Spekulace o odvolání ministra školství znepokojují akademiky

10. 4. 2021 | Aktuality

Spekulace o odvolání ministra školství znepokojují akademikyNa začátku týdne se v médiích objevily spekulace o tom, že se chystá odvolání na dvou ministerských postech. Zatímco ministra zdravotnictví Jana Blatného premiér Andrej Babiš ve středu skutečně odvolal, ministr školství Robert Plaga dál zůstává v úřadě. Proti možnému odvolání Plagy z funkce se ozývají hlasy z řad akademiků i různých školských asociací.

Svůj postoj zveřejnila mimo jiné i Asociace výzkumných univerzit: „S hlubokým znepokojením jsme se dozvěděli informace o úvahách o možném odvolání ministra školství Roberta Plagy, které se dnes (úterý) objevily v mediích,“ píší akademici. Pod stanoviskem jsou podepsáni rektoři pěti největších univerzit v Česku: Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity, ČVUT, VŠCHT a Palackého univerzity v Olomouci.

„Vzhledem k naší velmi pozitivní zkušenosti s profesionálním řízením resortu školství, a zejména jeho vysokoškolského sektoru ministrem Plagou a jeho spolupracovníky, nevidíme důvod k odvolání pana ministra. Takový krok by v současné situaci mohl vést k destabilizaci školského prostředí,“ varují dále ve stanovisku akademici.

Dosavadní práci Plagy, který je ve funkci už od roku 2017, rektoři chválí. „Ministr Plaga je z našeho pohledu jedním z nejerudovanějších ministrů školství, které tato země v posledních desetiletích měla. Bylo by velice nešťastné přerušit úspěšné řízení resortu, který napomáhá rozvíjení všech stupňů školství i výzkumu,“ uvádí rektoři.

Plaga se v poslední době několikrát dostal do střetu s premiérem, proto se začalo spekulovat o jeho odvolání. Babiš chtěl prosadit takzvanou úřednickou maturitu, kdy by se maturitní vysvědčení počítalo ze studijního průměru. To šéf resortu školství odmítl. Premiér kritizoval také Plagův plán pro návrat dětí do škol. Žáci prvního stupně a předškolní děti by se do škol a školek měli vrátit 12. dubna. Budou se muset pravidelně testovat antigenními testy a střídat v lavicích se mají po týdnech. Právě rotační formu výuky vytýkal premiér Plagovi.

Plán návratu studentů do škol při zlepšení koronavirové situace rektoři naopak chválí. „Za velmi důležitou též považujeme systematickou práci MŠMT při přípravě návratu škol k normálnímu provozu. Strategie ministra školství je podložena intenzivní prací odborných skupin a směřuje k brzkému obnovení bezpečného provozu škol, a to i těch vysokých.“

Celé stanovisko Asociace výzkumných univerzit si můžete přečíst zde.

Zdroj: ČVUT