Jak si usnadnit učení?

25. 3. 2009 | Rady maturantům

V posledních měsících před maturitou leckterý student zjistí, že lidská paměť není nafukovací a občas ráda vzdoruje. Podobně je na tom řada vysokoškoláků ve zkouškovém období. Učení se pak opravdu podobá mučení. Co si počít a kde hledat pomoc? Přinášíme vám sedmero tipů. Pozn. Článek byl 1. 2. 2013 aktualizován. (kav)

1. Namotivujte se

Zdánlivě banální a zbytečná rada, říkáte si? Nikoliv. Motivace by nebyla dokolečka omílanou, kdyby opravdu nepředstavovala podstatnou součást vašeho úsilí. Jako motivaci si zvolte cokoliv příjemného nebo pro vás důležitého. Představa dlouhých klidných prázdnin, dovolené s přáteli, jakékoliv odměny či samotného faktu, že byste zdolali něco v danou chvíli tak nepřekonatelného, vás bude pohánět v těžkých chvílích.

2. Plánujte

Ať je už dva měsíce či dva týdny před zkouškou, vždy si učivo rozvrhněte podle vašich schopností a časových možností. Nestane se vám tak, že ve spěchu něco vynecháte. S každou splněnou částí plánu budete také klidnější a ztratíte pocit neustálého nestíhání. V rámci plánování si také udělejte pořádek v poznámkách a studijních materiálech – zjistěte, co vám chybí a učivo si logicky uspořádejte. Pokud na sebe jednotlivé části budou navazovat a budou spolu souviset, bude jejich zapamatování pro vás snazší. A tím se dostáváme ke konkrétním radám.

3. Vyznačte si nejdůležitější

„Pořiďte si fixy, ať vám to do té hlavy líp skáče,“ říkávala jedna moje profesorka. A měla pravdu. Zvýrazňujte si ty nejdůležitější pojmy, data a fakta – nezáleží na tom, zda barevně či jiným typem písma. Používejte titulky pro určité části textu. Učivo si v hlavě uspořádáte a zároveň si utvoříte základní kostru těch nejdůležitějších vědomostí, na které byste neměli zapomenout.

Pokud vám nevyhovují texty v barvách papouščího sletu, zkuste si to nejdůležitější rozepsat do osnovy – efekt bude podobný. Navíc takovou osnovu můžete používat i jako vodítko při opakování, aniž byste nahlíželi do kompletních poznámek.

Vyšším levelem osnov jsou tzv. myšlenkové mapy. Myšlenkové mapy vám nejenom pomohou k zapamatování podstatných faktů, ale navíc vás donutí je vnímat v souvislostech. Efektivní jsou i díky zapojení vizuální stránky myšlení. Vytvoření takové mapy není složité – doprostřed papíru znázorníte (slovem, obrázkem či obojím) hlavní téma. Od něj vedou linie (podtémata) spadající pod toto téma, z nich pak další a další čáry k pojmům a obrázkům. Postupujete od obecného ke konkrétnějšímu až do posledního pojmu. Můžete používat barvy pro odlišení jednotlivých podtémat, různé styly písma, obrázky, symboly, popisovat jednotlivé linie nebo je zpětně spojovat. Příklad jednoduché myšlenkové mapy uvádíme na obrázku. Mapy využijete i k uspořádání myšlenek při psaní slohových prací či esejí.

4. Zapojte všechny smysly

S myšlenkovou mapou souvisí částečně naše další rada. To, co se učíme, se snáze pamatuje, vnímá-li to více našich smyslů. Místo obvyklého pročítání si danou látku čtěte nahlas, věci si zároveň představujte, případně si je spojujte s obrázky. Pomáhá také opisování látky, což je samozřejmě náročné na čas, ale dobře zúročitelné např. při učení slovíček cizích jazyků.

