POROVNÁNÍ OBORŮ: Pojišťovnictví

24. 6. 2011 | O studijních oborech

Pojišťovnictví je ryze praktický obor specializovaný na úzkou oblast finančnictví. Staňte se renomovaným odborníkem. Nabídka českých vysokých škol a univerzit je překvapivě široká, o čemž se můžete přesvědčit v našem speciálu.

Vysoká škola ekonomická v Praze

Bankovnictví a pojišťovnictví můžete studovat na Fakultě financí a účetnictví VŠE. Škola poskytuje bakalářské a navazující magisterské studium. Na tříletý bakalářský obor škola přijímá sto padesát uchazečů, na magisterské rovnou polovinu. Cílem bakalářského studia je připravit absolventy, kteří budou prakticky ovládat finanční produkty, s přehledem se orientovat ve fungování domácího i mezinárodního finančního trhu a v potřebné míře budou schopni analyzovat možnosti a dopady regulačních a měnově politických opatření na ekonomické subjekty. Magisterské studium se zaměřuje na finanční instituce zejména v oblasti měření, řízení a analýzy rizik. Absolventi oboru budou připraveni jak pro práci na různých úrovních řízení finančních institucí, tak i pro samostatnou vědeckou a analytickou činnost.

Přijímací zkoušky

Přijímací zkoušky na bakalářský program se skládají z písemného testu z matematiky a anglického jazyka. On-line test si můžete nanečisto vyzkoušet zde, případně si stáhnout vzory testů zde. VŠE pořádá každoroční přípravné kurzy. Cena se pohybuje kolem tří tisíc korun.

Univerzita Palackého v Olomouci

Přírodovědecká fakulta nabízí bakalářský obor Matematika-ekonomie se zaměřením na pojišťovnictví. Základem studia jsou předměty z matematiky, ekonomie a informatiky. Současně výuka zahrnuje blok předmětů speciálně zaměřených na oblast pojišťovnictví. Na bakalářské studium navazuje magisterský obor Aplikace matematiky v ekonomii na PřF UP. Výuka je koncipována tak, aby po skončení bakalářského programu byl absolvent připraven na praxi zejména v pojišťovnách, bankách.

Přijímací zkoušky

Studenti jsou přijímáni bez přijímacích zkoušek za předpokladu, že počet uchazečů nepřevýší kapacitní možnosti oboru. V případě konání přijímacích zkoušek je jejich obsahem matematika v rozsahu učiva gymnázia.

Technická univerzita v Liberci

Obor věnovaný pouze pojišťovnictví můžete studovat na Ekonomické fakultě TUL. Katedra pojišťovnictví otvírá prezenční bakalářský obor, navazující magisterský a též doktorské studium věnované pojišťovnictví. Během studia získáte komplexní informace o českém i světovém pojišťovacím trhu a využití informatiky v pojišťovnictví. Absolventi nalézají uplatnění především v pojišťovnách, finančních společnostech, v penzijních a investičních fondech.

Přijímací zkoušky

Zájemci o studium na Technické univerzitě musí absolvovat písemný test z anglického nebo německého jazyka a písemný test z matematiky. Zkouškám se vyhnou uchazeči, kteří dosáhli celkového průměru studia na střední škole do 1,5 včetně. Pokud jste v minulosti složili mezinárodně uznávanou zkoušku z anglického nebo německého jazyka na úrovni minimálně B1, jste oproštěni z testu jazykových předpokladů.

Staňte se odborníkem na pojištění majetkuStaňte se odborníkem na pojištění majetku

Vysoká škola finanční a správní

Soukromá vysoká škola nabízí bakalářské a navazující magisterské studium v oboru Pojišťovnictví. A to ve formě prezenční a kombinované. Školné za jeden semestr na Vysoké škole finanční a správní stojí 25 500 Kč za prezenční studium, o pět set korun méně zaplatí studenti kombinovaného studia. Vědomosti získáte především v oblasti pojistného práva, pojištění odpovědnosti, majetku a osob, dále základy ekonomiky a řízení pojišťoven nebo ve sféře zdravotního pojištění a penzijního připojištění.

Přijímací zkoušky

Na VŠFS není třeba vykonávat přijímací zkoušky. Přesto budete podrobeni rozřazovacímu jazykovému testu. Dále absolvujete přijímací pohovor s představiteli VŠFS s podáním základních informací o škole a o studiu.

Bankovní institut vysoká škola

Bakalářské studium oboru Pojišťovnictví se orientuje na přípravu kvalifikovaných pojistných odborníků pro úspěšné aplikování pojistných a finančních produktů, orientaci v informatických, statistických, matematických a finančních postupech pojišťoven i správních orgánů pověřených dozorem nad pojišťovnictvím. Škola nabízí prezenční nebo kombinovanou formou studia. Semestr na BIVŠ stojí denního studenta 24 700 Kč a za dálkové studium se platí 23 500 korun.

Přijímací zkoušky

Uchazeči jsou přijímáni na základě řádně vyplněné a zaslané přihlášky ke studiu.

Mendelova univerzita v Brně

Institut celoživotního vzdělávání vypisuje bakalářský obor Technické znalectví a pojišťovnictví. Studium je především určeno pro lidi z praxe, kteří chtějí získat odborné kompetence pro oceňování technických prostředků a likvidaci pojistných událostí.

Přijímací zkoušky

Zájemci o studium budou přijati bez přijímací zkoušky do naplnění kapacity oboru na základě hodnocení výsledků studia na střední škole.

Zdroj: jednotlivé stránky škol a www.sxc.hu