Mrazivé umění i věda. Navštivte Arktický festival!

7. 9. 2021 | Aktuality

Arktický festival7. až 9. září proběhne v Praze a v Ústí nad Labem hlavní část již třetího ročníku Arktického festivalu. Festival s přídomkem Dny arktické a české kultury a vědy si i letos klade za cíl představit širší i odborné veřejnosti práci českých i severských vědců v oblasti arktických zkoumání a zároveň chce prohloubit kontakty mezi českými arktickými umělci. Na rozdíl od předchozích let se hlavním pořadatelem stal Institut Julia von Payera pro výzkum Arktidy a Subarktidy na Fakultě životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem, který převzal štafetu od Jihočeské univerzity.

I letos je hlavním tvůrcem programu polárník Zdeněk Lyčka. „Festival se zkrátka snaží ukázat, jak avantgardní kultura dokáže vyvolat zájem médií o vědecký výzkum v Arktidě, jak lze vědu přiblížit neodbornému podniku i jak může zájem veřejnosti ovlivnit přístup zúčastněných stran k poskytování a zvyšování finančních prostředků na další vědecký výzkum,“ uvedl bývalý velvyslanec v Dánsku a překladatel.

Pražská část programu se odehraje převážně v prostorách paláce Akropolis, kde budou probíhat vědecké konference a nebude chybět ani prezentace knih, vernisáž, hudba nebo divadlo pro děti.

Kampus Hybernská pak bude po dva dny hostit putovní výstavu Posláni na Sever: Češi v Norsku a nucené práce. V Ústí nad Labem v Centru přírodních a technických oborů, které je sídlem Přírodovědecké fakulty UJEP, budou pořádány výstavy a proběhne zde i vědecká konference.

Volně se k programu v průběhu dalších měsíců připojí například Jihočeská univerzita nebo Oddělení skandinavistiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy s promítáním filmů s arktickou tematikou. V prosinci pak v Městském muzeu v Dačicích proběhne minikonference a výstava.

Kompletní festivalový program najdete zde: arktickyfestival.cz/program.