Naučte se učit! 6 tipů na co myslet

8. 1. 2020 | Rady maturantům

Učení – mučení. Průpovídka, která se studentům dere na rty tím častěji, čím blíže je nějaká více či méně životně důležitá zkouška. Aby však bylo učení více právě učením nežli nutným zlem, připravili jsme pro vás pár tipů, jak ho učinit efektivnějším, rychlejším a kdo ví – třeba i zábavnějším.

uceni_nauceniNež si vůbec sednete ke knihám a svým poznámkám, rozhlédněte se kolem sebe. Není kolem vás něco rušivého, co by mohlo odvádět vaše myšlenky? Máte dost vzduchu a světla? Prostředí, v němž se učíte, má určitě značný vliv na to, kolik se toho ve skutečnosti naučíte. A je při tom jedno, jestli máte kolem sebe naklizeno, nebo jste obloženi vlastním organizovaným nepořádkem, jestli ležíte, sedíte a nebo u učení chodíte, jestli jste sami doma nebo se učíte ve společnosti ostatních študáků v knihovně či v parku. Hlavně se musíte cítit pohodlně.

 

Bojujte s prokrastinací

Jen málokterý student nevyhledává všechny možné různé aktivity (uklízení nevyjímaje), jen aby se vyhnul studijním materiálům, které čekají jen na to, až se mu dostanou do hlavy. Způsobů, jak se vyhnout učení, je nepočítaně. V poslední době ale nepochybně vedou mobily a počítače, už jen proto, že právě počítač často zcela nahrazuje papírové sešity a studijní zdroje. Abyste se pojistili před vlastním „únikem“ třeba na sociální sítě, je možné využít internetových programů, které tomu dokážou zabránit. Patří mezi ně například Anti-Social.cc, Facebook Blocker, Freedom, Any Weblock a mnohé další. Některé jsou i zdarma.

 

Kyslík

Pamatujte, že kyslík je náš přítel a při učení to platí dvojnásob! Větrejte, dýchejte zhluboka, nestyďte se zívat, a některé studie dokonce tvrdí, že vyššímu prokrvování mozku (a tím i jeho okysličení) pomáhá pravidelný trénink zadržování dechu – například při plavání pod vodou.

 

Plánujte!

Slovo plánování má možná trochu pochybnou historickou konotaci, avšak aspoň v procesu učení hraje velmi užitečnou a efektivní roli. Nebojte se mu tedy věnovat část svého drahocenného času. Předem si dobře rozmyslete, které předměty se kdy budete učit a případně i jak budete kombinovat jednotlivé části nebo témata. Kombinujte snazší se složitějším, méně záživné se zábavnějším, učivo zaměřené na logiku s látkou zaměřenou spíše na zapamatování. Spočítejte si také, kolik času máte na každou část látky k dispozici. Půjde samozřejmě jen o údaj orientační, na některé části učiva bude potřeba času více, na jiné méně. Svůj plán si zapište na papír a snažte se ho maximálně dodržovat. Odškrnutí každého hotového úkolu se pak navíc určitě bude hodit jako notná dávka zadostiučinění.

 

Metody učení

Z hlediska samotné efektivity učení se doporučuje hned několik různých metod (např. metoda PQRST (více o ní například v tomto článku), metoda SQ4R, užívání mnemotechnických pomůcek, myšlenkové mapy, rychločtení aj.). Samotný proces učení by pak měl mít několik fází. Tou první je získání všeobecného přehledu o látce, kterou se budete učit, tou další pak zběžné prohlédnutí nejdůležitějších bodů (nadpisy, tučné výrazy, shrnutí apod.), dále by mělo následovat zevrubnější čtení textu, opakování a nakonec jakýsi test sebe sama nanečisto nebo alespoň obecná rekapitulace. Velký význam má i zvýrazňování v textu (to je vhodné nejen pro studenty s fotografickou pamětí), a nebo čtení nahlas. Když už nic jiného, jinak nudný proces učení si tím aspoň trochu oživíte. Někomu též pomáhá, když si píše taháky. Svojí koncepcí se totiž blíží osnově nebo výtahu z textu, což jsou nejlepší formy zpracování delšího textu a navíc usnadňuje učení tzv. „motorickým“ typům studentů a těm s fotografickou pamětí. Akorát před zkouškou nezapomeňte tahák zahodit.

 

Dopolopita, dopolosyta

I lidský mozek potřebuje energii, zvlášť ve velkém vytížení, a tak je nutné mu ji pravidelně dopřávat. Doporučuje se pět až šest lehkých jídel denně, to poslední asi tak tři až čtyři hodiny před spaním. Ovšem pozor, žádné přejídání! Budete se pak cítit unavení, ba přímo ospalí, protože veškerá vaše energie půjde na trávení a na mozkovou činnost už jí potom mnoho nezbývá. Některé zdroje navíc uvádějí, že prázdný žaludek vylučuje hormon ghrelin, což je nejen jeden z hormonů podporujících chuť k jídlu, ale má vliv i na náš hippokampus. V něm působením hormonu dochází ke spojování nervových buněk a to je důležité právě při krátkodobém uchovávání informací.
Kde kdo možná sáhne i po nějakých těch povzbuzujících přípravcích – v tomto případě ale nejsou colové nápoje nebo káva vhodnou volbou. Sáhnout byste měli spíše po přírodních produktech, jako je zelený čaj, guarana, gingko biloba nebo lecitin. Zapomínat byste neměli ani na zvýšený pitný režim a přísun různých vitamínů. Více o tom, co jíst a pít během učení, už se dozvíte pod odkazem.

 

Čas je náš (ne)přítel

Většinou sice platí, že čas bývá v době příprav na zkoušky největším nepřítelem, ale pokud se s ním naučíte správně nakládat, může vám být k užitku. V rámci již zmíněného rozplánování učiva nezapomínejte ani na přestávky – doporučuje se učit se tak 45 minut a následně si dát 5 – 15 minut přestávku – třeba na svačinu, umytí nádobí, nadýchání se čerstvého vzduchu a nebo třeba jen relax na pohovce. Svou roli také hraje doba, kdy se učíte – záleží na každém, jestli si raději přivstane, nebo jde později spát, musí to ale pro něj být vždy přirozené. Ať tak či onak, nezkracujte násilím dobu spánku pod únosnou mez. Abyste se pak neučili zbytečně.