Je to pivo čerstvé? A můžu ho vidět?

21. 11. 2019 | Aktuality

3082534Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vymysleli jednoduchou metodu, díky které dokáží přímo v terénu ověřit čerstvost piva. Umí tak například odhalit, zda pivo prodejce správně skladuje při vhodné teplotě. Dalším krokem výzkumníků pivovarského a sladařského ústavu je zjistit, jak se „stárnutí“ piva dá oddálit.

„Metoda poskytuje výsledky srovnatelné s odbornými analýzami v laboratoři. Samotné měření se odehrává v malé krabičce. Přístroj obsahuje software z dílny naší univerzity, pomocí kterého je detekován vybraný marker, jehož koncentrace odpovídá hodnocení staré chuti piva,” uvedl proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radim Cerkal.

Malý přístroj, který se vejde do ruky, stojí 20 tisíc korun a v současnosti ho využívá například Plzeňský Prazdroj. Koupit si ho ale může kdokoliv. Přístroj dokáže změřit čerstvost u většiny typů piv včetně nealkoholických. Nelze ho použít pouze u piv tmavých. Lenka Straková, sládková z Prazdroje, uvedla, že o přístroj projevili zájem pivovarníci z různých koutů světa. Na metodu mají nyní patent Češi.

Pozornost výzkumníků z MENDELU se nyní zaměří na samotný proces stárnutí piva „Pivo začíná na rozdíl od vína stárnout poměrně brzy. Zatímco vínu prospívá, že leží několik let, u piva to neplatí. Zajímá nás, jaké pochody se v pivu odehrávají a jak můžeme stárnutí zpomalit. Především při vývozu do zahraničí výrobci hledají různé způsoby stabilizace, aby se pivo nezkazilo a nezakalilo,” vysvětlila Jana Olšovská z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. Tento proces zatím vědci oddálit neumí.

Zdroj:

http://mendelu.cz/31999n-je-na-trhu-cerstve-pivo

 

Další články k tématu