Jak si vybrat přípravný kurz na vysokou

5. 9. 2011 | Rady maturantům

A je to tady. Školní rok začíná, maturita na krku. A kdyby jen to. Ke všemu člověka ještě čekají přijímací zkoušky na vysokou. Pokud už víte, na jakou školu v únoru pošlete přihlášku, můžete se postupně na vstupní zkoušky začít připravovat. Jednou z možností jsou přípravné kurzy. Pozn. Článek byl 11. 10. 2013 aktualizován (kav).

Postupů a rad, jak se správně připravit na přijímací zkoušky na vysokou školu je nespočet. Odvíjí se samozřejmě i od toho, na jakou školu se hlásíte. Pokud ovšem nechcete nic podcenit nebo si nejste jisti, že byste se na přijímačky stíhali svědomitě připravovat sami, máte možnost přihlásit se do nějakého přípravného kurzu. Jenže podle čeho ho vybrat, když nabídka je tak široká? A kdy se do něj přihlásit?

Kam se přihlásit?

Předně je třeba si udělat jasno v tom, na jakou školu se hlásíte. Hodně škol totiž v průběhu let přešlo na přijímací zkoušky formou takzvaných testů obecných studijních předpokladů. Ty pro školy pořádá společnost Scio. Momentálně se výsledky z těchto zkoušek řídí (nebo k nim alespoň přihlíží) více než čtyři desítky škol v České republice. Samotná společnost Scio pro zájemce pořádá přípravné kurzy, během nichž si uchazeči osvojí dovednosti, které následně uplatní při přijímacích zkouškách. A nejedná se jen o prezenční kurzy. Je zde možnost zaplatit si i kurzy internetové nebo si například nakoupit vytištěné verze testů z minulých let.

Pokud škola, na kterou se hlásíte, vytváří přijímací zkoušky sama, je určitě dobré poohlédnout se po možnostech, které nabízí sama fakulta. Mnoho škol se totiž snaží uchazeče o studium připravit na přijímačky samo. Vypisují tedy přípravné kurzy, jejichž náplň odpovídá přesně obsahu testů, které pak budete vyplňovat „naostro“ v květnu nebo v červnu. Výhodou takových kurzů je i to, že nejsou obecně zaměřené. Pokud ale znáte pouze obor a ne konkrétní instituci, kde ho chcete studovat, a přesto chcete chodit na nějaký přípravný kurz, můžete využít služeb mnoha vzdělávacích agentur, které se na českém trhu nalézají. Z nichž jsou pravděpodobně nejznámější agentury Sokrates a Tutor nebo Kurzy Fido. Jejich nabídka je víceméně srovnatelná, je tedy už pouze na vás, který kurz vám více vyhovuje. Existují ale i agentury menší a pokud například máte výborné osobní doporučení na určité kurzy, tak neváhejte a honem se přihlaste. Žádná reklama totiž nepřeváží pozitivní osobní zkušenosti s nabízenou službou, kterou již vyzkoušeli vaši známí.

Cena

Během přípravných kurzů nebude zatížen jen váš mozek, ale i vaše kapsa. Ale není se čeho bát, nabídka je opravdu široká a tedy i ceny většinou odpovídají nabízené kvalitě. Za běžný skupinový půloroční kurz tak zaplatíte kolem 3 000 korun. Jelikož je ovšem poptávka po kurzech veliká, je možné sehnat i kurzy, které jsou pouze jednosemestrální a tudíž za sníženou cenu. Při výběru samotného kurzu si nezapomeňte zjistit, co všechno za své peníze obdržíte. Mnoho kurzů nabízí například materiály zdarma nebo slevy. Všechny nabídky tedy pečlivě porovnejte!

Kdy začít

S přípravnými kurzy můžete začít po celý rok. Především velké agentury vypisují kurzy téměř každý měsíc. Vysoké školy naopak přípravky spojují se studentským rokem, tj. začíná se většinou počátkem semestru. Velká většina kurzů tedy začíná počátkem či v polovině října. Na poslední hodinu pravděpodobně půjdete koncem dubna. Jelikož školy i agentury počítají s tím, že jako maturanti jste přes pracovní týden časově vytíženi, pořádají přípravné kurzy většinou o víkendu, hlavně v sobotu. Pokud vám ovšem takový rozvrh nevyhovuje, určitě nebude problém najít například večerní kurzy.

Shrnutí

  • Jak hledat: Ujasněte si, na jakou školu se hlásíte. Pak si zjistěte, jaký typ přijímaček škola vypisuje a zda nepořádá svoje vlastní kurzy.
  • Podle čeho vybírat: Srovnejte cenu s počtem hodin a s nabízenými bonusy.
  • Kdy se účastnit: Většina kurzů je pořádána v období od října do dubna, existují ale i jednosemestrál­ní kurzy.
  • Cena: Za celoroční kurz (říjen – duben) zaplatíte v průměru 7 000 Kč.

Důležitá poznámka na závěr

Nezapomeňte, že absolvování jakéhokoli kurzu vám pouze pomůže při přijímacím řízení. Žádný z kurzů vás bohužel na vysokou školu nedostane. Váš úspěch tak záleží jen na znalostech, které prokážete při samotných přijímačkách.

O přípravě na přijímací zkoušky na vysokou jste se mimo jiné mohli na našich stránkách dočíst v tomto článku, nebo se konkrétně dozvědět nějaké tipy jak na písemnou a jak na ústní část přijímaček. Další články najdete zde.

Zdroj fotografií: www.sxc.hu

Další články k tématu

Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

Univerzita Karlova plánuje přijmout na obor psychologie 35 lidí

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy snížila předpokládaný počet uchazečů přijatých do bakalářského studia psychologie na 35. Přitom loni se na obor hlásilo 1135 lidí a přijato bylo 59. Vedení katedry se hájí tím, že nové číslo je pouze předběžné. Katedra psychologie se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor. Podle jedné ze studentek se někdy dokonce stává, že studenti …

Ministerstvo nemá bránit zřízení soukromé školy kvůli místům, říká soud

Ministerstvo nemá bránit zřízení soukromé školy kvůli místům, říká soud

Ministerstvo školství nemůže stát v cestě zřízení nových soukromých škol pouze z toho důvodu, že daná lokalita má dost volných míst ve státních školách. K takovému závěru došel Nejvyšší správní soud. Podle jeho rozsudku je sice kapacita škol v lokalitě důležitým faktorem, ale nikoliv jediným. Ministerstvo by mělo brát v potaz také možnosti výběru ve vzdělávání, vůli samospráv či zájem …

Podcast Pod čepicí prozradí vše důležité o Univerzitě Karlově

Podcast Pod čepicí prozradí vše důležité o Univerzitě Karlově

Zájemci o studium na Univerzitě Karlově by si neměli nechat ujít novou podcastovou sérii Pod čepicí UKa!. Série si klade za cíl zodpovědět všechny otázky středoškoláků o Univerzitě Karlově. Posluchači se tak například dozví, která lékařská fakulta je nejlepší či jak se naučit na vysoké škole efektivně učit. Podcast vznikl v rámci besed o studiu na …