Pitím vína se dá i vydělávat. Poptávka po sommeliérech stoupá

12. 9. 2018 | Uplatnění studentů a absolventů

Ve víně je pravda, říkávala moje babička. K tomu však vždy s úsměvem dodávala, že je potřeba rozeznat v kolikátém. Jestliže máte rádi víno, určitě jste se někdy zúčastnili degustace s odbornou přednáškou působivého sommeliéra nebo sommeliérky. Říkáte si, to je ale úžasné zaměstnání, celý den jen pije a jí. Je tomu ale skutečně tak?

Co ve skutečnosti obnáší práce sommeliéra?

Mnoho lidí se domnívá, že sommeliér pouze vybírá a otevírá víno. A někteří si dokonce myslí, že jim ho schválně upíjí. Ale toho, co ve skutečnosti dělá, je samozřejmě mnohem více. Prvně se musí ve všem tom nepřeberném množství vín dokonale vyznat. To vyžaduje celoživotní vzdělávání se. Nejen každá odrůda a vinařství je jiné, ale také každý ročník. Musí je znát, aby dokázal poradit a splnit přání každého zákazníka. Dále sommeliér sestavuje vinný lístek, zodpovídá za nákup a uskladnění vín. Také je na něm, aby poznal špatné víno, které by se vůbec nemělo dostat zákazníkovi na stůl. S tímto povoláním souvisí i dobrá znalost ostatních nápojů a jídla, která lze snoubit dohromady.

Může být sommeliérem opravdu každý?

Podle zasloužilé degustátorky Kláry Kollarové je nejdůležitější praxe. A nejtěžší je pro ni práce s lidmi, ti jsou každý zcela jinak nároční. Naprostou nutností je poznat všechna stádia vzniku vína, pracovat s informacemi, umět porovnat cenu a kvalitu, chodit na přednášky a mít přehled o nových technologických postupech zpracovávání. Pokud má člověk paměť na vína, pak mu to práci velice usnadní. Rozhodně se jedná o práci, která nezná stereotyp.

Jak se tedy stát sommeliérem?

Sommeliérství se vyučuje už na středních hotelových školách. Hotelová škola však rozhodně není pro tuto práci podmínkou. U nás existuje velká řada sommeliérských certifikovaných kurzů. Vyzkoušet můžete uznávaný Studijní program SOMMELIER pořádaný Vinařským institutem České republiky. Nebo kurzy pod taktovkou Národního vinařského centra. Za studiem můžete i do zahraničí. Například mezinárodní kurz Wine And Spirit Educational Trust v Londýně vám zajistí prestiž kdekoliv na světě.

Uplatnění na trhu práce

Na otázku, jak se vlastně hledá práce sommeliéra a zda je poptávka v restauracích, odpověděla pro server iDnes.cz Klára Kollarová takto: „To je jedna možnost. Pracovní trh v našem oboru není tak široký, takže když se někde objeví volný sommeliér, hned se o něm ví.“

Podle serveru Měšec.cz je právě nyní pozice sommeliéra na trhu práce velice aktuální. Stoupá zájem o víno a také o informace s ním spojené. Díky sommeliérovi se zvyšuje úroveň restauračních zařízení nebo specializovaných obchodů.

Dnes se také mnohdy sommeliéři objednávají na soukromé či firemní akce nebo svatby. Je to příjemná zábava poskytnout hostům degustaci s odborným výkladem.

Které oslavy vína letos ještě stihnete

Víno z blízka: Vinaři od Věstonic po Bulhary: 13. 9. 2018 – Brno

Znojemské historické vinobraní: 14. – 16. 9. 2018 – Znojmo

Ostravské ovínění: 21. – 22. 9. 2018 – Ostrava (Dolní Vítkovice)

Vinařská stezka: 22. 9. 2018 – Pavlov

Valtické podzemí: 27. 9. 2018 – Valtice

Plzeňský festival vín: 28. – 29. 9. 2018 – Plzeň

Hradecký koštýř: 28. 9. 2018 – Hradec Králové

Festival jak víno: 29. 9. 2018 – Praha 5

XXII. Karlštejnské vinobraní: 29. – 30. 9. 2018 – Karlštejn

Dny moravských vín: 4. – 7. 10. 2018 – Olomouc

 

Zdroje: idnes.cz, mesec.cz, investicniweb.cz, vinarskyinstitut.cz, vinarskecentrum.cz.

Další články k tématu