Počet ruských studentů na českých VŠ roste. Za 10 let se ztrojnásobil

13. 11. 2021 | Aktuality

ruští studenti v ČRBěhem jediného roku se počet ruských studentů na českých vysokých školách zvýšil o více než tisíc, z 6223 na 7526. Ve srovnání se situací před 10 lety se jejich počet dokonce ztrojnásobil. Důvodem je mimo jiné i situace v Rusku.

Marek Příhoda z Ústavu východoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy vidí za tímto nárůstem několik příčin. „Z komentářů na internetu mladých Rusů, kteří sem přicházejí, ale i z osobních pohovorů víme, že je pro ně podstatné bezplatné studium v češtině. Učí se jim snáze než západní jazyky, byť i tak je to náročné, mají-li jazyk zvládnout na vysokoškolské úrovni,“ uvedl Příhoda. Z aktuálního počtu ruských studentů u nás jen 499 zvolilo studium v cizím jazyce.

Dalším lákadlem pro Rusy je pověst České republiky a Prahy jakožto pohodlného, bezpečného a relativně levného místa pro život. To platí zejména v porovnání se západními městy a státy. „Přestože neblahá historická zkušenost tu je, vyostřené etnické konflikty tady nejsou. A mladí už nebudou nenávidět Rusy kvůli 1968. To mezi studenty není,“ řekl Příhoda.

K rozhodnutí Rusů vydat se studovat do České republiky přispívají i videa na internetu, která prozrazují, jak se na studium dostat a pozitivně zobrazují Prahu i celou zemi. Pomáhají i příklady Rusů, kteří univerzitu v úspěšně dokončili. „Studenti si rovněž uvědomují, že po studiích se jim zde otevírá cesta k trvalému pobytu. Někteří to berou jako bránu na Západ, protože české vzdělání je uznáváno v celé Evropě,“ vysvětlil Příhoda. Většina studentů se do Ruska vrátit pracovat neplánuje.

S tím souvisí i současné poměry v zemi. „Emigrace z Ruska obecně roste a odcházejí zejména lidé mladšího věku, vzdělanější. Je to i třeba kvůli opozičním postojům, kvůli perzekuci, ale takových je menšina. Mnohem větší roli tam hraje obava ze společenské krize, že to není bezpečné místo – to je klíčové slovo, které zmiňují lidé, kteří odchod z Ruska zvažují,“ popsal problematiku Příhoda.

Podle něj se atmosféra se zhoršuje od krymské krize v roce 2014. „Prezident Putin mluví rád o stabilitě, ale občané s tím asi nesouzní. Ptají se, co bude, až skončí. Už možná od středověku se totiž táhne v Rusku obava, že změna je provázena chaosem, násilím, zhoršením podmínek,“ míní Příhoda a dodává, že zájem ruských studentů o život v Česku bude i nadále růst.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Zahraniční studenty do Česka láka kvalita vzdělání

Kvalita vzdělání nebo kulturní blízkost. To jsou nejčastější důvody, proč si zahraniční studenti vybírají jako svou destinaci právě Českou republiku. Vyplývá to z průzkumu Domu zahraniční spolupráce. Drtivá většina oslovených respondentů označila svůj vybraný studijní program jako kvalitní. Čtyři pětiny studentů pak uvedly, že jejich obor má přinejmenším 70 procent kvalitních vyučujících. Necelá polovina zůstala v Česku […]

číst více

Nejdražší město střední Evropy. Láká ještě Praha zahraniční studenty?

Do Česka každoročně míří studenti z celého světa. Za studium sice musí platit, právě výše školného – alespoň v porovnání s anglofonními zeměmi – je ale jedním z největších lákadel pro zahraniční studenty. Kvůli vysoké inflaci a rostoucím nákladům na život se ale studium v Česku v posledních letech prodražilo. Praha loni dokonce obsadila první místo v žebříčku zemí s nejdražším bydlením ve […]

číst více

Polovina zahraničních vysokoškoláků chce v Česku zůstat i po studiu

Každý pátý student v Česku je cizinec. Celkem jich tu studuje přes 55 tisíc. Polovina z nich tu plánuje zůstat i po dokončení studia. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Největší podíl zahraničních studentů tvoří Slováci. Na druhém místě jsou Rusové a na třetím Ukrajinci. Podíl Ukrajinců mezi lety 2021 a 2022 narostl téměř o 50 […]

číst více