Karlovka a MENDELU učí děti neplýtvat potravinami

16. 1. 2025 | Aktuality
Karlovka a MENDELU učí děti neplýtvat potravinami

Projekt Od vidlí až po vidličku… a ještě dál! pomocí digitálních materiálů učí děti, jak být šetrnější a neplýtvat potravinami. Je výsledkem spolupráce mezi Mendelovou univerzitou v Brně a Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy.

Projekt cílí na první stupeň základních škol a zaměřuje se na rozvoj klíčových kompetencí v oblasti udržitelnosti. První fáze projektu s názvem Smart Food podle organizátorů přispěla ke snižování plýtvání potravinami, ale i uhlíkové stopy v domácnostech i ve škole, právě proto se přešlo i k druhé fázi Smart Food II. s podtitulem Od vidlí až po vidličku… a ještě dál!, která začala v září 2024 a bude probíhat až do června 2025. Během prázdnin pak dojde k vyhodnocení výsledků druhé části projektu.

V rámci projektu se děti vzdělávají pomocí interaktivních digitálních učebnic a objevují, jak mohou přispět ke snížení potravinového odpadu doma i ve školní jídelně. Pomocí otázek a odpovědí se dozvídají, jaký vliv má plýtvání na životní prostředí a proč k němu vlastně dochází. Součástí jsou i naučná videa s herečkou Erikou Stárkovou.

„Přijetí našich doporučení pozitivně ovlivňuje nejen domácí výdaje, které mohou klesnout ročně až o tisíce korun, ale v dlouhodobém horizontu i snižuje riziko finančních postihů pro města a obce za emisní povolenky spojené s množstvím vyprodukovaného bioodpadu,“ uvádí spoluautor projektu z Pedagogické fakulty Karlovy univerzity Igor Červený.

„Šetření v rámci Smart Food ukázalo, že digitální forma interaktivních výukových médií FutureBooks, které vyvinul SpinOff Pedagogické fakulty UK, významně zlepšuje aktivizaci žáků a jejich zapojení do výuky, což vede k vyšší úspěšnosti, konkrétně o dvacet jedna procent ve srovnání s tradiční tištěnou výukou,“ říká zástupkyně Mendelovy univerzity v Brně a spoluautorka projektu Lucie Veselá.

Ředitel ZŠ Mládí v Praze Jaroslav Vodička si pochvaluje i možnost propojit domov s prostředím školy. „Zapojení digitálních médií a možnost využívat výukové materiály i doma s rodiči dělá projekt atraktivním a efektivním. Je skvělé vidět, jak naši žáci nadšeně přenášejí poznatky ze školy do rodinného prostředí.“

Díky pozitivním výsledkům se projekt z větších měst rozšiřuje i do těch menších. V současné chvíli je do projektu Smart Food II. zapojeno osm škol.

Zdroje: Univerzita Karlova

Další články k tématu

MUNI je znovu nejvíce udržitelnou českou vysokou školou

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) obhájila prvenství mezi českými univerzitami v žebříčku udržitelnosti QS Sustainability. Celosvětově se pak umístila na 215 místě v konkurenci 1744 institucí. Vedle MUNI bodovalo v žebříčku ještě dalších 12 českých škol. Letos hodnotila společnost Quacquarelli Symonds (QS) školy na základě celkem 52 indikátorů sdružených do devíti kategorií. Patří mezi ně nejenom udržitelnost týkající klimatu, […]

číst více

Plzeňská lékařská fakulta eviduje rekordní počet přihlášek

Na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni se letos hlásí nejvyšší počet uchazečů v dějinách. Škola eviduje celkem 3606 přihlášek. Za nárůstem zájmu podle fakulty stojí i nový kampus, jehož výstavba vyšla na téměř dvě miliardy. Kampus sídlí v sousedství fakultní nemocnice Lochotín a je funkční od září 2022. Díky jeho otevření již medici nemusí cestovat mezi historickými […]

číst více

Novou prorektorkou Karlovy univerzity je bývalá eurokomisařka Jourová

Bývalá eurokomisařka a někdejší členka politického hnutí ANO a dříve ČSSD Věra Jourová bude novou prorektorkou Univerzity Karlovy. Schválil to akademický senát. Na univerzitě má dostat na starost rozvoj lidských zdrojů i nové technologie. Rektorka univerzity Jourovou jmenuje od ledna. „Dává mi obrovský smysl po tom, co jsem dělala deset let v Evropské komisi, se vrátit […]

číst více