Mendelova univerzita v Brně

Generace Z plýtvá potravinami, zjistili vědci

Generace Z se sice snaží potravinami plýtvat méně, často ale neví, jak toho docílit. To platí hlavně v případě, kdy opustí domácnost rodičů. Jakmile začnou mladí dospělí bydlet sami, objem zbytečně vyhozených potravin dokonce zdvojnásobí. Vyplývá to z výzkumu tří českých univerzit. Problémem je kromě nedostatku zkušenosti i lenost. „Někdy u nich vítězí v této oblasti pohodlnost nad zodpovědností,“ […]

číst více

Cesta do Čech a zase zpátky za oceán

Doktor Jaroslav Valenta je absolventem České zemědělské univerzity v Praze a v současnosti pracuje jako PostDoc na Auburn University v Alabamě. S americkými kolegy, doktorem Amitem Moreym a doktorkou Sungeun Cho, navštívil letos na jaře svoji alma mater, ale také brněnskou MENDELU a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně. Do České republiky přijeli se záměrem navázat […]

číst více

Šelmy vs. lidé? Mendelova univerzita usiluje o soužití druhů v Karpatech

Velké Karpaty jsou domovem jedné z největších populací rysů, vlků i medvědů v Evropě. Žijí zde ale také lidé. Přispět k soužití zvířecího a lidského druhu chce nyní Mendelova univerzita v Brně v rámci mezinárodního projektu Interreg Central Europe – LECA. Jeho cílem je mimo jiné předcházení konfliktům šelem s lidmi a prevence pytláctví. Do projektu […]

číst více

Úspěch vědců z MENDELU a JCU: Jejich studii o turismu publikoval prestižní časopis

Ty nejprestižnější odborné časopisy zabývající se turismem jsou na světě jen tři. Uspět ve světové konkurenci a dostat svou práci na stránky některého z nich se českým vědcům povede spíš výjimečně. Nyní se to podařilo odborníkům z Mendelovy univerzity v Brně a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích s jejich výzkumem toho, jak počasí ovlivňuje spokojenost turistů. Výzkum publikoval Journal of […]

číst více

Webinář „Kde je hranice plagiátorství“ poprvé v češtině – pod vedením odborníků z MENDELU

Problematikou plagiátorství se již deset let zabývá tým odborníků z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Tuto středu na toto téma vedli seminář, který proběhl už v několika zemích po celém světě. 29. dubna výklad poprvé zazněl v češtině. Pedagogové z celkem devíti univerzit se na semináři dozvěděli, jak poznat plagiátorství i jak posoudit jeho závažnost. „Dále […]

číst více

Je to pivo čerstvé? A můžu ho vidět?

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vymysleli jednoduchou metodu, díky které dokáží přímo v terénu ověřit čerstvost piva. Umí tak například odhalit, zda pivo prodejce správně skladuje při vhodné teplotě. Dalším krokem výzkumníků pivovarského a sladařského ústavu je zjistit, jak se „stárnutí“ piva dá oddálit. „Metoda poskytuje výsledky srovnatelné s odbornými analýzami v laboratoři. Samotné měření se odehrává […]

číst více

Nejlepší školou je podle studentů Univerzita Hradec Králové

Britská společnost Times Higher Education (THE) zveřejnila žebříček nejlepších evropských univerzit podle hodnocení studentů pro rok 2019. Z českých škol se nejlépe umístila Univerzita Hradec Králové na 101. až 125. příčce. Za ní skončila Mendelova univerzita v Brně. Hodnocení škol probíhalo na základě anonymních dotazníků. V nich se společnost studentů ptala například na to, jak jsou spokojeni s kvalitou […]

číst více

Mendelova univerzita slaví 100. výročí. Chystá akce a uvařila pivo

Brno je městem vzdělání tohoto roku! Mimo Masarykovu univerzitu totiž významné výročí slaví také další univerzita moravské metropole, Mendelova univerzita. A letos je to už sto let od jejího založení. V rámci oslav uspořádala univerzita v polovině června akci Sraz století Mendelovy univerzity, kam dorazilo přes čtyři tisíce jejích absolventů. Ti si mohli prohlédnout zrekonstruovaný kampus, do […]

číst více

Máte rádi pivo? Naučte se vařit vlastní! Třeba na vejšce

Vysokéškoly.cz vás už seznámily s možnostmi, jak se stát profesionálním sommeliérem. Nalijme si ale čistého vína, hroznový mok není pro každého a národním pokladem Čechů je už po staletí mok zlatavý. V současnosti navíc dost frčí minipivovary a v pivovarnictví jako takovém se točí velké peníze. Jak ale udělat kariéru na pivu? Základem všeho je být dobrým sládkem. […]

číst více

OBOROVÝ SERIÁL – kam se hlásit, když chci chránit životní prostředí – část I

Pokud vám není lhostejné, co se děje s přírodou kolem vás a chtěli byste se nějak aktivně zapojit do její ochrany, máte na výběr z mnoha vysokoškolských oborů, které vás na tuto profesní dráhu připraví. A protože oborů zabývajících se ekologií a enviromentalistikou je opravdu hodně, připravili jsme pro vás hned dva přehledy.  V prvním díle se mimo […]

číst více