěch slavil i obor kvantové optiky. Disertační práce Iva Straky z Univerzity Palackého v Olomouci byla zaměřená na přípravu, detekci a charakterizaci kvantových stavů světla. Značnou část pozornosti věnoval metodice měření takzvaného tichého světla, u něhož dochází k potlačení kvantové náhodnosti počtu fotonů. Tiché světlo má své praktické využití v kvantových technologiích k bezpečné komunikaci, rychlému počítání nebo přesnému měření.

Cenu za nejlepší diplomovou práci získal Denys Rozumnyi z Českého vysokého učení technického v Praze. Hledal a sledoval objekty, které se pohybují vysokou rychlostí, jako jsou mimo jiné míče v nejrůznějších sportech.

Zvláštní ocenění za vynikající kvalitu ženské vědecké práce obdržela Dagmar Myšíková z Univerzity Karlovy v Praze, která se věnovala studiu protinádorové imunitní reakce u pacientů s karcinomem plic. Práce informuje o nových možnostech imunoterapie, které by mohly představovat značný pokrok v léčení nádorových onemocnění.

Zdroj: elektro.tzb-info.cz