Máte rádi pivo? Naučte se vařit vlastní! Třeba na vejšce

2. 11. 2018 | Stojí za přečtení

Vysokéškoly.cz vás už seznámily s možnostmi, jak se stát profesionálním sommeliérem. Nalijme si ale čistého vína, hroznový mok není pro každého a národním pokladem Čechů je už po staletí mok zlatavý. V současnosti navíc dost frčí minipivovary a v pivovarnictví jako takovém se točí velké peníze. Jak ale udělat kariéru na pivu?

Základem všeho je být dobrým sládkem. Ten dohlíží na celý technologický proces výroby od výběru surovin až po stáčení piva do lahví či soudků. Sládek musí mít znalosti z oblasti technologie nebo výroby potravin, mezi které se pivo řadí. Studovat na sládka lze už na střední škole. Například Střední škola Podskalská v Praze nabízí i možnost dálkového studia.

Z vysokých škol se nabízí Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta technologická nebo Mendelova univerzita v Brně – Agronomická fakulta. Top v tomto oboru je potom Vysoká škola chemicko-technologická v Praze – Fakulta potravinářské a biochemické technologie. Poslední zmíněná vás skutečně připraví na práci ve velkých pivovarech.

Studovat samozřejmě můžete i v zahraničí. Tedy pokud na to máte finanční prostředky. Takový kurz totiž může přijít i na 250 tisíc korun. Možnosti jsou Siebel Institute of Technology v Chicagu, University of California v městě Davis v Kalifornii, American Brewers Guild v městě Salisbury ve státě Vermontu nebo Brewlab (University of Sunderland) ve Velké Británii.

Stejně tak se můžete zúčastnit i nějakého odborného kurzu tady u nás. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský pořádá kurzy Pivovarnické a sladovnické práce v Praze i v Brně. Nebo společnost Beer Academy pořádá více různých kurzů pro veřejnost i pro již zaběhnuté sládky. Stačí si jen vybrat.

Mnoho pivovarníků samozřejmě začínalo i tak, že si doma vařili svoje pivo sami. Postup najdete snadno na internetu. Mrknout můžete na celou řadu internetových serverů a něco najdete i na YouTube.

Domácí pivo se pak koštuje v rodině a mezi přáteli, recept se vylepšuje, až nakonec vznikne něco naprosto nového a originálního. Abyste dokázali své dílo porovnat a zhodnotit, doporučujeme osobně navštívit nějaký ten minipivovar nebo pivní festival či třeba studentský festival pivovarnictví v pražských Dejvicích.

Pokud jste si svým dílem jisti, pak už je to jen záležitost investic. Jestliže chcete pivo prodávat a tedy vařit ve velkém, vyplatí se investice do kvalitního zařízení. Vaření piva podléhá náročným požadavkům na dodržování předepsaných teplot a času jednotlivých procedur, neméně také na čistotu a kvalitu kovu, se kterým přichází do kontaktu. Takže zde bohužel platí, že na levné technologii kvalitní pivo neuvaříte.

K prodeji piva se neodmyslitelně váže spotřební daň z piva, tak si nezapomeňte vyřídit povolení k provozování daňového skladu na příslušném celním úřadě. Samozřejmostí je živnostenské oprávnění, no a pak spousta dalších dílčích záležitostí jako hygiena, stavební úřad, povolení místního obecního úřadu, hasiči a životní prostředí. Prostě věci, bez kterých se neobejde žádné podnikání.

Zdroje: mobilnipivovary.cz, pivo-pivo.cz, minipivovar-ujkovice.cz, podskalska.cz, vscht.cz, beeracademy.cz, beerresearch.cz.