Nejdražší město střední Evropy. Láká ještě Praha zahraniční studenty?

10. 9. 2023 | Aktuality

zahraniční studenti v Praze
Do Česka každoročně míří studenti z celého světa. Za studium sice musí platit, právě výše školného – alespoň v porovnání s anglofonními zeměmi – je ale jedním z největších lákadel pro zahraniční studenty. Kvůli vysoké inflaci a rostoucím nákladům na život se ale studium v Česku v posledních letech prodražilo. Praha loni dokonce obsadila první místo v žebříčku zemí s nejdražším bydlením ve střední a východní Evropě. Patří Česko stále mezi finančně nejvýhodnější destinace, nebo už studenti raději jezdí jinam?

Poplatky za tříleté bakalářské studium pro studenty přicházející ze země mimo Evropskou unii se liší školu od školy. Například na Univerzitě Karlově student v průměru zaplatí 6200 eur za semestr. Prague University of Economics and Business si v nadcházejícím akademickém roce bude účtovat 5000 eur (přibližně 120 500 korun). University of New York in Prague si účtuje 700 tisíc korun za celé studium.

Co se bydlení týče, koleje bývají levnější než nájem. V centru Prahy se měsíční cena kolejí pohybuje mezi čtyřmi a šesti tisíci korunami. Bydlení v nájmu pak vychází na deset až 17 tisíc korun za měsíc. Studenti musí počítat i s dalšími náklady. Za jídlo zaplatí asi tisíc korun týdně. Ve srovnání se zeměmi západní Evropy jde pořád o relativně nízkou částku. Výhodné je také cestovné. Díky studentské slevě stojí roční jízdné městskou hromadnou dopravou v Praze 1280 korun.

O tom, zda se student do Česka vydá, rozhoduje země, odkud pochází. I přes narůstající ceny tak zůstává Praha oblíbenou destinací například amerických studentů. Do Prahy zamířila i Američanka Abby Fenchaková. Ačkoliv se ceny za ubytování napříč Amerikou liší, její životní náklady v Praze jsou mnohem nižší, zejména za jídlo a cestování díky dostupné veřejné dopravě. Většina studentů v USA musí mít auto, což výrazně navyšuje jejich náklady, upozornila Fenchaková.

Naopak pro studenty ze Středního východu, z Jižní Ameriky a Asie je často výhodnější studovat blízko domova. Pokud už se rozhodnou studovat v Evropě, mají na výběr z levnějších zemí, než je Česko, jako je například Maďarsko anebo Polsko.

Průměrné školné na mezinárodní univerzitě v Maďarsku stojí 128 až 175 tisíci korun ročně. Nižší jsou i životní náklady. V Polsku školné za bakalářské studium obvykle nepřekročí 186 tisíc korun za rok a životní náklady bývají výrazně nižší než u nás.

Prahu si ale zahraniční studenti volí nejen kvůli ceně. Fjolla Cubolliová, studentka na Anglo-American University v Praze, uvedla, že doma v Kosovu mohla mít obdobné školné a životní náklady. Prahu si ale vybrala kvůli její atmosféře, kráse a kvalitě studentského života.

Zdroj: expats.cz

Další články k tématu

Počet vysokoškoláků ze zahraničí roste. Nejvíce je Slováků

Počet vysokoškoláků ze zahraničí roste. Nejvíce je Slováků

Zatímco počet českých studentů na vysokých školách loni klesl, počet zahraničních studentů zaznamenal nárůst. Aktuálně české vysoké školy navštěvuje 55 tisíc cizinců. Před deseti lety jich přitom bylo o 15 tisíc méně. Každoročně jich v Česku studuje v průměru o tři procenta víc. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Zahraniční studenti navštěvující české univerzity pocházeli z …