Jak zvýšit šance na přijetí

7. 10. 2011 | Přijímací řízení

Podle Národního ústavu odborného vzdělávání si dnes většina českých středoškoláků podává přihlášku na vysokou školu. Zájemců je hodně, ale jen někteří jsou vyvolení. Přečtěte si několik rad, jak jít štěstí naproti. Pozn. Článek byl 12. 3. 2013 aktualizován (kav).

Vždy připraven

Buďte informovaní o průběhu přijímacího řízení. Zjistěte si, kolik času máte na vypracování úkolů a pokuste si ho efektivně rozvrhnout. Základem je znát strukturu testu – kolik je otázek a odpovědí. Odečítají se body za chybné odpovědi? Pak zbytečně netypujte. Překontrolujte si, že máte veškeré nutné a povolené vybavení – kalkulačka, tabulky, poznámky, tužku.

Cvičné testy

Těžko na cvičišti lehko na bojišti, proto si vyhledejte ukázky starších písemných testů. Mnohdy je uveřejňují na svých stránkách samotné vysoké školy, též lze zakoupit učebnice nebo online testy. Nečekejte, že se otázky budou rok co rok opakovat, nicméně si budou podobné. Zjistíte, jaké penzum vědomostí po vás fakulta vyžaduje. Navíc se zorientujete v principu, jakým je test koncipován. Například přijímací zkoušky neboli Test studijních předpokladů na Masarykovu univerzitu se od jiných značně liší. Nestojí na znalosti uchazečů, ale prověřují dovednosti a logické uvažování.

Přípravné kurzy

Z přípravných kurzů je solidní výběr. Řada vysokých škol organizuje kurzy přímo zaměřené na konkrétní obory. Probíhají souběžně s akademickým rokem, tedy od října do dubna. Většinou se kurzy konají jednou za čtrnáct dní nebo za měsíc hlavně o víkendech. Pokud na škole, kam se hlásíte, není přípravný kurz otevřen, můžete využít soukromých institucí. Konkurence je veliká, například Sokrates, Amos, Tutor, Scio. Více o tomto tématu zde nebo zde. Článek o e-kurzech na aleph.cz.

Volba předmětů k maturitě

Možná si chcete ulehčit cestu k maturitnímu diplomu a vybíráte si zdánlivě lehčí předměty. Před touto praxí vás chceme varovat. Je liché se domnívat, že se vše stihnete před přijímačkami na vysokou doučit. Proto si vybírejte maturitní předměty, které uplatníte u přijímacích zkoušek.

Národní srovnávací zkoušky

Své šance na přijetí můžete zvýšit pomocí Národních srovnávacích zkoušek organizovaných společností Scio. Na základě jedné zkoušky můžete být přijati na několik desítek fakult po celé České republice a na Slovensku. Pro některé fakulty je účast na NSZ povinná, jiné vás přijmou na základě dobrého výsledku.

Kdo chce zasednou do vysokoškolských lavic, musí proto něco udělatKdo chce zasednou do vysokoškolských lavic, musí proto něco udělat

Všeobecný přehled

Lehko se to říká, ale udržujte si všeobecný přehled. Obzvláště při přijímačkách na humanitní školu se vyplatí sledovat aktuální dění.

Dobré výsledky z maturit

Řada škol přijímá na základě známek maturitního vysvědčení. Většinou se jedná o obory méně preferované nebo dodatečné přijímací řízení. Setkat se můžete s bonifikací za maturitní vysvědčení s vyznamenáním.

Jazyk

Jednou z řady možností, jak získat plusové body je získání jazykového certifikátu. Požadovaná úroveň znalostí se liší, škola od školy. Většinou se jedná o úroveň B2 a vyšší. Bonifikaci můžete uplatnit mimo jiné na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Seznam uznávaných zkoušek zde. Navíc se vám příprava zhodnotí i u samotné přijímací zkoušky a certifikát vám navíc poslouží při hledání zaměstnání. Souhrn dostupných anglických jazykových zkoušek naleznete zde .

Školní olympiády

Nejen za dobré známky můžete získat náskok před ostatními studenty. Doložte svůj zájem o obor účastí v okresních a vyšších kolech školních olympiád a máte bonus v kapse. Opět záleží na podmínkách konkrétních fakult.

Zdroj fotografií: www.sxc.hu

Další články k tématu

Přihlášky na vysokou školu v dubnu? Berou i bez přijímaček!

Přihlášky na vysokou školu v dubnu? Berou i bez přijímaček!

Pokud jste si mysleli, že máte v únoru na všechno dost času a prošvihli jste termín podávání přihlášek na vysokou školu, měli jste na řadě škol čas ještě do konce března. Pokud to nevyšlo ani v březnu, ještě pořád nic není ztraceno! Pro všechny nerozhodné a chronické odkládače máme seznam státních vysokých škol, kam se můžete hlásit …

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Příprava na přijímačky může stát tisíce. Diskriminace, míní odborníci

Jednotné přijímací zkoušky Scio používá řada fakult na vysokých školách v Česku. Aby u nich zájemce o studium uspěl, někdy mu k tomu jeden termín nestačí. Za každý další pokus ale musí platit. Podle odborníků tento systém znevýhodňuje uchazeče z nízkopříjmových rodin. Například Veroniku Vávrovou, která se v loni hlásila na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, vyšly testy přibližně na …

Na které školy se můžete hlásit do konce března?

Na které školy se můžete hlásit do konce března?

Už dávno neplatí, že na vysokou školu se můžete přihlásit jen do konce února. Řada škol má totiž uzávěrku až v březnu. Na které veřejné vysoké školy se tedy stále můžete hlásit? Přinášíme vám přehled těch, kam můžete posílat přihlášku až do konce měsíce. Česká zemědělská univerzita v Praze – přihlášky do konce března na …