5. Využijte mnemotechniku

O mnemotechnických pomůckách jste jistě již slyšeli, nebo jste je už někdy nevědomě použili. Mnemotechnika využívá zlomyslného zákona lidské psychiky, kdy si člověk ve většině případů zapamatuje hloupost namísto podstatné informace. Pracuje také s rýmováním, spojováním pojmů do příběhů (často nesmyslných a kuriózních). Např. „Emil Hodil Granát Do Atomové Elektrárny“ (první písmena označují struny na kytaře), „Šetři se osle“ (6 378 – poloměr Země v kilometrech) nebo jedna z propracovanějších „Cívka jako dívka – nejdřív se brání a pak nechce pustit.“ (označuje fyzikální jev, kdy při zasouvání magnetu do cívky i při jeho vysouvání klade cívka odpor). Na bázi mnemotechnických pomůcek je také založeno zapamatování si kódu morseovky dle krátkých a dlouhých slabik slova začínajícího příslušným písmenem (b jako blýskavice: – . . ., o jako ó náš pán: – – -). Vytvářet si samozřejmě můžete i pomůcky vlastní.

6. Odpočívejte

V jakémkoli spěchu jste, udělejte si čas na odpočinek. Po určité době učení soustředěnost klesá. Jděte se projít na vzduch – klidně jen na půl hodinky, zacvičte si, čímkoliv se odreagujte. V té chvíli na učení zapomeňte a nechte tak své mozkové závity znovu popadnout dech. Neukrajujte si příliš z obvyklé doby spánku. Nevyspalí se toho příliš nenaučíte.

7. Povzbuďte se

Jestliže všechny předchozí rady selhávají, můžete sáhnout po povzbuzujících potravinových doplňcích, bylinných čajích a tinkturách. Jejich užívání však nemá smysl dlouhodobě – pak účinek ztrácí, tělo si na ně zvyká. Doporučuje se k nim přiklánět pouze v zátěžových situacích a obdobích.

Co se týče běžně dostupných potravinových doplňků výrazné účinky na mozkovou činnost mají nootropika a lecitin. Nootropika se prodávají ve formě přípravku ve skleněné ampulce (Speed 8, UP!Energy) či v podobě tablet. K dostání jsou v prodejnách s potravinovými doplňky (často pro sportovce a fitness) a v lékárnách. Jejich účinky jsou poměrně rychlé – měli byste je pocítit zhruba do jedné hodiny. Lecitin se prodává granulovaný i v želatinových kapslích. Zabraňuje tvorbě cholesterolu, pomáhá správně prokrvovat mozek, a tím zlepšuje jeho funkce. Účinkuje zhruba po 90 minutách přibližně na 5 hodin.

Z bylinek se nejčastěji doporučuje užívání Ginkgo biloby neboli jinanu dvoulaločného. Koupíte ho jak v lékárně v podobě tablet, tak jako tinkturu, čaj i sirup. Rozšiřuje cévy, prokrvuje mozek, a díky tomu zlepšuje paměť. Silně podpůrné účinky nejen v oblasti mozkové činnosti má guarana. Guarana je tropická jihoamerická rostlina. Najdete ji nejen v podobě bylinných extraktů, ale také v nápojích (často v energetických). Kromě povzbuzení mozku a koncentrace působí také proti únavě. Její účinky se dají zvýšit smícháním s citronem. Na rozdíl od kofeinu, který se hojně používá jako povzbuzovací prostředek, nemá tak negativní vliv na žaludek. Méně známou je subtropická liána klanopraška čínská používaná pro široké účinky v čínské medicíně. Především stimuluje krevní oběh, ale také působí proti zapomnětlivosti, celkově zlepšuje paměť a odstraňuje psychickou únavu. Koupit můžete bylinný extrakt i její plod pro odvar. Guaranu, klanoprašku i ginkgo hledejte nejen v bylinkářství, ale též ve zdravé výživě.

Zdroj obrázku: http://toncar.cz/…ova_mapa.png http://www.sxc.hu

Další články k tématu