Generace Z plýtvá potravinami, zjistili vědci

Generace Z se sice snaží potravinami plýtvat méně, často ale neví, jak toho docílit. To platí hlavně v případě, kdy opustí domácnost rodičů. Jakmile začnou mladí dospělí bydlet sami, objem zbytečně vyhozených potravin dokonce zdvojnásobí. Vyplývá to z výzkumu tří českých univerzit.
Problémem je kromě nedostatku zkušenosti i lenost. „Někdy u nich vítězí v této oblasti pohodlnost nad zodpovědností,“ říká Lucie Veselá z Mendelovy univerzity v Brně.
Informace o plýtvání potravinami pochází z detailního výzkumu. Vědci se v něm věnovali mimo jiné i rozboru komunálního odpadu z kontejnerů. Tým složený ze zástupců tří českých univerzit chce změnit přístup generace Z (lidí narozených od půlky 90. let do roku 2010) k potravinám a jejich využívání. „Generace Z má totiž potenciál stát se klíčovou hnací silou udržitelnosti. Proto je naší snahou inspirovat právě tyto mladé lidi ke změně jejich chování,“ objasnila Veselá.
Aktuálně v rámci Evropy každoročně lidé vyhodí tisíce tun potravin, které jsou zkažené anebo s prošlou trvanlivostí. Nikoliv nutně proto, že by je neplánovali sníst, ale protože s nimi neuměli vhodně naložit anebo si je koupili zbytečně. Dle výzkumu Mendelovy univerzity roční průměr v Česku činí 37 kilogramů zbytečně vyhozených potravin na jednoho člověka.
Nejde přitom pouze o problém generace Z. „Nelze říct, že by generace Z plýtvala více či méně. Šlo nám o to zjistit, kde jsou její slabá místa ve vztahu k práci s potravinami a jak na nich zapracovat. Již jsme koncem loňského roku spustili i kampaň ve snaze dosáhnout zlepšení,“ doplnila Veselá.
Výzkum odhalil, že dokud generace Z bydlí s rodiči, s jídlem zachází daleko šetrněji, než když začne bydlet sama. V rodinné domácnosti jde o 30 gramů vyhozených potravin za den, ve studentském bydlení se jedná již o 66 gramů. „(Mladí bojují s) vlastní pohodlnosti, lenosti a konzumnímu přístupu společnosti, kdy někdy nechají raději potraviny v ledničce zkazit, protože se jim ten den prostě nic řešit nechce,“ míní vědci.
Vědci nezůstali pouze u zhodnocení výsledků. Na podzim 2024 zahájili rozsáhlou kampaň, jíž se zúčastnili i někteří influenceři. Ti navštívili univerzitní kampusy a koleje, kde vybízeli generaci Z, aby točila videa a podcasty o plýtvání potravinami.
Na Univerzitě Karlově následně vznikla interaktivní aplikace Nebuď Trash. „Obsahuje krátká videa, texty, ale i jednoduché hry upozorňující mladou generaci nejen na to, že má smysl šetřit potravinami. Učí ji, jak na to. Chceme tím dosáhnout změny myšlení u generace Z,“ konstatoval vývojář aplikace Igor Červený.
Zdroj: Novinky.cz
Aktuální přehled studia pro rok 2024/2025:
Nevíte, co studovat? Za 5 minut to zjistíte! Spustit test
Další články k tématu
Karlovka a MENDELU učí děti neplýtvat potravinami
Projekt Od vidlí až po vidličku… a ještě dál! pomocí digitálních materiálů učí děti, jak být šetrnější a neplýtvat potravinami. Je výsledkem spolupráce mezi Mendelovou univerzitou v Brně a Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy. Projekt cílí na první stupeň základních škol a zaměřuje se na rozvoj klíčových kompetencí v oblasti udržitelnosti. První fáze projektu s názvem Smart Food […]
číst víceMUNI je znovu nejvíce udržitelnou českou vysokou školou
Masarykova univerzita v Brně (MUNI) obhájila prvenství mezi českými univerzitami v žebříčku udržitelnosti QS Sustainability. Celosvětově se pak umístila na 215 místě v konkurenci 1744 institucí. Vedle MUNI bodovalo v žebříčku ještě dalších 12 českých škol. Letos hodnotila společnost Quacquarelli Symonds (QS) školy na základě celkem 52 indikátorů sdružených do devíti kategorií. Patří mezi ně nejenom udržitelnost týkající klimatu, […]
číst více