Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

3. 9. 2023 | Aktuality

plagiátorství
Práci před pěti lety obhájila na výbornou. Teď ji Univerzita Karlova vzala diplom. Důvod? Plagiátorství. Asistentka na Krajském soudě v Praze se neúspěšně bránila proti rozhodnutí o odebrání diplomu žalobou. Podle univerzity opisovala z článků na internetu i z jiné diplomové práce.

Asistentka soudu získala titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima v roce 2020 dostal podnět k prověření její práce. Ukázalo se, že žena čerpala z jiné diplomky, které vznikla na Univerzitě Palackého v Olomouci. Ta ale nebyla uvedena v seznamu zdrojů.

Kromě toho její práce obsahovala přeformulované odborné články. Žena opsala i text publikovaný na webu České justice, který na celý případ upozornil. „Text sice nebyl žalobkyní převzat doslova, některé věty jsou vynechány, jiné reformulovány, ale je zřejmé, že článek byl zřejmou inspirací pro její diplomovou práci,“ stojí v rozsudku, který zamítl ženinu žalobu.

V ní argumentovala mimo jiné tím, že autorské právo nemohla porušit, když texty jiných nepřevzala v celém rozsahu, i tím, že práci obhájila na známku A. „Žalobkyně v žalobě sice namítala, že její diplomová práce obsahovala množství jejich vlastních myšlenek, tato námitka však zůstala v ryze obecné rovině, žalobkyně neuvedla, jaké své konkrétní myšlenky vtělila do své diplomové práce,“ oponuje ženě v rozsudku dále soud.

Žena také uvedla, že svou práci důkladně konzultovala s vedoucí. Ani to ale soud nepřesvědčilo o tom, že by jí měl diplom zůstat a že její závěrečná práce není plagiátem.

Škola může podle zákona zahájit řízení o odebrání titulu do tří let od vykonání státní závěrečné zkoušky. Podle závěru komise Univerzity Karlovy byla práce asistentky soudu plagiátem ze 47 procent.

 

Zdroj: Česká-justice.cz

Další články k tématu

Expedice Univerzity Karlovy objevila ztracenou hrobku v Egyptě

Další úspěch v oblasti české archeologie. Expedice egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy během minulého a letošního roku našla a prozkoumala ztracenou hrobku vysokého egyptského úředníka Ptahšepse. Jde o jeden z nejdůležitějších archeologických objevů posledních let. „Bylo to náročné pátrání trvající několik let. K znovuobjevení hrobky Ptahšepsese v roce 2022 vedlo detailní satelitní snímkování oblasti a studium […]

číst více

Průzkum UPOL: Filozofové chtějí podnikat, nejvyšší plat chtějí medici

Každý čtvrtý student Univerzity Palackého v Olomouci chce po absolvování podnikat. Vyplývá to z průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 1500 respondentů. Do podnikání se nejčastěji chtějí pustit studenti z filozofické fakulty a fakulty tělesné kultury. Nejvyšší nástupní plat pak chtějí studenti lékařské fakulty. Zájem o podnikání oproti roku 2012 narostl o pět procent. Nejvíc studentů chce ale stále […]

číst více

UPOL má vlastního průvodce

Univerzita Palackého v Olomouci (UPOL) má svého vlastního průvodce s téměř třemi desítkami míst, které stojí za to navštívit. Univerzitu z jiné perspektivy odhalí stávajícím studentům, prvákům zase pomůže zorientovat se na novém místě. Platforma Uni t(r)ips je přístupná i veřejnosti. „Univerzita Palackého nabízí mnoho míst a zákoutí, která mohou být zajímavá pro širokou skupinu lidí. Většina míst […]

číst více