Zahraniční studenty do Česka láka kvalita vzdělání

9. 3. 2024 | Aktuality

Zahraniční studenti
Kvalita vzdělání nebo kulturní blízkost. To jsou nejčastější důvody, proč si zahraniční studenti vybírají jako svou destinaci právě Českou republiku. Vyplývá to z průzkumu Domu zahraniční spolupráce.

Drtivá většina oslovených respondentů označila svůj vybraný studijní program jako kvalitní. Čtyři pětiny studentů pak uvedly, že jejich obor má přinejmenším 70 procent kvalitních vyučujících. Necelá polovina zůstala v Česku i po ukončení studia.

Polovina z těch, co ještě studují, chce v Česku nastoupit na navazující studium či si zde najít práci. Častěji tak odpovídali studenti, kteří absolvují výuku v češtině. Těch bylo necelých 70 procent.

Nejčastěji šlo o Slováky, Ukrajince a Rusy. Právě studenti z těchto zemí tvoří největší podíl zahraničních studentů v Česku. V předešlém akademickém roce bylo mezi zahraničními studenty 38 procent Slováků, 14 procent Rusů a deset procent Ukrajinců.

Podle ředitele Domu zahraniční spolupráce Michala Uhla bude v Česku ruských studentů v budoucnu méně. Ti, kteří zde již studují, tu zůstávají, ale v souvislosti s válkou na Ukrajině se nepřijímají noví, uvedl.

Celkově počet zahraničních studentů v Česku už od roku 2002 neustále stoupá. V roce 2022 tvořili podle dat ministerstva školství 18 procent z 304 500 studentů českých vysokých škol.

Zatímco obor vyučovaný česky lze studovat bezplatně, za studium v jiných jazycích studenti platí. To by se ale v budoucnu mohlo změnit. „Novela vysokoškolského zákona říká, že vysoká škola si sama zvolí strategii, necháváme to na nich,“ vysvětluje náměstek ministra školství Jaroslav Miller. O poplatcích za studium v cizím jazyce by tak rozhodovaly samy vysoké školy.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

V Česku zůstane pracovat skoro 50 procent zahraničních absolventů

V Česku zůstane pracovat skoro 50 procent zahraničních absolventů

V České republice zůstává pracovat po ukončení studia téměř 50 procent zahraničních studentů. Vyplývá to z nedávného průzkumu Domu zahraniční spolupráce (DSZ). Zahraniční studenti jsou se studiem v Česku spokojeni a po absolvování ve většině případů nalézají práci ve stejném či příbuzném oboru. Do průzkumu se zapojilo přibližně 4500 zahraničních absolventů českých vysokých škol. Zhruba 69 procent z nich …

České vysoké školy jsou průměrné, shodli se odborníci na debatě

České vysoké školy jsou průměrné, shodli se odborníci na debatě

Jedním z problémů českých vysokých škol je jejich průměrnost. Shodli se na tom vědci, kteří se zúčastnili debaty Neuron Online Clubu. Průměrné je podle diskutujících jak financování škol, tak samotné myšlení na školách. „Naše vysoké školy jsou všechny průměrné. My ale naopak potřebujeme, aby těch několik málo bylo špičkových. Jsme ale spokojení s průměrností, a dokonce …

Polovina zahraničních vysokoškoláků chce v Česku zůstat i po studiu

Polovina zahraničních vysokoškoláků chce v Česku zůstat i po studiu

Každý pátý student v Česku je cizinec. Celkem jich tu studuje přes 55 tisíc. Polovina z nich tu plánuje zůstat i po dokončení studia. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Největší podíl zahraničních studentů tvoří Slováci. Na druhém místě jsou Rusové a na třetím Ukrajinci. Podíl Ukrajinců mezi lety 2021 a 2022 narostl téměř o 50 …