Polovina zahraničních vysokoškoláků chce v Česku zůstat i po studiu

22. 10. 2023 | Aktuality

zahraniční studenti na českých vysokých školách
Každý pátý student v Česku je cizinec. Celkem jich tu studuje přes 55 tisíc. Polovina z nich tu plánuje zůstat i po dokončení studia. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Největší podíl zahraničních studentů tvoří Slováci. Na druhém místě jsou Rusové a na třetím Ukrajinci. Podíl Ukrajinců mezi lety 2021 a 2022 narostl téměř o 50 procent. Oproti tomu počet ruských studentů o něco klesl. Důvodem je ruská agrese na Ukrajině. Nejžádanější studijní destinací zůstává pro zahraniční studenty i nadále Praha, následují Brno, Olomouc a Ostrava.

Z konkrétních oborů nejvíce zahraničních studentů – přibližně 20 procent – studuje obchod, administrativu a právo. Oblibě se u nich těší i komunikační a informační technologie a obory zaměřené na sociální a zdravotní péči. Nejméně se pak hlásí na obory na pedagogických fakultách či obory vztahující se k zemědělství a veterinářství.

Počet zahraničních studentů na českých školách výrazně roste od začátku nového tisíciletí. V roce 2002 jich tu podle ČSÚ studovalo pouze 11 tisíc. V roce 2012 toto číslo narostlo už na 40 tisíc. Michal Uhl, ředitel České národní agentury pro Mezinárodní vzdělávání a výzkum, vnímá tento nárůst pozitivně. Věří, že jde o důkaz kvality českých vysokých škol.

Téměř polovina aktuálních studentů ze zahraničí chce zůstat v České republice i po studiu. „Následně tu vstupují na pracovní trh, a povzbuzují tím českou ekonomiku svou expertizou. Ti, kteří se vracejí do své země, obohaceni o jinou kulturu a dobrou praxi, pak šíří v zahraničí dobré jméno českých škol i samotného Česka,“ dodává Uhl.

Zdroj: Expats.cz, Seznam Zprávy

Další články k tématu

Nejdražší město střední Evropy. Láká ještě Praha zahraniční studenty?

Do Česka každoročně míří studenti z celého světa. Za studium sice musí platit, právě výše školného – alespoň v porovnání s anglofonními zeměmi – je ale jedním z největších lákadel pro zahraniční studenty. Kvůli vysoké inflaci a rostoucím nákladům na život se ale studium v Česku v posledních letech prodražilo. Praha loni dokonce obsadila první místo v žebříčku zemí s nejdražším bydlením ve […]

číst více

UPOL má vlastního průvodce

Univerzita Palackého v Olomouci (UPOL) má svého vlastního průvodce s téměř třemi desítkami míst, které stojí za to navštívit. Univerzitu z jiné perspektivy odhalí stávajícím studentům, prvákům zase pomůže zorientovat se na novém místě. Platforma Uni t(r)ips je přístupná i veřejnosti. „Univerzita Palackého nabízí mnoho míst a zákoutí, která mohou být zajímavá pro širokou skupinu lidí. Většina míst […]

číst více

Univerzita pomohla ostravské zoo. Vytvořila falešná vejce

Vysoká škola báňská – Technická univerzita a zoologická zahrada v Ostravě spojily své síly, aby se pokusily zachránit ohrožené druhy ptactva. Zaměstnanci z vysokoškolské umělecké slévárny vytvořili podkladky, tedy modely vajec předem vybraných druhů ptáků, u nichž se zoo snaží navýšit šanci na úspěšné odchování mláďat. „Hnízdícím ptákům je třeba vložit do hnízda podkladek, jinak by ztratili […]

číst více