Expedice Univerzity Karlovy objevila ztracenou hrobku v Egyptě

18. 10. 2023 | Aktuality

Expedice egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy
Další úspěch v oblasti české archeologie. Expedice egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy během minulého a letošního roku našla a prozkoumala ztracenou hrobku vysokého egyptského úředníka Ptahšepse. Jde o jeden z nejdůležitějších archeologických objevů posledních let.

„Bylo to náročné pátrání trvající několik let. K znovuobjevení hrobky Ptahšepsese v roce 2022 vedlo detailní satelitní snímkování oblasti a studium starých map. Byla tak znovuobjevena hrobka muže, který změnil běh egyptských dějin. I proto představuje jeden z největších objevů expedice v poslední době. Výzkum stále pokračuje a je pravděpodobné, že dojde k dalším objevům vrhajícím nové světlo na jeho rodinu a dobu,“ říká vedoucí výzkumu Miroslav Bárta.

Čeští archeologové odkryli a zdokumentovali 42 metrů dlouhou a 22 metrů širokou nadzemní část hrobky. Vloni v ní našli kapli s malovanou výzdobou, dvě místnosti pro sochy majitele a dlouhou přístupovou chodbu.

Zlatý hřeb expedice nastal letos na jaře, kdy podnikli průzkum samotné pohřební komory. Ačkoliv do ní v minulosti pronikli vykradači hrobů, čeští archeologové objevili také části původní pohřební výbavy. Ta zahrnovala mimo jiné keramiku či unikát v podobě mumifikovaných ryb.

Sarkofág byl zčásti otevřený a obsahoval celistvou Ptahšepsesovu mumii. Po prozkoumání mumie archeologové určili, že se Ptahšepset dožil na svou dobu vysokého věku 65 let.

Hrobka muže, který žil někdy v období 2500 až 2400 let př. n. l., byla považována za ztracenou. V 19. století ji zčásti odkryl francouzský archeolog Auguste Mariette, ale dostal se pouze k nadzemní části, než objev znovu zasypal písek.

Ptahšepses získal vzdělání na dvoře posledního vládce Gízy, Menkaurea, a dokonce se oženil s princeznou Chamaat, dcerou Userkafa, který založil pátou dynastii slunečních králů. Jde o první doložený případ, kdy si úředník vzal královskou dceru, ačkoliv nebyl z královského rodu.

Zdroj: FF UK, Novinky.cz

Další články k tématu

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Práci před pěti lety obhájila na výbornou. Teď ji Univerzita Karlova vzala diplom. Důvod? Plagiátorství. Asistentka na Krajském soudě v Praze se neúspěšně bránila proti rozhodnutí o odebrání diplomu žalobou. Podle univerzity opisovala z článků na internetu i z jiné diplomové práce. Asistentka soudu získala titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima v roce […]

číst více

Vysoké školy chystají kvůli škrtům v rozpočtu další protesty

Česká konference rektorů a Rada vysokých škol chystají na září protest. O měsíc později pak hodlá zahájit stávku i uskupení Hodina pravdy, které založili studenti a vyučující humanitních oborů z celkem třinácti fakult. Uskupení už má i stávkové odbory. Důvodem protestů je nejistá finanční situace na vysokých školách a další škrty ministerstva školství. Podle vyučujících se […]

číst více

Co stojí za neúspěšností vysokoškoláků?

Až 60 procent studentů bakalářských oborů nedokončí studium. Na pětiletých magisterských oborech a navazujícím magisterském studiu činní úmrtnost 40, respektive 30 procent. Alarmujícími statistikami se zabývali odborníci na konferenci platformy Vzdělávání 21 Univerzity Karlovy. Nejvíc nedokončených studií zaznamenávají umělecké obory a informační a komunikační technologie. Naopak nejmenší „úmrtnost“ mají medicína a psychologie. „Důvody jsou zřejmé. […]

číst více