Mendelova univerzita slaví 100. výročí. Chystá akce a uvařila pivo

25. 6. 2019 | Aktuality

aktualita MendBrno je městem vzdělání tohoto roku! Mimo Masarykovu univerzitu totiž významné výročí slaví také další univerzita moravské metropole, Mendelova univerzita. A letos je to už sto let od jejího založení.

V rámci oslav uspořádala univerzita v polovině června akci Sraz století Mendelovy univerzity, kam dorazilo přes čtyři tisíce jejích absolventů. Ti si mohli prohlédnout zrekonstruovaný kampus, do kterého škola v posledních letech investovala více než miliardu korun. Součástí akce byla také prohlídka univerzitní pekárny a pivovaru.

S ním souvisí i další specialitka, kterou si univerzita pro své významné jubileum připravila. Společně s pivovarem Richard vytvořila výroční pivo, speciální lahodný mok, který bude odkazovat k historickým milníkům univerzity – nebude totiž jen jedno. Speciálů národního nápoje chystá univerzita uvařit hned několik. Tím prvním je Ležák 1919.  „Tímto pivem se snažíme přiblížit dobu založení univerzity. […] Použili jsme směs sladů ječných, pšeničných a žitných. Hořkost je zachována střední, tělem je pivo ostřejší a velmi plné,” láká Petr Kobzík z pivovaru Richard.

Pokud jste náhodou předchozí části oslav propásli, nezoufejte! Univerzita s nimi ani zdaleka nekončí a do konce roku nabídne řadu dalších akcí, které budete moct navštívit. V září na sportovně naladěné diváky například čeká exhibiční závod osmiveslic. Na konci listopadu se budete moci dostat do sváteční nálady na vánočním jarmarku století, a celé oslavy pak 4. prosince zakončit na benefičním plesu Mendelovy univerzity.

Zdroje: iRozhlas.cz, Novinky.cz, http://100let.mendelu.cz/

Další články k tématu