Nejdu na VŠ, kam teď?

9. 6. 2010 | Rady maturantům

Kdo má přes dvacet a není na vysoké škole, zdá se podezřelý. Ale proč? Někdo si prostě volí netypickou cestu životem a jiný není třeba studijní typ. Pokud vám letos nepřišel dopis s vytouženým rozhodnutím o přijetí nebo jste při podávání přihlášek zaváhali, zda je studium na vysoké škole právě pro vás, nechte si nastínit krátký výčet možností, které existují. Pozn. Článek byl 6. 6. 2011 aktualizován. (kav)

Soukromá škola

K většině oborů existuje alternativa v podobě výuky na soukromé škole, kam o přijetí většinou rozhoduje doklad o zaplacení školného. Přihlášky je možné podávat celé léto, i ze začátku září.

Jazyková škola

Právě jazyková škola může pro toho, kdo se nedostal na vysokou školu, přinést užitečný rok navíc. Studující si udrží status studenta, získá další čas na rozhodnutí o své budoucí studijní orientaci a zároveň získá nové znalosti. Jelikož jazyková škola nezabírá tolik času jako výuka na střední, zbude i dostatek času na brigádu a přípravu na další pokus o úspěšné zdolání přijímaček.

Nultý ročník, přípravné kurzy a večerní školy

Kdo je pevně rozhodnut pro konkrétní obor a ví, že jiným se zabývat nechce, může rok po maturitě využít k důkladné přípravě na přijímačky. Netřeba se však omezovat nabídkou společností orientujících se na přijímačkové testy. Ke každému oboru se jistě najde kurz či kroužek, který může pomoci načerpat nové znalosti a zkušenosti – od kresby až po herectví, a to například ve večerních školách.

kam-po-skole-aneb-absolvent-hleda-praci-576x274
Co teď? Do školy nebo do světa? (foto: stock.xchng)

Celoživotní vzdělávání

Některé univerzity nabízejí neúspěšným uchazečům o daný obor možnost studovat v rámci celoživotního vzdělávání. Ti, kterým se podaří v dalším akademickém roce na obor dostat skrze regulérní přijímací řízení, pak mohou v započatém studiu pokračovat jako standardní studenti. Více o celoživotním vzdělávání se můžete dočíst tady.

Druhá střední?

Snad nejméně typická cesta pomaturitního osudu může vést přes jinou střední školu. Studium na ní je bezplatné, ale nese s sebou spoustu jiných negativ – povinnou docházku, spolužáky „nevrstevníky“ nebo prodlužování finanční závislosti na rodičích. O tom, jak takové pomaturitní studium může přispět k přijetí na vysokou školu, se můžete dočíst v článku zde.

Poznávání světa

Dobrodružnou cestou naučit se cizímu jazyku a získat další neocenitelné zkušenosti je vydat se s pytlíkem buchet do cizích krajů. V Česku existuje spousta agentur, které jsou schopny zprostředkovat seriózní práci s ubytováním téměř kdekoliv na světě. Nemusí jít přitom jenom o au-pair, uklízení či výpomoc v kuchyni. Na to, jaké možnosti nabízejí různé země, se můžete podívat do prvního a druhého článku o tématu.

Dobrovolnictví

Jinou formou práce mohou být i workcampy a dobrovolnické akce, spousta z nich ale počítá s časovými možnostmi studenta. Ač se práce na celý rok hledá obtížněji, i účast v menším projektu může přinést body navíc u budoucího zaměstnavatele nebo při pohovoru během přijímacího řízení.

Práce, práce, práce

Říkat o maturitě, že je to zkouška dospělosti, je klišé. O tom, co skutečně přináší dospělost a z ní plynoucí zodpovědnost, zjistí člověk nejlépe v pracovním procesu. Pozná, jakou mají peníze cenu a jaké problémy se okolo nich točí. Daňová přiznání, čerpání dovolené, zkušební lhůta, denní stereotyp – seznamte se! Nejvíce se člověk skutečně naučí v praxi, ale praxe by měla stát na teoretické průpravě, kterou poskytují právě vysoké školy. Nehledě na to, že povinná praxe se stává čím dá častěji také součástí studia. Kdo však přesto touží po finanční nezávislosti a věří, že dobré zaměstnání se dá najít i bez titulu, se může podívat do článku s nejčastějšími dotazy u přijímacího pohovoru do zaměstnání a zkusit své štěstí.

Pokud však stále ještě váháte, zda nezkusit nějaké dodatečné přijímací řízení a nakonec na akademickou půdu vkročit, zkuste si přečíst rady rektorů vysokých škol v tomto článku a ještě jednou vše promyslete. Hodně štěstí při rozhodování!

Další články k tématu

Trainee program u TOP zaměstnavatele

Trainee program u TOP zaměstnavatele

Máš ukončené vysokoškolské vzdělání a chuť stát se profíkem v oboru? Zkus u společnosti Kaufland Česká republika roční Trainee program a převezmi zodpovědnost hned od samého začátku. Poznáš všechny naše oblasti, budeš pracovat na svěřeném projektu a zaučení dostaneš od těch nejlepších. Startujeme, tak nečekej a přihlas se už teď!   Co tě u nás …