Expedice Univerzity Karlovy objevila ztracenou hrobku v Egyptě

18. 10. 2023 | Aktuality

Expedice egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy
Další úspěch v oblasti české archeologie. Expedice egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy během minulého a letošního roku našla a prozkoumala ztracenou hrobku vysokého egyptského úředníka Ptahšepse. Jde o jeden z nejdůležitějších archeologických objevů posledních let.

„Bylo to náročné pátrání trvající několik let. K znovuobjevení hrobky Ptahšepsese v roce 2022 vedlo detailní satelitní snímkování oblasti a studium starých map. Byla tak znovuobjevena hrobka muže, který změnil běh egyptských dějin. I proto představuje jeden z největších objevů expedice v poslední době. Výzkum stále pokračuje a je pravděpodobné, že dojde k dalším objevům vrhajícím nové světlo na jeho rodinu a dobu,“ říká vedoucí výzkumu Miroslav Bárta.

Čeští archeologové odkryli a zdokumentovali 42 metrů dlouhou a 22 metrů širokou nadzemní část hrobky. Vloni v ní našli kapli s malovanou výzdobou, dvě místnosti pro sochy majitele a dlouhou přístupovou chodbu.

Zlatý hřeb expedice nastal letos na jaře, kdy podnikli průzkum samotné pohřební komory. Ačkoliv do ní v minulosti pronikli vykradači hrobů, čeští archeologové objevili také části původní pohřební výbavy. Ta zahrnovala mimo jiné keramiku či unikát v podobě mumifikovaných ryb.

Sarkofág byl zčásti otevřený a obsahoval celistvou Ptahšepsesovu mumii. Po prozkoumání mumie archeologové určili, že se Ptahšepset dožil na svou dobu vysokého věku 65 let.

Hrobka muže, který žil někdy v období 2500 až 2400 let př. n. l., byla považována za ztracenou. V 19. století ji zčásti odkryl francouzský archeolog Auguste Mariette, ale dostal se pouze k nadzemní části, než objev znovu zasypal písek.

Ptahšepses získal vzdělání na dvoře posledního vládce Gízy, Menkaurea, a dokonce se oženil s princeznou Chamaat, dcerou Userkafa, který založil pátou dynastii slunečních králů. Jde o první doložený případ, kdy si úředník vzal královskou dceru, ačkoliv nebyl z královského rodu.

Zdroj: FF UK, Novinky.cz

Další články k tématu

Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy snížila předpokládaný počet uchazečů přijatých do bakalářského studia psychologie na 35. Přitom loni se na obor hlásilo 1135 lidí a přijato bylo 59. Vedení katedry se hájí tím, že nové číslo je pouze předběžné. Katedra psychologie se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor. Podle jedné ze studentek se někdy dokonce stává, že studenti …

Univerzita pomůže převést vaše vize v realitu

Univerzita pomůže převést vaše vize v realitu

Na Univerzitě Karlově si můžete stále zapsat praktické předměty, které vám můžou pomoci přetavit vaše nápady a vize ve skutečnost, a zlepšit tím svět kolem sebe. Centrum pro přenos poznatků a technologií (CPPT) zprostředkovává kontakty mezi vědci a dalšími partnery jako jsou firmy, neziskové organizace, veřejné instituce a další samosprávné celky. Tato součást Univerzity Karlovy …