Je to pivo čerstvé? A můžu ho vidět?

21. 11. 2019 | Aktuality

3082534Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vymysleli jednoduchou metodu, díky které dokáží přímo v terénu ověřit čerstvost piva. Umí tak například odhalit, zda pivo prodejce správně skladuje při vhodné teplotě. Dalším krokem výzkumníků pivovarského a sladařského ústavu je zjistit, jak se „stárnutí“ piva dá oddálit.

„Metoda poskytuje výsledky srovnatelné s odbornými analýzami v laboratoři. Samotné měření se odehrává v malé krabičce. Přístroj obsahuje software z dílny naší univerzity, pomocí kterého je detekován vybraný marker, jehož koncentrace odpovídá hodnocení staré chuti piva,” uvedl proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radim Cerkal.

Malý přístroj, který se vejde do ruky, stojí 20 tisíc korun a v současnosti ho využívá například Plzeňský Prazdroj. Koupit si ho ale může kdokoliv. Přístroj dokáže změřit čerstvost u většiny typů piv včetně nealkoholických. Nelze ho použít pouze u piv tmavých. Lenka Straková, sládková z Prazdroje, uvedla, že o přístroj projevili zájem pivovarníci z různých koutů světa. Na metodu mají nyní patent Češi.

Pozornost výzkumníků z MENDELU se nyní zaměří na samotný proces stárnutí piva „Pivo začíná na rozdíl od vína stárnout poměrně brzy. Zatímco vínu prospívá, že leží několik let, u piva to neplatí. Zajímá nás, jaké pochody se v pivu odehrávají a jak můžeme stárnutí zpomalit. Především při vývozu do zahraničí výrobci hledají různé způsoby stabilizace, aby se pivo nezkazilo a nezakalilo,” vysvětlila Jana Olšovská z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. Tento proces zatím vědci oddálit neumí.

Zdroj:

http://mendelu.cz/31999n-je-na-trhu-cerstve-pivo

Líbí se Vám naše stránky?


Nevíte, co studovat? Za 5 minut to zjistíte!    Spustit test

 

Další články k tématu

Mendelova univerzita slaví 100. výročí. Chystá akce a uvařila pivo

Mendelova univerzita slaví 100. výročí. Chystá akce a uvařila pivo

Brno je městem vzdělání tohoto roku! Mimo Masarykovu univerzitu totiž významné výročí slaví také další univerzita moravské metropole, Mendelova univerzita. A letos je to už sto let od jejího založení. V rámci oslav uspořádala univerzita v polovině června akci Sraz století Mendelovy univerzity, kam dorazilo přes čtyři tisíce jejích absolventů. Ti si mohli prohlédnout zrekonstruovaný kampus, do …

číst více
Nejlepší školou je podle studentů Univerzita Hradec Králové

Nejlepší školou je podle studentů Univerzita Hradec Králové

Britská společnost Times Higher Education (THE) zveřejnila žebříček nejlepších evropských univerzit podle hodnocení studentů pro rok 2019. Z českých škol se nejlépe umístila Univerzita Hradec Králové na 101. až 125. příčce. Za ní skončila Mendelova univerzita v Brně. Hodnocení škol probíhalo na základě anonymních dotazníků. V nich se společnost studentů ptala například na to, jak jsou spokojeni s kvalitou …

číst více
Máte rádi pivo? Naučte se vařit vlastní! Třeba na vejšce

Máte rádi pivo? Naučte se vařit vlastní! Třeba na vejšce

Vysokéškoly.cz vás už seznámily s možnostmi, jak se stát profesionálním sommeliérem. Nalijme si ale čistého vína, hroznový mok není pro každého a národním pokladem Čechů je už po staletí mok zlatavý. V současnosti navíc dost frčí minipivovary a v pivovarnictví jako takovém se točí velké peníze. Jak ale udělat kariéru na pivu? Základem všeho je být dobrým sládkem. …

číst více