Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

3. 9. 2023 | Aktuality

plagiátorství
Práci před pěti lety obhájila na výbornou. Teď ji Univerzita Karlova vzala diplom. Důvod? Plagiátorství. Asistentka na Krajském soudě v Praze se neúspěšně bránila proti rozhodnutí o odebrání diplomu žalobou. Podle univerzity opisovala z článků na internetu i z jiné diplomové práce.

Asistentka soudu získala titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima v roce 2020 dostal podnět k prověření její práce. Ukázalo se, že žena čerpala z jiné diplomky, které vznikla na Univerzitě Palackého v Olomouci. Ta ale nebyla uvedena v seznamu zdrojů.

Kromě toho její práce obsahovala přeformulované odborné články. Žena opsala i text publikovaný na webu České justice, který na celý případ upozornil. „Text sice nebyl žalobkyní převzat doslova, některé věty jsou vynechány, jiné reformulovány, ale je zřejmé, že článek byl zřejmou inspirací pro její diplomovou práci,“ stojí v rozsudku, který zamítl ženinu žalobu.

V ní argumentovala mimo jiné tím, že autorské právo nemohla porušit, když texty jiných nepřevzala v celém rozsahu, i tím, že práci obhájila na známku A. „Žalobkyně v žalobě sice namítala, že její diplomová práce obsahovala množství jejich vlastních myšlenek, tato námitka však zůstala v ryze obecné rovině, žalobkyně neuvedla, jaké své konkrétní myšlenky vtělila do své diplomové práce,“ oponuje ženě v rozsudku dále soud.

Žena také uvedla, že svou práci důkladně konzultovala s vedoucí. Ani to ale soud nepřesvědčilo o tom, že by jí měl diplom zůstat a že její závěrečná práce není plagiátem.

Škola může podle zákona zahájit řízení o odebrání titulu do tří let od vykonání státní závěrečné zkoušky. Podle závěru komise Univerzity Karlovy byla práce asistentky soudu plagiátem ze 47 procent.

 

Zdroj: Česká-justice.cz

Další články k tématu

Studentka zfalšovala potvrzení o studiu. Hrozí jí vězení

Studentka zfalšovala potvrzení o studiu. Hrozí jí vězení

Chtěla si udržet zaměstnání. Zfalšovala proto potvrzení o studiu. Pětadvacetiletou studentku totiž ze studia vyhodili a musela znovu nastoupit do prváku. Podmínkou zaměstnavatele ale bylo studium v pátém ročníku. O práci přišla a teď jí za padělání úřední listiny navíc hrozí až tři roky vězení. O případu informovala královéhradecké policie. „Policisté (…) obvinili z trestného činu …