Speciál O OBORECH: Materiálové inženýrství

11. 4. 2011 | O studijních oborech

Studijní obor na pomezí chemie, fyziky, technických věd a výrobní technologie. Poměrně univerzální vědní disciplína, která má budoucnost. Možnost zapojit se do rozvoje nových materiálů, kterých je zapotřebí ve všech sférách lidské činnosti. A nebo prostě obor, kam se dá dostat bez přijímaček. Ve všech případech jde o materiálové inženýrství.

Co to vlastně je materiálového inženýrství

Materiálové inženýrství je vědní obor zabývající se optimálním využitím materiálů, a to tak, aby bylo dosaženo maximální užitečnosti pro lidstvo. Jde o obor interdisciplinární, který vychází nejen z již zmíněné fyziky, chemie a technických oborů, ale zajímá se také o poznatky z medicíny, ekonomie či ekologických věd. Materiály jsou zkrátka potřebné všude. S tím souvisí také to, na kolika fakultách a univerzitách je tento obor akreditován. Náročnost studia je poměrně vysoká, to je však kompenzováno dobrým uplatněním absolventů.

Kde studovat materiálové inženýrství

Možností je v tomto případě velmi mnoho. Celou cestu od bakaláře až po doktora je možné projít na pražském ČVUT, a to na fakultě stavební a strojní prezenčně i kombinovaně; totéž platí o VUT v Brně, kde si můžete vybrat z několika oborů fakulty stavební a fakulty strojního inženýrství. Pětileté nebo navazující magisterské studium a následně doktorát je možné absolvovat také na Západočeské univerzitě v Plzni pod názvem Materiálové inženýrství a strojírenská metalurgie. Pětileté magisterské studium a také bakalářské s navazujícím magisterským studiem je nabízeno na VŠB-Technické univerzitě Ostrava, kde je ovšem Materiálové inženýrství název celého studijního programu a v oboru se specializujete například na neželezné kovy, kovové materiály, technické materiály, diagnostiku materiálů atd. Podobná situace je na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, kde můžete vystudovat v pětiletém magisterském studiu buď obecný obor materiálové inženýrství, nebo se v navazujícím magisterském studiu můžete soustředit na nějaké konkrétnější odvětví této disciplíny – na kovové, anorganické nekovové či polymerní materiály nebo na materiály pro elektroniku. I zde je možno dojít až k doktorátu. Navazující magisterské studium je akreditováno na Technické univerzitě v Liberci (zde je i studium doktorské), dále na Univerzitě Pardubice a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, v těchto dvou případech je však nutno studovat prezenčně.

Přijímací zkoušky

Vyberete-li si tento obor, máte slušnou šanci, že k přijímacím zkouškám ani nebudete muset. Na ČVUT se připravte na matematiku, na VUT vás čeká test z matematiky a fyziky, ale zkouška vám bude prominuta například tehdy, pokud jste měli jedničku nebo dvojku z jednoho z těchto předmětů na maturitním vysvědčení, případně jste získali percentil nad 60 u sciotestů z matematiky. VŠB-Technická univerzita Ostrava, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Technická univerzita v Liberci i Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně přijímají na základě prospěchu na střední škole (nebo bez výběru, pokud se daný rok na obor hlásí málo uchazečů). Na Západočeské univerzitě v Plzni také dbají na známky, především na matematiku, body můžete získat ale i za vaše další aktivity související s oborem a se znalostí cizích jazyků.

Předměty

Výuka se samozřejmě liší školu od školy, ale základ zůstává – na začátku získáte určité obecné vzdělání v matematice či fyzice a následně se budete učit orientovat se ve složení a vlastnostech jednotlivých druhů materiálů, jejich zpracování a aplikace, například ve strojírenství, v medicíně atd. Studovat budete také technologie výroby jednotlivých látek, jejich diagnostiku, oceňování, trvanlivost, nevyhnete se však ani vhledu do ekologie, managementu, organizaci a řízení závodů, znalosti potřebného softwaru, financování a často také povinnému absolvování angličtiny.

Uplatnění absolventů

Kombinace studia technických, manažerských a ekonomických disciplín může být pro mnoho zaměstnavatelů poměrně lákavá. Absolventi oboru mohou najít uplatnění v širokém spektru průmyslových podniků, a to zejména v jejich technických a výrobních útvarech, mohou pracovat v managementu či ve státní správě, v oboru zkušebnictví a kontroly jakosti, diagnostiky poruch, ve výzkumu, vývoji a testování nových materiálů.

Zdroj: webové stránky jednotlivých fakult

Zdroj fotografie: Stock.Xchng